Naslovna Novosti Kilometarski vatreni zid: Izrael zadao prve direktne i žestoke udarce Hutima u...

Kilometarski vatreni zid: Izrael zadao prve direktne i žestoke udarce Hutima u 10 talasa napada lovaca F-35 i F-15

2
kilometarski vatreni zid izrael zadao prve direktne i teške udarce hutima u jemenu
kilometarski vatreni zid izrael zadao prve direktne i teške udarce hutima u jemenu
google news

Lovci izraelskog ratnog vazduhoplovstva izveli su seriju vazdušnih udara na objekte energetske i energetske infrastrukture koji pripadaju grupi Ansar Alah, poznatijoj kao Huti, u luci Hodejda u Jemenu.

Konflikt na Bliskom istoku nastavlja da se rasplamsava, a ovoga puta u centru događaja je grad Hodejda u Jemenu. To potvrđuje i saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u kojima se navodi da su „lovci gađali vojne ciljeve ’terorističkog režima Huti’ u oblasti luke Hodejda u Jemenu kao odgovor na stotine napada na Izrael poslednjih meseci“.

Huti administracija jemenskog ministarstva zdravlja okrivila je Izrael za seriju vazdušnih napada na skladište goriva u luci Hodejda koju kontrolišu Huti, uzrokujući do stotinu žrtava.

Napadi su bili usmereni na kritične objekte koje su Huti koristili za održavanje svoje borbene sposobnosti i izvođenje operacija.

Prema izvorima, udari na Hodejdu imali su za cilj uništavanje infrastrukture koja toj grupi obezbeđuje energiju i gorivo. Ovo je potez koji je osmišljen da oslabi vojne sposobnosti Ansar Alaha i smanji njihovu sposobnost za izvođenje daljih vojnih operacija.

Kao odgovor na napade, Huti su već obećali ozbiljan odgovor. Predstavnici grupe rekli su da neće ostaviti nekažnjene akcije Izraela i da pripremaju uzvratne mere.

Prvi izraelski udar na Jemen

Posebno, ovo je prvi put da je Izrael udario na teritoriju Jemena. Ovaj potez je bio odgovor na brojne napade grupe Huti na Izrael. Važno je napomenuti da je inicijator sadašnjih udara bila smrt civila u Tel Avivu.

f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva naoružan GBU-31 JDAM

Ranije je Saudijska Al Arabija izvestila da je napad zajednička operacija Izraela, Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Međutim, zvanični izraelski izvori potvrdili su da su udare izvele isključivo izraelske snage.

Ova neizvesnost u izveštavanju može ukazivati na poteškoće u koordinaciji međunarodnih operacija i na moguće uključivanje drugih zemalja u dalje rešavanje sukoba.

Prema izveštajima zapadnih medija, avioni F-15I i F-35I, kao i avioni za izviđanje i dopunjavanje goriva izraelskog ratnog vazduhoplovstva učestvovali su u ukupno 10 talasa napada.

„Huti su nas napali više od 200 puta“

Izraelski ministar odbrane Joav Galad rekao je da je Izrael udario Hute da pošalje poruku nakon što su ubili izraelskog državljanina.

„Vatra koja trenutno gori u Hodeidi vidljiva je širom Bliskog istoka i njen značaj je jasan“, rekao je Gallant u saopštenju. „Huti su nas napali više od 200 puta. Prvi put kada su ubili izraelskog državljanina, mi smo ih bombardovali. I to ćemo učiniti na svakom mestu koje to zahteva.”

Ranije je Huti televizijska mreža Al-Masirah emitovala seriju vazdušnih napada na skladišta nafte u jemenskom lučkom gradu, pri čemu su pobunjenici direktno krivili Izrael.

izrael udario na grupu huti u jemenu
izrael udario na grupu huti u jemenu

Pobunjenički zvaničnik upozorio je da će Izrael “platiti cenu” za jučerašnje udare. „Cionistički entitet će platiti cenu za gađanje civilnih objekata, a mi ćemo na eskalaciju odgovoriti eskalacijom“, rekao je Mohamed Al Buhaiti, član politbiroa Huti.

Uticaji na skladištenje goriva

Huti administracija jemenskog ministarstva zdravlja saopštila je da su izraelski napadi na skladišta nafte u luci Hodejda doveli do smrti i povreda, iako tačan broj žrtava još nije preciziran.

Da ovim eskalacijama nije kraj nagoveštava Iran, koji je zvanično osudio napad Izraela na Jemen i obećava da će nastaviti da podržava jemenski i palestinski narod bez obzira na okolnosti. Štaviše, Iran je najavio navodni transfer modernih sistema protivvazdušne odbrane Hutima.

Izraelski F-35I Adir

Izraelski F-35 proglašeni su operativnim 2017. godine i prvi put su upotrebljeni u borbi 2018. godine. Izrael je u julu 2023 godine potpisao sporazum o kupovini još 25 aviona.

Izrael je bio prva zemlja posle SAD koja je kupila i dobila borbene avione F-35, sa stelt tehnologijom. Njihovo vazduhoplovstvo je u maju 2018. godine objavilo da je Izrael takođe prva zemlja koja je koristila ovaj avion u borbi.

Trenutno, prema javnim informacijama, izraelsko vazduhoplovstvo ima u upotrebi najmanje 39 aviona F-35. Potpisivanjem trećeg sporazuma broj aviona F-35 u opremi izraelske vojske dostići će čak 75 jedinica.

Pored F-35 izraelsko vazduhoplovstvo već sadrži otprilike 25 F-15 Strike Eagle, 84 F-15 Eagle i 175 F-16 Fighting Falcon.

idf f 35
idf f 35

F-35 je poznat i kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod jevrejskim imenom „Adir“. Adir je prvi put uspešno presreo krstareću raketu novembra 2023 godine.

Ovaj avion je u osnovi i platforma za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali koja može da udari duboko u neprijateljsku teritoriju i učestvuje u vazdušnim duelima. 

2 KOMENTARA

  1. Gebre-Isus Pedros, stručnjak, naučnik, znanstvenik, stožeraš, filantrop, demokrat, vakcinaš, ćoek !

    A lako sa papučarima, ustvari ni sa njima vam nije lako, nema prolaska za gusarske zapadne i jehovske brodove, ali opaljeni alahovci vas dosta ojadili 😂😂😂

    6
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version