Naslovna Novosti Posledice ukrajinskog raketnog napada na rusku bazu Saki: Rusi žale zbog nedostatka...

Posledice ukrajinskog raketnog napada na rusku bazu Saki: Rusi žale zbog nedostatka skloništa za avione

15
aerodrom saki na krimu
aerodrom saki na krimu
google news

Nakon što je Rusija 2014. godine stavila pod svoju kontrolu poluostrvo Krim, praktično je ponovo došla u posed “kopnenog nosača aviona” (reči pokojnog Miroslava Lazanskog) – aerodroma ”Saki”, lociranog uz priobalni crnomorski grad Novofedorovka (Новофедоровка).

”Saki” je vojni aerodrom prve klase, na kome se nalazi i kompleks ”Nitka” namenjen obuci letačkih posada palubnih aviona.

Oružane snage Ukrajine izvršile su još jedan napad na vazdušnu bazu Saki na Krimu, u noći 25-26. jula 2024. godine.

Nedavni napad na aerodrom Saki na Krimu zadao je značajan udarac ruskoj vojsci koja je tamo stacionirana. Ovaj uticaj je naglašen u postu koji je objavio raspektabilni Fighterbomber, što je pseudonim ruskog vojnog blogera i bivšeg pilota, koji je napravio detaljan presek događaja.

On žali zbog činjenice da generalno moraju biti najmanje dva oklopna vozila u pripravnosti na aerodromu da bi se bavila evakuacijom ranjenika, “kada je to nemoguće učiniti drugim sredstvima” , misleći na situaciju u kojoj se osoblje mora nekako spasiti usred napada.

Ovaj detalj možde da pruži nagoveštaj o tome šta se desilo u ovoj ruskoj vazduhoplovnoj bazi posle napada. Pored toga, Fighterbomber kaže da bi aerodromsko osoblje trebalo da ima pri ruci komplete prve pomoći i veštine da ih koristi.

Saki je jedan od operativnih aerodroma koje Rusi koriste za kontrolu vazdušnog prostora, posebno područja blizu Crnog mora. Informacije o posledicama napada još se razjašnjavaju.

krimski aerodrom saki
krimski aerodrom saki

Sa druge strane, Generalštab ukrajinske vojske je tvrdio da je vazdušna baza bila pokrivena „naprednim“ ruskim sistemima PVO, koji nisu uspeli da zaštite važan ruski vojni objekat.

Šta se zapravo dogodilo?

U noći između 25. i 26. jula na Krimu je objavljena pretnja balističkim raketnim napadom. Eksplozije su se čule u Novofedorivki, u blizini Okunivke i Simferopolja.

Ranije ujutru, kanal Telegram Astra, pozivajući se na izvore hitnih službi na Krimu, izvestio je da su Oružane snage Ukrajine te noći ispalile taktičke balističke rakete ATACMS na vojnu vazdušnu bazu Saki u blizini Novofedorivka.

Zanimljivo zapažanje koje je izneo Fighterbomber je kako interval između izviđačkih aktivnosti i naknadnog udara ukrajinskih oružanih snaga smanjen na samo šest sati.

Shodno tome, on predlaže da se ruski borbeni avioni moraju premeštati svakih pet sati kako bi se izbegli napadi.

Ukrajinsko glasilo Difens ekspres napominje da bi alternativno rešenje bilo premeštanje vojnih aviona daleko iza linije fronta, izvan dometa ukrajinskih projektila.

Аэродром "Саки" в огне! Как не тужилась российская ПВО - прилетело туда зло и конкретно...

To bi značilo njihovo potpuno povlačenje sa Krima, jer s jedne strane, rakete ATACMS kojima Ukrajina raspolaže mogu da stignu do bilo kog ugla Krimskog poluostrva.

S druge strane, i dalje je na snazi zabrana koju su Sjedinjene Američke Države uvele za upotrebu svog oružja preko određene granice na teritoriji Rusije.

