Naslovna Novosti Rusi tvrdi da su oborili ćak 628 ukrajinskih aviona: Poslednji u nizu,...

Rusi tvrdi da su oborili ćak 628 ukrajinskih aviona: Poslednji u nizu, MiG-29, stradao juče

22
rusi tvrdi da su oborili ćak 628 ukrajinskih aviona poslednji u nizu, mig 29, stradao juče
rusi tvrdi da su oborili ćak 628 ukrajinskih aviona poslednji u nizu, mig 29, stradao juče
google news

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski lovac MiG-29, saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Kako tvrde, u pitanju je već 628. uništen ukrajinski vojni avion od početka njihove specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini.

Prema vojnom resoru, incident se dogodio tokom još jednog pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da udare na ruske položaje. Lovac MiG-29 je otkriven od strane ruske protivvazdušne odbrane i oboren pomoću protivvazdušnog raketnog sistema.

U ovom trenutku, nikakvi drugi detalji nisu otkriveni. Takođe izostaje i video materijal na koji su nas ruski izvori vesti već navikli. Nema informacija o sudbini pilota oborenog aviona, kao ni gde se incident odigrao. Ukrajinska strana još nije dala zvanične komentare u vezi sa gubitkom MiG-29.

Iako se smatra poprilično zastarelim, lovac MiG-29 u različitim modifikacijama i zavisnosti od uslova, može biti značajna imovina onim zemljama koji ga poseduju, po nekima čak i značajnija od lovaca F-16 koji pristižu ukrajinskom vazduhoplovstvu sa zapada.

Pre samo mesec dana, Ukrajinsko vazduhoplovstvo se pohvalilo kako je njihov pilot MiG-29 oborio čak dva drona Šahed (Geran) u jednoj borbenoj misiji.

ukrajinsko vazduhoplovstvo naš pilot mig 29 oborio dva drona Šahed (geran) u jednoj borbenoj misiji
Ukrajinski pilot lovca MiG-29 Pavlo

Podsetimo, oko 40 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 bilo je u službi ukrajinskih snaga pre početka ruske operacije u Ukrajini pre više od dve godine. Prošle godine Ukrajina je takođe dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS iz Poljske i Slovačke.

Bratislava je u proleće 2023. godine prebacila u Kijev svih 13 svojih lovaca MiG-29, koji su prethodno uklonjeni iz vazduhoplovnih snaga zemlje. Međutim, članovi bivše vlade Slovačke su sada u procesu i smatraju se čak osumnjičenim za izdaju zbog prebacivanja aviona MiG-29 Ukrajini.

Ruska vojska je oborila dobar deo od ovih lovaca ili ih uništila na zemlji. Međutim tačan broj se još ne zna.

Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni. Nije poznato ni koliko je MiG-ova 29 trenutno preostalo u službi ukrajinskog vaduhoplovstva.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald
prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

22 KOMENTARA

  1. NA OVE FRANCUSKE LETEĆE KAZANICE,”IDU DVA DIVIZIONA SRBSKIH RAKETAŠA,”BUDAK 3″, “I ĐŽIGI BUDAK “PROSLAVLJENI RAKETAŠI , JEDNA OVA MOMČAD PROSLAVILA SE KOD SARAJEVA KADA JE OBORENA “FRANCUSKA MELARA KAZANICA, a BUDAK 3 IMA IZVANREDNE
    STRELAČKE SPOSOBNOSTI
    OBARANJE NACISTIČKE BAČVE IZNAD KRAINE….,
    A DIVIZION “GOLD ZOLTAN,”IMA VRLO POZNATE MEDALJE ….
    OBARANJEM…..
    NACISTČKOGA
    AGRESORA
    TERORISTIČKOGA
    OKUPATORA …
    one noćne
    SKALAMERIJE..
    “NISMO ZNALI DA
    JE BAŠ ‘nevidljiv….
    e,takvi će biti
    SPECIJALITETI,f16 ‘uuf
    za dobar apetit….
    🙋‍♂️SLAVA SRBSKOJ SVETOJ RUSIJI GOSPOD HRISTOS JE SA RUSIJOM I RUSKIM VOJNIKOM,NARODOM✅️
    🇷🇸💞🇲🇪

  2. Znaci prosecan U krajinac brani platu od 400 eura mesecno u tenku sovjetske proizvodnke, a a napada ga U rus koji brani platu od 400 $ u tenku sovjetske proizvodnje. A sve to podrzava NATO i resava slovensko pitanje. Fali jos samo malo radijacije, toksina u Dnjepru pa u Crnom Moru. Nece biti vise dzabaka psenice za UK mesetare, ali ni gvozdja ni soli ni uglja…Pa navijajte goveda jedan protiv drugih. Imate da idete u Norvesku na more…

    • MA KOJI RUSI,LAŽU ZA SVE PARE. NEKA KAŽU KOLIKO SU ONI IZGUBILI AVIONA,VEROVATNO PAR KOMADA? RATNA PROPAGANDA.

      4
      3
  3. Sile Zapadne Demokratije sa svojom Armijom NATO su 1000 ( slovima hiljadu ) puta EKONOMSKI JAČI od Rusije ,koja je btw po ekonomskoj razvijenosti i BDPu prosečna država razine jednog npr. Portugala ! To će da pre ili kasnije da odluči u ovom agresorskim ratu , a Heroji Ukrajine moraju samo , nažalost uz ogromne žrtve , da izdrže dok Rusi ne počnu da malaksaju , šta će pre ili kasnije da se desi !

