Naslovna Novosti Ukrajinski vojnici nisu bezbedni od neprijateljskih dronova ni tokom obuke u Nemačkoj

Ukrajinski vojnici nisu bezbedni od neprijateljskih dronova ni tokom obuke u Nemačkoj

9
stelt dron ilustracija
stelt dron ilustracija
google news

Na tajnoj lokaciji u blizini nemačke prestonice, stotine ukrajinskih vojnika prolaze intenzivni šestonedeljni kurs koji pokriva osnove rovovskog ratovanja i borbe u gradovima.

Dok ukrajinske i zapadne vojske učestvuju u obuci, neidentifikovani dronovi redovno zuje iznad krošnja drveća.

Mogući špijunski dronovi dodaju dašak realizma vežbi, kažu nemački zvaničnici. Nemačka vojska kaže da implementira neočekivane događaje u vojnoj obuci i borbi protiv dronova, piše Politiko.

„Pretpostavljamo da se bar nekim od ovih dronova upravlja sa neprijateljskim namerama.. Način na koji rešavamo problem dronova je da integrišemo neprijateljske bespilotne letelice u obuku, govoreći vojnicima da ih budu svesni“, kaže potpukovnik Roland Besker, koji “priznaje da ometanje koje prouzrokuju dronovi nije lako”.

„Tehnički je nemoguće blokirati sve frekvencije koje se mogu koristiti za kontrolu dronova“, rekao je Besker. Uvođenje tehnologije elektronskog ometanja takođe bi onemogućilo radio uređaje koji se koriste za komunikaciju u oblasti obuke.

Dok Besker tvrdi kako ne može biti siguran da li su dronovi povezani sa Rusijom, postoji jaka sumnja da su deo napora Moskve da destabilizuje i demorališe zapadne saveznike koji podržavaju Kijev, pišu zabrinuti novinari Politika.

ukrajinska vojska
ukrajinska vojska

Vežbe su deo “Misije vojne podrške EU Ukrajini” (EUMAM Ukraine), osnovane 2022. godine, sa ciljem da se do kraja 2022. godine obuči 60.000 ukrajinskih vojnika uz pomoć instruktora iz 24 zemlje.

Ova bivša istočnonemačka baza je jedan od dva glavna centra u kojima se obučavaju ukrajinski vojnici. Druga se nalazi u Poljskoj.

Na ovaj način uče jedni od drugih

Obuka i vežbe u kojima učestvuje ukrajinska vojska su dvosmerne. Dok Ukrajinci prikupljaju znanje od međunarodnih instruktora, Bundesver takođe shvata kako rat 2.000 kilometara istočno treba da promeni sopstveni pristup borbi. Zato uče jedni od drugih.

Na primer, nemačka vojska sada obezbeđuje da njeni vojnici budu pravilno kamuflirani i da ostanu odvojeni na zemlji kako ne bi postali primamljiva meta za dronove.

Dronovi nisu novina za Ukrajince. Jeftini bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu koje mogu da nose kamere i nekoliko kilograma eksploziva postale su glavni deo ratovanja – koje koriste obe strane za istraživanje bojnog polja, direktnu artiljerijsku i raketnu vatru i lov na tenkove i pojedinačne vojnike.

Ne postoji način da se oponašaju uslovi pravog rata u Istočnoj Nemačkoj, rekao je 30-godišnji ukrajinski vođa voda dok je gledao kako njegovi ljudi treniraju kako da zauzmu i brane rov, piše isto glasilo.

Napad na urbano područje obično bi zahtevao višemesečnu obuku, ali se nada da će ih visok nivo motivacije Ukrajinaca, koji će se uskoro suočiti sa pravim mecima, granatama i dronovima, podstaći da brže nauče osnove, rekli su treneri.

operater drona
operater drona

Iz svoje kancelarije, nemački pukovnik Nils Janeke rekao je da ovo nije evropski rat za koji je očekivao da se priprema. „Moram da priznam da sam pomalo ratnik Hladnog rata“, reče Janeke i dodaje: „Ali da se vratim na ovu vrstu konvencionalnog ratovanja u Evropi – nikada to ne bih ni zamislio“.

Podsetimo, u okviru iste “Misije vojne podrške EU Ukrajini”, Oružanim snagama Ukrajine u pomoć su pristigli i crnogorski instruktori, kako bi im obučili vojnike. Nismo uspeli da pronađemo žalbe iskusnih Crnogoraca na “neidentifikovane dronove”.

9 KOMENTARA

  1. Искусни црногорски инструктори…
    Ђе ли стекоше то искуство да ми је знати?

    11
    • To se rađa junačko i vešto za rat, njima je rat u krvi a junaštvo u venama od rođenja i kolevke 😂😂😂🤣🤣🤣🤣

      4
      1
  2. Ova obuka stvara ninđe, doslovno, crnogorski instruktori, nemački, švedski moguće, hrvacki realno…taj neki miks koncentrovanog znanja stvara nepobedive vojnike sa koncentrovanim znanjem, maltene svaki.obučeni vojnik u nemačkoj je sušti koncentrat vojnih veština, svaki postaje moćan poput Žak Klaud Van Dame-a 😂

    10
    • …a ti dronovi koji stalno zuje iznad njih su nadzorni dronovi kojim Volodimir Veliki brižno kontroliše i kalibrira napredak svojih specijalaca ali i da ne bi slučajno neki izdajnik pobegao umesto da se vrati u Ukr.da pobedi Rusiju, u tom slučaju dron se zaleti u tog izdajnika i aktivira čet’r’ kile eksploziva te od pobegulje ostanu samo čvarci i mleveno meso 😁

  3. Nemci neznaju cak ni pusku držati oni obucavaju ukraince smešan neki vic puška da pukne prvi će nemac pobeci🤣🤣🤣🤣bas ste me nasmejali ovom izjavom

    7
    1
  4. Ово је стварно добра фора!!! Немци обучавају Украјинце, па бре они могу после две године ратовања с Русима да обучавају чак и Американце и Енглезе !!!!

    19

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version