Naslovna Novosti Poljska i Nemačka se udružuju protiv Rusije: Potpisuju ovog meseca “Zajednički bezbednosni...

Poljska i Nemačka se udružuju protiv Rusije: Potpisuju ovog meseca “Zajednički bezbednosni akcioni plan”

9
poljska nemacka ilustracija
poljska nemacka ilustracija
google news

Poljska i Nemačka odlučile su tokom ovog meseca da potpišu zajednički akcioni plan za intenziviranje saradnje između dve države.

Dokument, koji sadrži 33 stranice, detaljno se bavi svim oblastima saradnje – od uzimanja istorijskih pitanja i detaljnog bavljenja aktuelnim društvenim pitanjima, do oblasti bezbednosti.

U okviru pitanja odbrane, pažnju privlači poglavlje pod nazivom „Agresija Rusije na Ukrajinu“.

Dve države smatraju da je “rat Rusije protiv Ukrajine ničim izazvana agresija” koja je iz temelja promenila njihove odnose sa Moskvom, a smatraju to “jednim od najvećih testova sadašnje generacije”.

Stoga će Poljska i Nemačka ostati privržene održavanju, rigoroznoj primeni i sprovođenju sankcija Rusiji i nameravaju da zajedno pripreme predloge za nove restriktivne mere sve dok Rusija ne prestane sa agresijom na Ukrajinu.

Vlade dve države odlučne su da profit od ruske suverene imovine koje su prethodno zarobile iskoriste kako bi nastavile da podržavaju Ukrajinu u svakom pogledu, potvrđujući da će ruska suverena imovina pod njihovom jurisdikcijom “ostati zamrznuta dok Rusija ne okonča agresiju i plati štetu koju je napravila”.

„S obzirom na napore Rusije da uništi ukrajinsku ekonomiju i njeno uporno nepoštovanje svojih međunarodnih pravnih obaveza, naša odlučnost da obezbedimo punu odgovornost je nepokolebljiva“, navodi se u ovom dokumentu i dodaje da “Rusija i njeno rukovodstvo moraju biti u potpunosti odgovorni za vođenje rata agresije na Ukrajinu i drugih teških zločina po međunarodnom pravu”.

Sukob Rusije i Ukrajine ove dve države tvrde da smatraju “flagrantnim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija”, zbog čega su se obavezale da će osnovati “tribunal za krivično gonjenje zločina agresije na Ukrajinu, koji bi uživao najširu međuregionalnu podršku i legitimitet”.

Dve države podržavaju Ukrajinu u dobijanju nadoknade za štetu, gubitak ili povredu izazvanu međunarodnim nezakonitim aktima Ruske Federacije u i protiv Ukrajine.

Istovremeno, Poljska i Nemačka će težiti da zajednički finansiraju i organizuju “rešenja za podršku prodemokratskoj i antiratnoj ruskoj dijaspori, braniocima ljudskih prava i nezavisnim novinarima”.

Mere koje će se primeniti će se odnositi na različite aktere. Dodaju da će to uključivati “restriktivne mere protiv onih koji su odgovorni za ozbiljna kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava, represiju nad građanskim društvom i demokratskom opozicijom, ili podrivanje demokratije i vladavine prava u Rusiji”.

Ove dve države će takođe delovati da se suprotstave “ruskim dezinformacijama i stranom mešanju”, napominjući opasnosti “ruske hibridne kampanje”.

Shodno svemu nabrojanom, vlade Nemačke i Poljske nameravaju da intenziviraju međusobnu saradnju u kako navode “svim oblastima relevantnim za borbu protiv hibridnih pretnji, uključujući strateške komunikacije, zaštitu kritične infrastrukture i rizike i mogućnosti u vezi sa novonastalim tehnologijama”.

Pored detaljnog tretmana zajedničke podrške Ukrajini, o čemu se ovde ne bavimo, dokument takođe sadrži posebno poglavlje u vezi sa Belorusijom.

Poljska i Nemačka obećavaju da će raditi na tome da “spreče Belorusiju da deluje kao posrednik u zaobilaženju međunarodnih sankcija od strane Ruske Federacije”, gde ističu da je ključno pitanje sponzorisanja beloruskog antirežimskog društva, uključujući “belorusku dijasporu u Evropi i predstavnike demokratskih snaga”.

9 KOMENTARA

  1. Sve Sile Zapadne Demokratije su udruzene i vojno odlično opremljene i spremne da razbiju ruslog agresora, bilo kada i bilo gde; ako pokuša agresorski rat ko šta ga već 2,5 godine neuspešno vodi protiv Heroja Ukrajine ! Armija NATO je 1000 puta jača i spremnija od Ukrajinaca , pa jedva čekam kada će da rasture i pregaze ruske pacove ko plitak potok !Pravi rat tek predstoji a Njemci i Poljaci su već danas spremni za njega ! Smrt ruskom agresoru ma gde bio !

    9
    11
    • Bio tako jednom jedan koji je čeko. Posle ga sudili i streljali na pravdi boga, ni grob mu se ne zna već šezdeset godina. Nema čekanja, dečko. Kipiš od snage i kuraži. Odma na front i pušku u ruke da braniš te visoke ideale za koje se zalažeš. Kokice i daljinac ostavi starijima.

      5
      7
  2. Prije 70 godina su se Švabe i Rusi udružili protiv Poljaka, sad Švabe i Poljaci protiv Rusa, još ostaje Rusi i Poljaci protiv Švaba…A ako Poljaci dobiju neku nuklearku po glavi,onda će se odmah udružiti sa Rusima
    protiv Švaba…

    6
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version