Naslovna Novosti Kijevske snage gube BVP Bredli na sve strane u Donjecku dok u...

Kijevske snage gube BVP Bredli na sve strane u Donjecku dok u ruske ruke pada još mesta u Ukrajini

2
kijevske snage gube bvp bredli na obe strane u donjecku dok u ruske ruke pada još jedno mesto u ukrajini
kijevske snage gube bvp bredli na obe strane u donjecku dok u ruske ruke pada još jedno mesto u ukrajini
google news

Kijevske snage izgubile su najmanje četiri borbena vozila pešadije (IFV) američke proizvodnje M2A2 Bradley ODS-SA tokom nedavnih borbi sa ruskom vojskom u pravcu Donjecka.

Video snimci na kojima se vidi kako su vozila oštećena ili uništena objavljeni su na društvenim mrežama između 28. jula i 3. avgusta. Dva vozila su pogođena lutajućom municijom Lancet, jedno je pogođeno kamikaza FPV dronom, a drugo je desetkovano protivtenkovskim vođenim projektilima Kornet.

Sva četiri vozila gađana su severozapadno od grada Avdijevke, gde ruska vojska napreduje poslednjih nekoliko dana.

Od prošle godine, Sjedinjene Države su ukrajinskim snagama isporučile oko 300 BVP-ova Bredli, pored četiri vozila za vatrogasnu podršku M7 Bredli. Otprilike polovina ovih vozila je već oštećena, uništena ili zarobljena od strane ruske vojske.

Kijevske snage su prvi put upotrebile svoje BVP Bredli u borbi tokom neuspele prolećne kontraofanzive 2023. godine. Vozilo je u to vreme navodno radilo veoma loše.

SAD su kasnije nadogradile ukrajinske Bredlije dodatnim eksplozivnim reaktivnim oklopom. Međutim, BVP-i su nastavili da stradaju od strane istog ruskog oružja.

U ruske ruke palo i Urožajnoje

Zauzimanje sela Urožajnoje ruski izvori vesti smatraju važnim dostignućem za grupu trupa Vostok koja je delovala u zoni sukoba u toj oblasti. Navode da je ovaj uspeh pokazao visok stepen koordinacije i efikasnosti interakcije između različitih jedinica, uključujući jurišnike iz Burjatije i marince Pacifičke flote.

Predstavnici jurišne jedinice grupe snaga Vostok istakli su važnost podrške marincima Pacifičke flote. Ova koordinacija je omogućila da se obezbedi neophodna vatrena moć i podrška u različitim fazama operacije, dodaju.

Podjednako važnu ulogu u uspešnom izvođenju operacije imalo je i vazdušno izviđanje. Upotreba bespilotnih letelica omogućila je jurišnim avionima da dobiju tačne podatke o neprijateljskim pozicijama i utvrđenjima. To je omogućilo da se napad planira što je moguće efikasnije i minimiziraju gubici ljudstva.

Kako navode iz ruskih vojnih izvora, karakteristika napada na Urožajno bila je upotreba motocikala da se brzo probiju do neprijateljskih položaja, manevri koje smo već viđali na frontu.

Naime jurišni odred vozi u nenadanom trenutku velikom brzinom pravo u rovove ukrajinskih jedinica, što im omogućava da se odmah uključe u bitku i iznenade. Ova taktika, iako izuzetno rizična, zahteva veliku pripremu i koordinaciju, ali tvrde da se pokazala efikasnom.

Za uništavanje više utvrđenih struktura korišćene su protivtenkovske mine TM-62, dodaju isti izvori. To je omogućilo uništavanje odbrambenih pozicija neprijatelja i stvaranje uslova za uspešan završni juriš. Navodno samo sat i po borbe, bio je dovoljan da se neprijatelj slomi, a selo uzme pod kontrolu.

Uloga bespilotnih letelica

U operaciji zauzimanja Urožajnog, dronovi su igrali ključnu ulogu u izviđanju i prilagođavanju vatre. Oni su omogućili dobijanje ažurnih podataka o kretanju i utvrđenjima ukrajinskih trupa, što je značajno povećalo efikasnost ruskih jurišnih operacija.

