Naslovna Novosti Ukrajinci razvijaju novi tip bespilotne letelice, mlaznjak Bullet – lovac na ruske...

Ukrajinci razvijaju novi tip bespilotne letelice, mlaznjak Bullet – lovac na ruske dronove i helikoptere

8
ukrajinski dron na mlazni pogon bullet – lovac na ruske dronove i helikoptere
ukrajinski dron na mlazni pogon bullet – lovac na ruske dronove i helikoptere
google news

Bespilotne letelice koje presreću druge bespilotne letelice u vazduhu više nisu daleka budućnost, već neophodnost modernog ratovanja.

Ukrajinci razvijaju novi tip bespilotne letelice, a video-snimak testova preneo je kanal The Military Journal na Telegramu.

Kao što je navedeno, ovaj dron pokreće mlazni motor i dizajniran je da se suprotstavi drugim bespilotnim letelicama ili helikopterima, odnosno, spada u kategoriju oružja protivavionske odbrane. 

Specifikacije letilice trenutno su nepoznate, ali na snimku, Bullet (Puščano zrno) je uspeo da dostigne 130 km/h. Jedan set ove opreme uključuje pet dronova po ceni od 5,8 miliona grivni (oko 140.000 USD). Autori napominju da ovo nije prvi pokušaj ukrajinskih inženjera da stvore bespilotnu letelicu na mlazni pogon.

Ukrajinski sajt Defense Express navodi da je, bar prema video-zapisu, za razliku od dosadašnjih eksperimenata sa napravama tipa leteće krilo i kanard (sa malim prednjim krilima), konfiguracija Bulleta krajnje konvencionalna. Bullet više liči na jedan od krilatih FPV dronova, posebno zbog kontrole koja se očigledno obezbeđuje preko analognog signala video veze.

U svakom slučaju, nova letilica se ne može punopravno smatrati lutajućom municijom iako ima neke slične karakteristike.

Naime, važna komponenta lutajuće municije je delimičan ili potpuno autonomni režim rada, u kome se dron oslanja na svoje senzore da bi otkrio cilj i ima softver za prekid misije ako se signalna veza izgubi. Za sada su ovo samo testovi, pa bi dodatna oprema za Bullet mogla biti otkrivena u budućnosti.

Реактивний дрон Bullet [Липень 2024]

U svakom slučaju, ostaje otvoreno pitanje da li će ovaj bespilotni lovac dronova moći da radi u uslovima elektronskog ometanja, kada se izgubi ručna kontrola.

Ovo će biti glavni faktor koji će odrediti njegovu borbenu efikasnost u oblastima blizu linije fronta. Takođe, za ovaj tipa aparata ključna je brzina.

Tipične mete za koje se očekuje da će ih presretati ukrajinska PVO lutajuća municija pobrojali su u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Raketno-kosmička tehnika, Žuhan i Kaliničenko, stručnjaci Državnog projektantskog biroa Pivdenne.

Da bi Bullet uništio navedene mete, dvojica stručnjaka smatraju da bi Bullet morao da ima sledeće karakteristike: 

  • Maksimalnu brzinu do 800 km/h;
  • Brzinu krstarenja od 450 do 500 km/h;
  • Maksimalnu visina leta do 8000 m;
  • Trajanje leta do 60 min i
  • Bojevu glavu mase 12,5 kg.

Da li Bullet, protivvazdušni FPV dron na mlazni pogon, može da ispuni ove karakteristike, ostaje upitno. Osim toga, praktična vrednost svakog oružja u realnim borbenim uslovima značajno se razlikuje od projektovane zamisli.

Ponekad čak i M2 Bredley može da obori mali FPV dron, a ponekad pametna municija može da pokaže zadivljujuće performanse usred opsežnog ometanja EW sistemima.

8 KOMENTARA

  1. I veličine ?
    Vidi li neko kapiju iza?
    Dvorište nečije?
    Dal je moguće da ste toliki idioti i paljevine
    Više se ni ne trude da nešto lepo upakuju i zamaskiraju,koliko ste samo bolidi.

    2
    1
  2. Ukri preduhitrili Zeksa sa Pinka,on najavljivao mlazne dronove,izgleda problem sa Kinezima ,u Kini gde se sklapaju “domaci dronovi Ika,sa 0 posto domacih delova ,ko Vox,Fox,Tesla televizori.Kinezi dobri u proizvodnji elektricnih motora,sad su medju najbolje proizvodjace istih.jos zaostaju u proizv.mlaznih,SUS motora,kraci radni vek,mada se svake godine poboljsava kvalitet.

    6
    4
  3. Ukrainci sila u proizvodnji dronova koliko ono uništiše okupatorskih tenkova PUNO PUNO HAHA ostala samo zubala

    4
    9
    • što se junače ne javiš Ukrajincima da im budeš vojovnik, da im pomogneš kad si tako raspoložen ar Rusi su slabi kako kažeš ??? 😂😂😂

      7
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version