Naslovna Novosti Kamikaza bespilotna letelica jemenskog pokreta Huti, Jafa, probila čuvenu izraelsku Gvozdenu kupolu

Kamikaza bespilotna letelica jemenskog pokreta Huti, Jafa, probila čuvenu izraelsku Gvozdenu kupolu

5
jafa udar u tel avivu
jafa udar u tel avivu
google news

Dron koji su Huti lansirali iz Jemena, eksplodirao je 20. jula u Tel Avivu. Prema preliminarnoj vojnoj istrazi, izraelske vazduhoplovne snage su navodno letelicu pratile najmanje šest minuta pre udara.

IDF je naime saopštio da je letelica na vreme identifikovana, ali da usled ljudske greške protivvazdušna odbrana nije dejstvovala.

Što je najgore, iako se radilo o velikom napadnom dronu dugog dometa, ne samo da nisu preduzete nikakve protivmere protiv identifikovane mete nego se nisu oglasile ni sirene upozorenja.

Izraelci su letelicu identifikovali kao Samad-3 iranske proizvodnje, koji je modifikovan tako da ima prošireni domet pa je leteo više od 10 sati od mesta lansiranja do cilja.

Prema prvim vojnim procenama, dron nije bio upućen direktnom rutom iz Jemeba ka Izraelu. Bespilotna letelica je preletela Egipat i uletela u Tel Aviv iz pravca Sredozemnog mora na maloj visini, prešavši preko 2.000 kilometara.

Do sada se smatralo da Samad-3 ima domet od oko 1.500 kilometara. IDF je zaključio da su Huti modifikovali dron iranske proizvodnje tako da je nosio oko 10 kilograma eksploziva, što je manje od standardnih 18 kilograma. Na ovaj način je povećan kapacitet rezervoara za gorivo a time i dužina vremena leta.

Portparol IDF, kontraadmiral Daniel Hagari, na konferenciji za štampu je porekao glasine da je PVO leteći objekat smatrala prijateljskim i da zato nije reagovala.

Hagari je odlučno potvrdio da je u ovom slučaju bila greška, da je letelica otkrvena i identifikovana ali da je u toku istraga zašto PVO nije izveo manevar presretanja i obaranja.

U svakom slučaju vazduhoplovstvo i PBO su preuzeli punu odgovornost za neuspeh. Do stada, odbrana je uspešno presretala skoro sve rakete i bespilotne letelice Huta koje su ispaljene prema Izraelu i ni jedna nije stigla do Tel Aviva. O izraelskom PVO sistemu Gvozdena Kupola možete detaljnije pročitati ovde.

No, ovo puta dron je uspešno eksplodirao u stambenom bloku nedaleko od američke ambasade i tom prilikom je poginuo Jevgenij Ferder (50), koji se pre dve godine preselio u Izrael iz Belorusije. Osi Hagarija, posle incidenta se oglasio i izraelski ministar odbrane Yoav Gallant.

On je hitno održao brifing sa šefovima bezbednosnih službi Izraela i nakon toga, izjavio da odbrambeni establišment radi na jačanju svih odbrambenih mehanizama i da će privesti pravdi svakoga ko nanese štetu Izraelu.

Šta će biti sa krivcima za bezbednosni propust – nije rekao. No, zato je najavio odmazdu, rekavši da su razgovarali o “obaveštajnim i operativnim aktivnostima potrebnim za udar po odgovornima za napad”.

Vojni dopisnik Jerusalem Posta, Yonah Jeremy Bob, napisao je da je “izraelski odbrambeni establišment u stanju potpunog šoka” zbog uspešnog  napada od strane Huta. Bob je zaključio da je neverovatna nepažnja da niko nije primetio i oborio neprijateljski projektil koji je do udara preleteo nekoliko hiljada kilometara! 

S druge strane, vojni portparol Huta, Yahya Saree, izjavio je da je napad izveden novim dronom sposobnom da zaobiđe sisteme za presretanje.

Prema njegovim rečima, Tel Aviv je proglašen „nebezbednom zonom“ i „biće primarna meta u dometu oružja Huta“.

Jemenski izvor je 19. jula  otkrio da je dron kojim je gađan Izrael, poznat kao Jaffa, lokalne proizvodnje a razvijen je nakon što su arapske zemlje presrele jemensko oružje koje je gađalo Umm Al-Rashrash (Eilat) posle 7. oktobra 2023.