Bespilotne letelice su takođe korišćene za praćenje toka operacije i obezbeđenje jurišnih timova. Zahvaljujući njima, bilo je moguće minimizirati rizike i izbjeći neočekivane napade, tvrde ruski izvori.

Zauzimanje Urožajnog ima strateški značaj. Preuzimanje kontrole nad ovim selom omogućava jačanje pozicija i stvaranje preduslova za dalja ofanzivna dejstva. Sa druge strane, uspešna operacija takođe poboljšava vojni moral i demonstrira visok nivo obuke i koordinacije.

Prekid snabdevanja Ugledaru: ruska vojska napreduje na zaporoškom pravcu

Ruske oružane snage su postigle značajan uspeh i na zaporoškom pravcu, presecajući glavni put kojim se snabdevao grad Ugledar, prenose ruski mediji. Ovaj grad, koji su Oružane snage Ukrajine pretvorile u moćno utvrđeno područje, sada je u teškoj situaciji zbog poremećaja logističkih ruta.

Prva poruka o dostignućima ruskih trupa pojavila se u Telegram kanalu „Štorm 1 DV“, koji vode ruski vojnici 68. armijskog korpusa. Na objavljenom snimku sa presečene deonice auto-puta vidi se izgorela ukrajinska oprema i posađena ruska zastava.

“Ovaj uspeh je postignut po cenu teških borbi, ali je uprkos tome važno taktičko dostignuće”, navodi se. Dodatne detalje izneo je „Voin DV“, koji pokriva borbeni put vojnih lica sa Dalekog istoka koji učestvuju u ukrajinskim operacijama.

Prema rečima autora, jurišnici 68. armijskog korpusa uspeli su da preseku magistralni put Ugledar-Konstantinovka u rejonu jaruga Solonenke i da se učvrste na zauzetim položajima. Ova operacija je izvedena sa velikom preciznošću i koordinacijom, što je omogućilo stvaranje značajne prednosti na ovom sektoru fronta.

Poteškoće u drugim oblastima i dejstvima Oružanih snaga Ukrajine

I pored uspeha na autoputu Ugledar-Konstantinovka, situacija na ostalim sektorima fronta ostaje napeta.

Na primer, u oblasti jaruga Ikrjanaja, koji se nalazi na jugozapadu, ruska 57. gardijska brigada tek treba da se učvrsti. Ovo područje i dalje ostaje zona intenzivnih borbi, a o njegovoj sudbini će odlučivati teški sukobi koji su trenutno u toku.

Kao odgovor na dejstva ruskih trupa, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da stabilizuju situaciju prebacivanjem pojačanja sa područja Ugledara i Vodjanoja. Međutim, ruska artiljerija i operateri bespilotnih letelica aktivno rade, komplikuju im manevre i povećavaju pritisak na ukrajinske jedinice.

Sadašnja taktika zaobilaženja grada sa desnog boka pokazuje promenu pristupa i želju da se minimiziraju gubici.

Posledice za ukrajinski garnizon u Ugledaru

Presecanje glavnog puta snabdevanja Ugledara značajno komplikuje situaciju ukrajinskog garnizona. Sada će se grad snabdevati samo seoskim putevima, koji su manje pouzdani i podložniji napadima.

To će otežati snabdevanje municijom, hranom i drugim neophodnim resursima, što bi moglo dovesti do smanjenja borbene efikasnosti ukrajinskih trupa u toj oblasti.

Konsolidacija ruskih trupa na autoputu stvoriće dodatne probleme ukrajinskoj strani. Pogoršanje logističkih sposobnosti primoraće komandu Oružanih snaga Ukrajine da preispita svoje planove i traži nove načine podrške svojim jedinicama, što može da zahteva značajno vreme i resurse.

U budućnosti možemo očekivati pojačane artiljerijske i vazdušne udare na ključne ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru i okolini. Takođe je verovatno da će se bespilotne letelice aktivno koristiti za izviđanje i prilagođavanje vatre.

2 KOMENTARA

  1. Dobra vozila, možda jesu oštećena, uništena, ali preživeli vojnici, odradili su ono za šta su pravljeni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version