Naslovna Novosti Alijini psi rata: “Šukr bio u Bosni da podrži muslimane 1990-ih”, rekao...

Alijini psi rata: “Šukr bio u Bosni da podrži muslimane 1990-ih”, rekao vođa Hezbolaha na sahrani svoje desne ruke

5
hezbollah
hezbollah
google news

Fuad Šukr je bio u Bosni da podrži muslimane početkom 1990-ih“, rekao je Nasralah tokom govora na sahrani Šukra

Govoreći na sahrani Fuada Šukra, visokog zvaničnika Hezbolaha ubijenog u izraelskom napadu na periferiji Bejruta u utorak, vođa šiitske militantne grupe, Hasan Nasralah, takođe se dotakao “zanimljivog” detalja iz opširne biografije palog oficira.

„Mučenik Fuad Šukr je bio vođa grupe koja je otišla u Bosnu da podrži muslimane početkom 1990-ih“, rekao je Nasralah tokom govora.

Al Mayadeen, libanski medij blizak Hezbolahu, takođe je pisao o Šukrovoj umešanosti u ratu u Bosni nakon njegove smrti, rekavši da je bio uključen u spoljne poslove od 1992. godine, kada je, između ostalog, „vodio omladinu koja je podržavala svoju braću u Bosni.”

Poznati britanski novinar Robert Fisk, koji je često boravio u BiH tokom rata, pisao je da se u borbama uključilo oko 150 pripadnika Hezbolaha, koji su bili među prvim dobrovoljcima sa Bliskog istoka koji su došli da podrže bosanske muslimane.

Hezbolahove veze sa takozvanom vojskom BiH tokom rata u BiH nije nikakva tajna.

Uostalom, ova organizacija nikada nije ni pokušala da sakrije podršku bosanskim muslimanima, a njihove akcije bile su deo šireg iranskog uplitanja u sukob na teritoriji bivše SRJ.

Hezbollah Top Commander's Assassination | Live Funeral Of Commander Fuad Shukr | Israel Vs Hezbollah

Od Bejruta do Sarajeva

Oficir američkog ratnog vazduhoplovstva i obaveštajac Stephen O’Hearn je u svojoj knjizi o iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi napisao da su pripadnici ove elitne jedinice slali oružje i obučavali muslimansku vojsku tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95), ali i albanske teroriste Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosmetu 1999. godine.

Iran je bio jedna od prvih zemalja koja je podržala vlasti u Sarajevu nakon izbijanja rata, zaobilazeći embargo na oružje na teritoriji tadašnje SRJ, koji je Savet bezbednosti UN uveo u septembru 1991. godine.

O’Hearn navodi da se administracija američkog predsednika Džordža Buša protivila iranskoj intervenciji u Bosni i da je Hrvatska pod pritiskom SAD preko te zemlje zaplenila iransko oružje koje je trebalo da bude u rukama vojnika tzv. Armije Bosne i Hercegovine.

Međutim, nekoliko godina kasnije, administracija Bila Klintona – dok je javno zagovarala poštovanje embarga – potajno je podržala isporuku iranskog oružja muslimanskoj vojsci. Iranski agenti su u Bosnu slali ne samo puške i uniforme, već i protivtenkovsko oružje i lake prenosive raketne sisteme.

Заробљени припадници тзв. Армије БиХ - Брчко [eng esp sub]

Prema rečima američkog stručnjaka, iranski specijalci su ubrzo prodrli u obaveštajne strukture u Sarajevu i sa njima su u Bosnu stigli pripadnici Hezbolaha. Ubrzo su razvili bliske odnose sa visokim funkcionerima vladajuće SDA, koji su održani i u godinama nakon završetka rata.

Kako je pre deset godina pisao Gordon Baros, američki politikolog i stručnjak za Balkan, mnogi u američkom Stejt departmentu su 1990-ih verovali da će, ako se Srbi i Hrvati otcepe od Bosne i Hercegovine, ta zemlja postati „neodrživa krnja islamska država“ i „platforma za iranski terorizam“.

Prema holandskom politikologu Cesu Viebesu, koji je pisao o vezama između SAD i radikalnih islamista u Bosni, „Tokom rata, Turska i Saudijska Arabija su bile više nego spremne da isporuče oružje i uklone Izetbegovića iz iranskog uticaja, ali je bosanska vlada bila mnogo više iranskocentrična.”

Do istog zaključka došle su i američke obaveštajne službe u Bosni. Robert Baer, agent CIA-e stacioniran u Sarajevu tokom rata, kasnije je tvrdio da je „vlada bosanskih muslimana klijent Iranaca…Ako bi morali da biraju između CIA-e i Iranaca, uvek bi birali Irance.”