Izvor je dodao da je zaliha ovog tipa dronova „veoma velika” i da to „nije poslednje oružje”, ukazujući da su „američke tvrdnje o presretanju dronova netačne” i da se „operacija smatra naprednom vojnim uspehom.”

Isti izvvor je naveo da dron Jaffa „može da pređe razdaljinu od preko 2000 km i da je opremljen modernim sistemima za ometanje i infiltraciju“. U tom kontekstu, izvor je istakao da se vojne operacije u Gazi „poklapaju sa pomorskim operacijama, a u skladu sa ciljevima koje je najavila jemenska vojska“.

Iskoro je pristiglo više informacija o bespilotnoj letelici Yafa (Jaffa) koja je 19. jula udarila u blizini američkog konzulata u Tel Avivu. U članku koji je na društvenim mrežama postavio Ansarallah, izneti su preliminarni detalji o dronu kao i  tri video snimka.

Letelica je navodno proizvedena autohtono, ili u Iranu, ili u Jemenu uz iransku tehničku podršku. Pune tehničke karakteristike nisu dostupne, ali se pokazalo da dron „samoubica“ ima domet od najmanje 2.600 km, pošto je pre nego što je pogodio cilj u Tel Avivu, neprimećen preleteo iz Jemena preko Eritreje, Sudana, Egipta, Sinaja i Mediterana.

Letelica je probila i izraelsku protivvazdušnu odbranu. Jafa ima visokoeksplozivnu bojevu glavu, koja je uspešno detonirala. Bespilotna letelica je iz porodice Samad (porodica iranskih bespilotnih letelica „Šahid“), ali ima veće dimenzije.

jafa dron pokreta huti
jafa dron pokreta huti

Jafa očigledno ima ugrađene tehnologije za ometanje i zaobilaženje sistema protivvazdušne odbrane. Kapacitet dometa omogućava operateru fleksibilnost u planiranju tačaka puta, omogućavajući mu da napada iz različitih vektora.

Jafa je jeftina – kao što je slučaj sa mnogim iranskim bespilotnim letelicama i raketnim sistemima – i odlično oruđe za ratovanje na iscrpljivanje.

5 KOMENTARA

  1. Iran hutima salje rakete umesto humanitarnu pomoc.Kace se sa Izraelom,moze Izrael da ih vrati u kameno doba,sad su Huti ko u srednjem veku.Izrael ce koristi Rusku taktiku ,da gadja elektrane,trafo stanice ,dalekovode,pored vojnih meta.Verovatno i zgrade ,bolnice ,svugde gde ima vojnog osoblja huta.Izrael daleko 2000 km od Huta,ovi hoce da vode rat protiv njega ,sto je ludost,dok se bahat Saudi,Bahreinci bogate i kupuju jahte ,zlato ,duple zene itd.

  2. Овакву убитачну БПЛ која лети преко 2500 Км кроз ваздушни простор више држава тешко је уочити и оценити о чему се ради? Летела је чак изнад Египта изгледа непримећено и онда из правца Средоземног мора, одакле се израелска ПВО најмање надала устремила се у правцу Тела Авива!? Тамо је експлодирала и убила несретног човека. Ни крива ни дужна – цивила.
    Дронови ће бити најопасније ако то већ нису ткзв. конвенционално оружје. Да је светске памети као што је није све државе света би се морале усредсредити на доношењу међународних закона о забрани производње оваквих убитачних оружја! Ускоро ће доћи време када ће терористи разних боја и фела терорисати кога стигну. Тада ће бити касно у смислу: оне збогом свете!

  3. Izrael za svaku Hutsku raketu ,napravi stostruku stetu ,ne obazire se na civile,bolnice ,ustanove ,takav im je princip jos od ratova protiv Arapa,da baci nukl.bombu nikom nista,borba protiv terorizma.Huti da ih poraze ,treba i SAD da poraze sto je nemoguce.

    1
    1
  4. Los potez Huta.Zbog jednog drona ,i jednog mrtvog civila,ostecenog stana,Izraelci im unistili glavnu elektranu u Jemenu,ogromne kolicine goriva,vojna skladista itd.Ogromna steta ,za jedan obican napad.

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version