Međutim, Ukrajina i dalje može da pokuša da izvede napade sopstvenim sistemima naoružanja, kao što su bespilotne letelice kamikaze velikog dometa domaće proizvodnje.

U trenutnoj situaciji, nastavlja Fighterbomber, izgradnja skloništa za ruske avione je u ovom trenutku beskorisna, jer će se „veličina avijacije brže smanjivati nego što će jačati“.

Komentar je usledio nakon nedavnog obećanja Andreja Belousova, ruskog ministra odbrane, da će izgraditi specijalna skloništa za smeštaj lovačkih aviona.

Kao što su iz ukrajinskih medija ranije napomenuli, glavni problem sa ovom vrstom vojnog objekta je to što trenutno ne postoji utvrđen dizajn standardnog skloništa za avion Su-27 i njegove derivate Su-30, Su-34 i Su-35. Ovaj problem postoji od 1980-ih, a glavni problem je previsoka cena.

Još jedno pitanje koje su pokrenuli Fighterbomber i još neki ruski vojni blogeri je postojanje ukrajinske špijunske mreže na Krimu.

Jedan od ovih ratnih blogera je istakao da se turisti vode do kampova na plaži upravo kroz vazdušnu bazu Saki.

Ovom aerodromu smo posvetili poseban članak, u kome smo obradili sličan napad ali pre 2022. godine, kada SAD ne da samo nisu ni najavljivale ATACMS rakete, već su oštro poricale da su ih isporučile Kijevu.

15 KOMENTARA

  1. Ovaj nepotrebni i glupavi rat koji je pokrenuo onaj celavi matori polno nemoci kgb major kaplar Putin je pokazao svu bedu i nemoc i Rusije i ruske vojske.

    1
    3
  2. Ni jedan dokaz!Navodno smo vidjeli nekakvu vatru,ne veću od logorske,navodno je jedna glava sa kasetnim punjenjem pala,nema snimaka sa alternativnih satelita nema smanjenja intenziteta ruskih udara,samo izvještaj neke budale i senzacionaliste flightbomber,ni riječi o najmanje pet u vazduhu uništenih raketa!Biće da sad kada Ukrajini fali i trebaju bar 200000 novih vojnika kojih nema zapadna propagandna mašina kreće u novi serijal dosije X,ali ovaj put nisu angažovani Duchovny i Andersenova već jedan poprilično loš glumac izvjedni Zelenko-ski!

    15
    5
  3. Samo neka oni ignorišu NATO lovce i neka se ne čude. Umesto da ih obaraju sve redom, oni ih prosto ostavljaju da vrše udare. Epa Rusijo 🤷🏻‍♂️

    10
    2
    • Što se sediš majstore ? Nema od toga ništa… Holivudske priče… E baš će Rusi čekati da im ovi razaraju aerodrome i skupe avione. Bez nervoze… Gledaj dalje.

      1
      1
  4. Cudo Rusima avioni poredjani na pisti ,umesto u hangarima,bilo kakim,kaponirima ,to neke siromasne drzave imaju.Moguce,korupcija velika .Tako na mnogim Ruskim aerodromima.Baza Jelizevo na Kamcatki,relativno blizu SAD,skupi SU-35S,Mig-31,itd,poredjani na pisti ,ko na izvolte,bez ikakve zastite,na nekim snimcima komercijalnih satelita.Tesko da skupi troskovi,veliki javasluk.Rusima bar imaju sirovine kolko hoces.Beton,celik itd.

    9
    5
    • Nacisti luzeri, revizionisti po njih surove istorije, nadaju se svakom dronom koji prođe ukrajincima da to znači kolaps Rusije 🤣🤣🤣. A kad Iskanderi utamane stotine “dragovoljaca” iz EU u Odesi, Harkovu, samo to sto je bilo ova 2-3 dana, i Rusi to sve snime u HD, to njihovi mediji kriju. Bitno je samo to da se ide PREMA njima, PREMA Zapadu, a Kina još nije ni počela 😂😂😂

      14
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version