Nije tajna da je lider bosanskih muslimana, Alija Izetbegović, imao simpatije za Iransku islamsku revoluciju 1979. godine, kao i osnivač Islamske Republike, ajatolah Ruholi Homeini. Godine 1982. grupa njegovih bliskih saradnika tajno je otputovala u Iran da prisustvuje islamskom seminaru, da bi po povratku u Jugoslaviju bila uhapšena.

Prema izveštaju CIA do kojeg je došao američki novinar Džejms Rajzen, sam Izetbegović je bio “bukvalno na [iranskom] platnom spisku” i jednom prilikom je od iranskih agenata dobio 500.000 dolara u gotovini. Zanimljivo, iranski ambasador u BiH bio je jedini strani diplomata koji je pratio Izetbegovića tokom njegove predizborne kampanje 1996. godine.

Veruje se da je “veza” sa Iranom u Sarajevu bio Hasan Čengić, Izetbegovićev čovek od poverenja odgovoran za šverc oružja i zaobilaženje embarga. Posle rata Čengić je smenjen sa mesta zamenika ministra odbrane, navodno pod pritiskom Amerikanaca. Međutim, on je i dalje igrao važnu ulogu u SDA.

alaa od bosne na slici sa takođe pokojnim general majorom kasemom sulejmanijem šefom iranskih snaga kuds
Komandant Hezbolaha, pokojni Ali Fajad, zvani „Alaa od Bosne“ na slici sa takođe pokojnim general-majorom Kasemom Sulejmanijem šefom iranskih specijalnih snaga Kuds

Ali on nije bio jedini oficir takozvane Armije BiH, koji je sarađivao sa Irancima. Nakon što su Amerikanci početkom 2020. ubili Kasima Sulejmanija, komandanta jedinice Kuds u okviru Islamske garde, u medijima širom regiona pojavila se informacija da se tadašnji bosanski član Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastao sa ovim iranskim oficirom tokom rata u BiH.

Sulejmani je bio prisutan i u Bosni i Hercegovini kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsecanjem glava, šta je Jaferović znao, ali nije preduzeo nikakve mere da počinioce ovog gnusnog zločina privede pravdi“, pisale su tada „Večernje novosti“.

Izrael i Vojska Republike Srpske

Mnogo se manje zna o aktivnostima Izraela, uglavnom njegovih obavještajnih službi, na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom rata, ali je poznato da je Tel Aviv donekle podržavao Vojsku Republike Srpske (VRS).

U holandskom izveštaju o Srebrenici iz 2002. godine, na kojem je, između ostalih, radio i Ces Vibes, navodi se da je na tom području posebno bio aktivan Mosad, a da su Izraelci snabdevali VRS artiljerijskom municijom.

Prisustvo izraelskog naoružanja u Srbiji i Republici Srpskoj pisao je i američki istoričar Adam Garfinkl, koji je podršku jevrejske države Srbima povezao sa zajedničkim stradanjima dva naroda tokom Drugog svetskog rata, kao i činjenicom da su mnogi Hrvati, a i muslimani pridružili vojnim formacijama koje su se borile uz naciste.

5 KOMENTARA

  1. Vama niko ne odgovara ako je se borio na strani Armije BiH, koji ste vi licemjeri, a odgovara vam kad isti pomazu Rusiji sa dronovima, municijom, raketama. Htjeli ste pola BiH da uzmete vi SRB i pola HR, al se izjalovi. I opet cete vi u nove pohode zajedno sa svima nasim komsijama, samo vis enece biti kao devedesetih i sto imate mogucnost da vise izgubite vec sto dobijete teritorije. Umjesto da zabranite cetnike, ustase u svojim drzavama vi im dizete spomenike i da meni neko prica o dobrim komsijama koji pisu i kroje istoriju kako njima odgovara, Draza antifasista na sta ste spali. Mi mozemo naprijed svi u regionu samo da se drzimo potvrdjenih i utvrdjenih cinjenica koje su dokazane. A sa nekom nacionalnom pricom i prekrajanjem granica vodi samo u rat…

  2. Nemoguce Hezbolah,Hamas,Huti itd,”borci za slobodu”,kad zapadu odgovara ko mudzahedini Osama bin ladena u Avganistanu osamdesetih ,ili UCK na Kosovu.To u stvari sve teroristi ,kojima zapada manipulise ,po potrebi .Ko za Sadama u Iraku ,prvo njihov covek,kad poco da vodi nezavisnu politiku,ispada najveci neprijatelj ,zbog unistenja Iraka ,oviliki haos na bliskom istoku,Irak bio regionalna sila.

  3. Koliko je sve to zamrseno a ipak ko ume da vidi i cuje i poveže nema problem sa odlukom.ko tu koga finansira i naoruzava i iz kojih interesa,za nas i nije toliko bitno.najbitnije od svega je sto se svuda nas interes potiskuje i unistava,a mi imamo mlak ili nikakav odgovor.A zasto je to tako?pa u svakom pitanju je i pola odgovora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version