Naslovna Novosti Ruski dronovi i rakete ponovo uznemirili Ukrajinu dok Kijev tvrdi kako je...

Ruski dronovi i rakete ponovo uznemirili Ukrajinu dok Kijev tvrdi kako je odbio skoro sve napade

1
tu 95ms lansira h 101
Tu-95ms lansira H-101
google news

Ruske trupe su tokom noći 21.07.2024. godine izvele novi napad većih razmera raketama i bespilotnim letelicama na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine. Vazdušna odbrana Ukrajine radila je u deset regiona, dok ponovo tvrde da su odbili skoro sve ruske napade.

Iz tvrdnji Vazduhoplovstva Ukrajine, objavljenog jutros, proizilazi da je ruska vojska upotrebila tri balističke rakete Iskander-M (lansirane iz regiona Kursk i sa Krimskog poluostrva), dve avijacione vođene rakete H-59/69, lansirane iz vazdušnog prostora Kurske oblasti) i 39 jurišnih dronova Šahed (Geran) lansirani iz tri pravca: Kurske oblasti, Krasnodarske teritorije i Krima.

Prema rečima ukrajinskih vojnih predstavnika, Radio-tehničke trupe Vazduhoplovstva otkrile su i pratile vazdušne ciljeve u 10 regiona na teritoriji Ukrajine. U odbijanju napada učestvovale su protivvazdušne raketne jedinice, pokretne vatrene grupe i sredstva za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom vazdušnih borbi oboreno je 35 dronova kamikaza Šahed-131/136. Takođe, zbog aktivnih protivmera, rakete vazduh-vazduh H-59/69 navodno nisu dostigle svoje ciljeve.

Ukrajinska PVO je radila u Sumskoj, Poltavskoj, Kijevskoj, Černigovskoj, Hersonskoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Mikolajovskoj, Odeskoj i Čerkaskoj oblasti.

Napad ruskih dronova pokrenut je sinoć nešto pre 22 sata (po beogradskom vremenu) i trajao je do jutra oko 5 sati.

Kako prenose ruski izvori na društvenim mrežama, noćni napadi ruskih trupa ciljali su, posebno, infrastrukturne ciljeve na teritoriji Ukrajine. Iz dostupnih informacija proizilazi da je pogođeno više energetskih instalacija.

Prema ruskom Telegram kanalu „Specijalne snage Arhanđeo“, reč je bar o elektranama Konotop i Nižinskaja.

Ruski dronovi su se takođe nekoliko puta pojavili u oblasti aerodroma Mirgorod u Poltavskoj oblasti. Pored toga, u Harkovu se čulo nekoliko eksplozija, gde je očigledno lansiran i veći broj avio-bombi sa univerzalnim kliznim i korektivnim modulima.

Istovremeno, vlasti u Kijevu su izvestile da je pokušano nekoliko udara i na ukrajinsku prestonicu, ali da su svi vazdušni ciljevi uništeni.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version