    7
    13
    • Ko bi rekao da Portugal može da se bori preko dvije godine sa HILJADU slovima 😭 manjim bdp om. Možda zato što nije kvaka u tom, taj Portugal ima prvo ŠEST HILJADA slovima 🤪nuklearki, Kina zavisi od Ruskih nuklearki jer sama ima samo 600 i ne može se sama braniti , nema to odvraćanje da uništi svijet ako bi krenulo naopako, pa ima najviše gasa i puno nafte kojih prodaje malo manje po dosta višim cijenam pa zarađuje ustvari više (lako provjerljivo) , pa je od kad je počeo rat izbila na četvrto mjesto po kupovnoj moći pa rast tog istog bdp a veći nego ijednoj zapadnoj zemlji, tj tamo skoro i da nema rasta, bliže recesiji, pa drugi vojni kompleks na svijetu koji je višestruko povećao svoje kapacitete. Pa Modi prvu posjetu poslije reizbora zbog energije i oružija koje ne valja ali su se Ukri baš sa tim oružijem suprostavili , tu je i Afrika, Kina, najbogatije zemlje bliskog istoka svi se sastali sa Putinom u vezi te izolacije.
      No moj Hrvoje samo treba izdržati još malo i to HILJADU puta će slomiti Ruse, kaže onaj vaš analitičar Barić ili kako već da 26 te Rusi ostaju bez sovjetskih zaliha oružija, to je još samo par velikih mobilizacija u Ukrajini, nikakav problem…

  4. Ruskin agresor besramno laže i svoje Ruse i celi svet , tako da te laži u međuvremenu izazivaju samo podsmeh čitavog sveta ! Zašto ruski ratni zločinci ne kažu koji su njihovi dosadašnji RATNI GUBICI , u tih skoro 900 dana osvajačkog rata u kometu dodana NISU OSTVARILI NITI JEDAN ratni cilj ?!?☹️ Evo proterana im mornarica sa Krima, izginulo ili im osakaćeno preko 500 000 Rusa , izgubili preko 1500 letilica i preko 3000 oklopnih vozila ?!?☹️ Kada će Rusi da priznaju da im je ova agresija na suverenu Ukrajinu propala jer situacija je sve teža za njih , a Armija NATO će da podupire sve više modernim oružjem Heroje Ukrajine u njihovoj pravednoj borbi , ako zatreba i sledećih 100 godina a poznato je da rat dobiva onaj koji je ekonomski jači ?!? 🤗🇺🇸🇪🇺🇺🇦💪

    10
    16
    • Stevice lagano evo ja sam Ukrajinac i to zapadni . Tačno je da ovde ima nacista sačuvaj bože. Al opet i Amerika ih ima pa kažu to je sloboda govora i realno nije razlog za napad
      Al da Rusija polako i sigurno melje Ukrajinu e moj Stevice ko buldožer što bi Srbi rekli

      6
      3
      • Da Rusija melje polako Ukrajinu, melje, ali melje i sebe! Rat koji su započeli je trebalo da se završi za 2 nedelje osvajanjem Kijeva i istočnih teritorija Ukrajine. Rusi su se pošteno obrukali i sada nema nazad, pa imamo ovo što imamo. Verujem da Rusi već ni ne znaju šta im je cilj i zašto ovo rade. Prikrivanje bruke, sujeta i psihološki problemi jednog čoveka? Šta god da je, čudim se ljudima koji se ovde raduju ratu, ispoljavaju svoje niske komplekse i prete drugima! Ko god je bio u ratu i doživeo ga zna da tu gube svi koji su u njemu direktno učestvovali. Profitiraju samo kriminalci i političari.

        3
        1
    • Ako je to tako kako ti tvrdiš kako onda Ukrajinci već ne marširaju crvenim trgom. Nisi ni svjestan koliko di glup

      1
      3
    • Kuknjava, Ukri nemaju dovoljno granata i oružija. Kako kad ih Nato podupire sve više sa sve boljim oružijem. Pa stiže oružije ima par mjeseci a Rusi napreduju na puno mjesta pomalo svakodnevno a o tim gubicima samo sanjajte na kraju krajeva ako je tako trebalo bi i da se osjeti i na terenu.Eto proće još par mjeseci pa ćemo vidjeti. Jedina utjeha je gađanje Krima i što se flota povukla i za sad je to dovoljno za reklamne svrhe da se razne Hrvoje bolje osjećaju dok im Evropa tone u propast.

  5. Ukraina je imala oko 650 lovaca računajući i Mig 23 .Informacija sa interneta .Ukrajinska lovačka Avijacija i bila naj veća Vojna sila u Evropi ne računajući Rusiju.

    15
    1
    • plus ovi koje su im donirali već ’22. i to se poklapa sa ovim brojem srušenih. Ajde dobro, sad će vernici NACI pakta da gledaju HD snimke srušenih f16.

      4
      2
    • Ruska propaganda kaže da su uništili i 15 hiljada ukrajinskih tenkova, 1000 lansera himarsa i 1000 patriot sistema ,o da unistavaju dnevno na hiljade NATO instruktora, na hiljade stranih placenika…….

      9
      14
    • Tačno , a Sile Zapadne Demokratije sa svojom Armijom NATO su 1000 ( slovima hiljadu) puta ekonomski jači od ekonomski bedne Rusije , čija je ekonomija slaba pošto je opšte poznato da im je 95% prihoda bio od izvoza energenata i sirovina a taj im prihod sada pao na bednih 20% ?! Zapadne Sile mogu bez probelma da financiraju ovaj rat u Ukrajini , još 100 godina a ako zatreba , koliko dugo može Rusija još da ekonomski preživi ?!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version