Naslovna Novosti Rusko MO: Suhoj Su-27 sprečio špijunski RC-135V, u pratnji dva lovca Typhoon,...

Rusko MO: Suhoj Su-27 sprečio špijunski RC-135V, u pratnji dva lovca Typhoon, da se približe Krimu

3
su 27
su 27
google news

Danas popodne, ruski lovac Su-27 je podignut kako bi sprečio NATO avione u pokušaju izviđanja u neposrednoj blizini Sevastopolja, javilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zahvaljujući akcijama posade, Boeing RC-135V Rivet Joint AWACS u pratnji dva lovca RAF Typhoon bili su prinuđeni da skrenu na zapad, saopštili su iz Moskve.

“Lovac Su-27 pratio je u Crnom moru strateški izviđački avion RC-135 i dva lovca Typhoon britanskog ratnog vazduhoplovstva. Nije dozvoljeno kršenje ruske državne granice britanskim avionima. Kako se ruski lovac približavao, strani vojni avioni su se udaljili od granice”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane RF.

Ruski izvori vesti napominju da su se, prvi put posle dugo vremena, izviđački avioni NATO-a usudili da napuste vazdušni prostor iznad Rumunije i krenu ka obalama Krima.

Služba za praćenje Flightradar snimila je približavanje britanskih aviona na udaljenosti manjoj od 200 km od Sevastopolja.

img 8275
flightradar snimak

Kako su izjavili ruski zvaničnici, „let borbenog aviona je izveden u strogom skladu sa međunarodnim normama za korišćenje vazdušnog prostora koji se nalazi iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva i bez opasnog približavanja stranim avionima“.

Strateški izviđački avion RC-135V Rivet Joint poleteo je iz vazdušne baze Ferford u Velikoj Britaniji. Letelica, registarske oznake ZZ666 i radio pozivnog znaka RRR7224, izašla je iznad Crnog mora sa teritorije Rumunije, razvijajući se na visini od 10.058 metara.

Treba napomenuti da je britanski avion imao hrabru evoluciju, napredujući u dubine Crnog mora, do nekoliko desetina kilometara južno od Sevastopolja.

Avion RC-135V pratila su dva borbena aviona Eurofighter Typhoon FGR.4.

Verovatno je misija koju su danas izveli britanski avioni iznad Crnog mora bila špijunska sa stanovišta prikupljanja informacija o ruskim snagama u regionu, u kontekstu u kojem se američki dronovi RQ-4B nisu pojavljivali iznad Crnog mora više od mesec dana, a koji su prethodno označavali mete za ukrajinske snage u oblasti.

Dve nedelje ranije, u Crnom moru se pojavio britanski izviđački avion Boeing RC-135V Rivet Joint sa repnim brojem ZZ666. Poleteo je iz RAF Vadingtona u Linkolnširu, u pratnji dva borbena aviona.

Nakon preleta prema ruskim presretačima, lovci Severnoatlantske alijanse su se povukli ka rumunskoj Konstanci, a Boing je nastavio let i udaljio se od Krima.

RC-135V/W
RC-135V/W

U međuvremenu, Sjedinjene Države su poslale dva strateška bombardera B-52H na trajno razmeštanje u vazdušnu bazu Mihail Kogalniceanu u Rumuniji. Izvori napominju da će ovi avioni delovati u sastavu 20. ekspedicione eskadrile bombardera američkog vazduhoplovstva.

Istovremeno, NATO avijaciju podržavaju zapadni komercijalni sateliti, koje Vašington ponekad koristi u izviđačke svrhe, dodaju upućeni ruski izvori.

RC-135

RC-135 je izviđački avion iz doba Hladnog rata koji je razvio Boing koji je poslednjih decenija pretrpeo mnoge modifikacije. 

Još uvek je u službi vazdušnih snaga Sjedinjenih Država. Izgrađene su 32 jedinice, a pored Sjedinjenih Država njime upravlja i Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije. 

Avion ima na desetine varijanti prema svojoj modifikaciji i misiji koju treba da obavi. Njime upravlja posada od četiri – dva pilota i dva navigatora. 

Ovaj avion u letu prevozi između 21 i 27 oficira i vojnika koji su angažovani sa obaveštajnim operaterima. Samo 14 oficira i vojnika izviđaju iz aviona, ostali su inženjeri u avionu.

RC-135 specijalista za špijuniranje Rusije i Kine

RC-135 ima sofisticirane elektronske, komunikacione i signalne obaveštajne mogućnosti presretanja i analize. U Evropi ga Sjedinjene Države koriste za geolociranje i analizu emisija ruskih radara, komunikacionih čvorova, sistema za elektronsko ratovanje i drugih predajnika.

RC-135V/V su rutinski leteli u vazduhu oko ukrajinske granice od početka rata u februaru 2022. Veruje se da su korišćeni za prikupljanje informacija o ciljevima za isporučenu američku raketu AGM-88 (HARM).

kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135
kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135

Na osnovu podataka o praćenju letova, RC-135 je navodno korišćen i tokom posete predsednice SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Verzija RC-135S je specijalizovana za merenja i signalne podatke i ima različite elektro-optičke instrumente za posmatranje letova balističkih projektila na velikim udaljenostima, dakle praćenje kineskih ili severnokorejskih raketnih testova.

3 KOMENTARA

  1. Ma kakvo presretanje, te pokvarenjske i provokatore anglosaksonsko-nacističke treba rušiti, i Rusija i Kina. Šta traže izvan svojih država ??? Znači to se samo ruši.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version