Naslovna Novosti Udari ODAB-1500 i Iskandera: uništen strateški most, voz sa vojnom opremom, ali...

Udari ODAB-1500 i Iskandera: uništen strateški most, voz sa vojnom opremom, ali i Iris-T nemački PVO ukajinskih snaga

7
iskander m
iskander
google news

Ruske trupe nastavljaju da koriste kombinaciju izviđačke bespilotne letelice i Iskander-M operativno-taktičkog raketnog sistema za uništavanje sistema PVO ukrajinskih snaga. U situacijama gde je to moguće, koriste se i bombe sa dodatim kompletima za navođenje i jedrenje.

Ministarstvo odbrane Rusije je 14. jula u svom operativnom izveštaju o napretku PVO tokom prethodnog dana izvestilo da je železnički voz sa ljudstvom i vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine pogođen vatrom na istovarnoj stanici, a izvršeni su i udari na borbene položaje sistema PVO neprijateljske 160. raketne brigade PVO.

Pored toga uništen je i kompleks za elektronsko ratovanje ukrajisnkih snaga koji se krio ispod mosta, kada je pri silovitom udaru bombe od 1,5 tona stradao i most.

Rusi srušili Antonovski most

U drugim nedavnim vestima, kao rezultat izuzetno snažnog udara bombom ODAB-1500 opremljenom kompletom za konverziju u jedreće, UMPK, ruska vojska je uspela da digne u vazduh sistem za elektronsko ratovanje i kijevsko vojno osoblje koje se krilo ispod Antonovskog mosta na desnoj obali reke Dnjepar.

Prema ruskom izveštaju, ovaj napad je izveden uz pomoć bespilotne letelice koja je delovala na licu mesta.

U suštini, ispod dotičnog mosta na Dnjepru, Ukrajinci su postavili centar za elektronsko ratovanje, sa kojim su kontrolisali i koordinirali misije dronova širom okoline. Razorna moć ruskog napada, međutim, rezultirala je potpunim uništenjem ukrajinskih sistema za elektronsko ratovanje i kontrolne stanice dronova ispod mosta.

Da podsetimo na strateški značaj Antonovskog mosta, kako za rusku tako i za ukrajinsku vojsku. Ovaj most je više puta napadan moskovskim bombama u toku ovog sukoba.

Harkov: Iskander razorio veliki konvoj vagona ukrajinskih snaga sa vojnom opremom i municijom

Još jedan primer lova ruskih izviđačkih dronova zabeležen je u zoni sukoba u Ukrajini. U selu Budi, u oblasti Harkov, primećen je vojni voz koji je prevozio opremu i municiju.

Koordinate voza su odmah prebačene na posadu Iskander-M operativno-taktičkog raketnog sistema, koji je izveo udar da su se, prema rečima lokalnog stanovništva, nekoliko sati čuli zvuci ponovljene detonacije municije na mestu dolaska.

Udarac u voz zabeležila je kamera ruske izviđačke bespilotne letelice. Na snimku se jasno vidi trenutak dolaska ruske rakete i eksplozije koje su usledile. Prema potvrđenim informacijama, u udaru je uništeno 15 kamiona Ural, tri borbena vozila pešadije Marder sa municijom, kao i tri borbena oklopna vozila.

Još nema podataka o broju stradalih među pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine koji su bili u vozu, ali takve informacije, po pravilu, stižu nešto kasnije. Ali ako pretpostavimo da su oklopni transporteri transportovani zajedno sa posadama, broj poginulih bi mogao biti na desetine.

Vredi napomenuti da ovo nije prvi slučaj interakcije između posada izviđačkih bespilotnih letelica i raketnih posada. Prethodno su u zoni sukoba u Ukrajini Rusi tvrdili da su uništeni veliki vojni ešaloni snaga Kijeva, skladišta municije i mesta razmeštanja osoblja.

Iskanderi uništili nemačke PVO sisteme IRIS-T i radar TRML-4D Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti

Prema podacima ruskih izvora vesti, Oružane snage Ukrajine pretrpele gubitke od oko 140 poginulih i ranjenih vojnika.

Uništeno je i 5 borbenih oklopnih vozila, 15 automobila, 1 lanser nemačkog PVO sistema IRIS-T, 3 lansera sovjetskog PVO sistema S-125 Pečora, jedan nemački multifunkcionalni radar TRML-4D kao i jedan radar za obeležavanje i navođenje ciljeva.

Istovremeno, na internetu je objavljen video odlomak koji demonstrira proces uništavanja pomenutih lansera PVO raketa IRIS-T i radara TRML-4D, kao i do desetak navodnih pripadnika ukrajinske vojske koji su opsluživali sistem.

Resursi za praćenje i ostala ratna ruska javnost razjasnili su da je izviđačka bespilotna letelica odmah otkrila položaj lansera PVO sistema IRIS-T i radara TRML-4D u blizini sela Voloskoje Dnjepropetrovske oblasti i promptno je preneo koordinate ciljeva posadi Iskander-M sistema.

Zauzvrat, ruski projektili su bez odlaganja poslali kasetnu municiju na koordinate.

Uništenje lansera raketa PVO IRIS-T i radara TRML-4D ne izaziva sumnje i pitanja, garantuju Rusi i dodaju da se na snimku vidi velika površina disperzije (detonacije) kasetne podmunicije rakete Iskander-M operativno-taktičkog raketnog sistema.

Čekamo da vidimo da li će ukrajinski izvori vesti i vojni lideri da kažu da su ruski udari i ovog puta pogodili „modele visokog kvaliteta“.

7 KOMENTARA

  1. Ovo je čisti bezobrazluk, divljaštvo,nekultura te neodgovornost, ipak sve te ruske eksplozije onečišćuju planetu Zemlju te eko-sistem, iz svega toga može da se izrode nove, opake vrste virusa te užasavajuća plandemija da nam čak ni dvostruke maske neće pomoći, dakle mogu samo da kažem da je ovo veoma netransparentno te neodgovorno sa ruske strane a kladim se da nije ni po bontonu a ni po bibliji koja je ipak knjiga mira, ako zanemarimo svete ratove i 57 genocida u tim ratovima, ali ne treba da gledamo tako daleko, gledajmo samo ovo što sada radi Rusija😊

    9
    16
    • Mijenjaj dilera jer ti je droga mozak popila kao i Zelenku a sta radi zapad i kakve sve otrove salju kao pomazu ukrajincima a oni nas truju i truju svakog dan sve vise i sve vise ali ti to ne vidis ali kad budes vidi kasno ce bit aj cus sad

    • Sta napisa Bog te pomogo.Citam 7 put i nepovezujem.Haman pricas o ekologiji.Bajo il si lud,drogiran ili osto u tripu od prijasnje doze.Jbt frajera….Da ne povjerujes….

      1
      2
      • Ne, super sam, hvala na brizi, sve je jasno, ja sam sebi jasan, posedujem IQ 400, normalno da sam vam nejasan, al ne drogiram se, jednostano sam umetno brate inteligentan ko umetna inteligencija i to je to 😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version