Naslovna Novosti Tomas Kruks pucao iz oružja koje se prodaje i u varijanti komemorativne...

Tomas Kruks pucao iz oružja koje se prodaje i u varijanti komemorativne puške „Vrhovnog komandata Donalda Trampa – Učinimo Ameriku ponovo velikom“

6
tomas kruks pucao iz oružja koje se prodaje i u varijanti komemorativne puške „vrhovnog komandata donalda trampa učinimo ameriku ponovo velikom“
tomas kruks pucao iz oružja koje se prodaje i u varijanti komemorativne puške „vrhovnog komandata donalda trampa učinimo ameriku ponovo velikom“
google news

FBI je saopštio daThomas Matthew Crooks nije imao ličnu kartu, pa mu je identitet otkriven pomoću DNK analize i tehnologije prepoznavanja lica.

Kako su svi mediji već saopštili, Kruks je bio iz Betel parka u Pensilvaniji, oko 70 km od mesta atentata. Diplomirao je 2022. u srednjoj školi Betel Park i tada je nagrađen sa 500 dolara za pokazane rezultate iz matematike i nauke.

Nakon škole, radio je u kuhinji lokalnog staračkog doma, udaljenog samo nekoliko minuta vožnje od njegovog doma. Istražni organi su odmah insistirali na činjenici da Kruks nije služio vojsku tako da nije imao potrebnu streljačku obuku.

Ovim je skrenuta pažnja sa domaće armije i organa reda kao mogućih trenera. No, kuvar je najmanje godinu dana pre pucnjave bio član lokalnog streljačkog kluba, Clairton Sportsmen’s Club. 

Sportski klub Clairton zauzima 728.434 m2 pošumljene površine u južnim brdima Pitsburga, Pensilvanija. Prostire se u opštinama Vest Miflin i Džeferson Hils u okrugu Alegeni, a ima više od 2000 članova.

oruzje kojim je pucano na trampa
oruzje kojim je pucano na trampa

Sadržaji koje klub nudi, između ostalog uključuju unutrašnja i otvorena strelišta, strelište za snažne puške (highpower rifle) do 183 m i civilni program preciznog gađanja (CMP, Civilian Marksmanship Program) sa takmičarskom streljanom i metama do 274 m.

Spoljni natkriveni poligon ima 10 streljačkih klupa sa metama na 46, 90 i 170 metara. Ovaj asortiman nudi odlično mesto za gađanje iz puške, spredpunećeg oružja, pištoljima i sačmarica.

Po svemu sudeći, tokom 12 meseci Kruks se mogao obučiti da spretnije rukuje oružjem i preciznije gađa nego da se prijavio u armiju. Zvaničnici za sprovođenje zakona veruju da je oružje kojim je pucano na Donalda Trampa kupio Kruksov otac pre najmanje šest meseci.

Znači – 6 meseci obuke u gađanju iz relativno jednostavne poluautomatske puške AR-15 – rodonačelnika i civilnog predstavnika standardne američke 5.56 mm M16 Eugena Stonera.

Poluautomatski AR-15 je u SAD prodan u više miliona primeraka, u bezbroj varijanti i u različitim kalibrima. Popularnost ovog oružja možda opravdava Kruksovog oca što se opredelio baš za AR-15.

No, istraga će (nadamo se) tek pokazati na kome je odgovornost za ranjavanje predsedničkog kandidata SAD. Primera radi, kako je moguće da se na krovovima jedine dve uzvišene zgrade na polju mitinga – na jednom nalazila služba obezbeđenja a na drugom – atentator. Međusobno odlično uočljivi.

Samo nekoliko dana pre ubistva, mediji su objavili reportažu o snajperistima koji obezbeđuju Trampa. Svaki od njih jima snažan binokular i kustomizirani snajper Korpusa Marinaca .300 Winchester Magnum Mk.13 Mod.7.

tajna sluzba sad
tajna sluzba sad

No, i bez ovih pomagala, pripadnici Tajne službe su golim okom mogli primetiti čoveka na susednoj zgradi. Kako nije pokrivan i perimetar veći od 100 metara kada se zna da je Kenedi 22. novembra 1963 ubijen sa 77,7 m (u pravoj liniji) a Zoran Đinđić, 12. marta 2003, sa 134 m? Zašto niko nije reagovao na upozorenja publike da je uočen čovek sa puškom koji se penje na objekat? 

Commander in Chief

Dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja, evo jednog morbidnog detalja. Kako smo već rekli, AR-15 spada među najprodavanije oružje u SAD (u državama gde je to dozvoljeno).

Da bi pobedili konkurenciju, kompanije Kahr Firearms Group i Auto-Ordnance su ove, 2024 godine izbacili seriju komemorativnog vatrenog oružja „predsednika Donalda Trampa“ – kustomiziranu poluautomatsku pušku AR-15 pod nazivom „Commander in Chief“.

Ova precizno obrađena i gravirana puška „odaje počast patriotizmu 45. predsednika i njegovoj odlučnosti da održi Ameriku velikom“. Ovaj moto je ugraviran na desnoj strani gornjeg usanika, a „Sjedinjene Američke Države“ na M-Lock Al podkundaku.

Na levoj strani gornjeg usadnika ugravirano je ime i titula predsednika Trampa, „glavnokomandujućeg“ oružanih snaga. Donji prijemnik ima reljefne ukrase sa brojem 45 koji označava njegovu poziciju u dugoj liniji predsednika SAD.

Američka zastava i zvezdasti uzorak su detaljno prikazani na rukohvatu. Lik predsednika ispred Bele kuće krasi levu, a predsednički pečat –  desnu stranu okvira. Parola „In God We Trust“ se nalazi na sanduku.

Svaki komamorativni primerak AR-15 je izgrađen sa kundakom od gornjim aluminijuma. Pištoljska drška i glava kundaka su tipa Hogue. Finiš oružja je Burnt Bronze i Black Cerakote.

Cev puške 5,56 mm je duga 406 mm a pokrivena je nitridom. Uz oružje ide jedan Magpul P-Mag kapaciteta 30 metaka. Kao ograničeno izdanje, dostupno je samo 500 proizvedenih modela po jediničnoj ceni od 2000 USD.

Da li će pucanj Tomasa Kruksa povećati potražnju za ovim oružjem? U Americi je sve moguće.

6 KOMENTARA

  1. Па, није ишао у стрељану. Тата није имао времена да га води на обуку, као наше мало школско дете из Рибникара!!

      • Pripazite se ustaše i poturice. Da vam pojasnim.
        BiH je sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH.
        Republika Srpska je nezavisna, a vama ostaje Federacija BiH.
        Hoćete li živeti vi ustaše i poturice da živite u istoj državi tzv Federacija BiH?
        Čisto sumnjam… ; )

  2. Da je bio predsjednik obezbeđenie je moglo i vodeni toranj u blizini da zauzme imali bi sve ko na dlanu ali bivšeg predsjednika je smanjena ranga osiguranja,čista birokratija

  3. Nit su oni videli njega, nit je on video njih, nit je brojna publika videla njega…biće da su svi oni mislili da je on u obezbeđenju, ili on i jeste na neki način njihov. U biti me ne zanima preterano. Kaubojska posla, smrde noge i duvan se žvaće i pljuca na cestu😂

    7
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version