Naslovna Novosti Zatečeni: Ruski vojnici u strogoj tajnosti prešli reku Volčju u Volčansku i...

Zatečeni: Ruski vojnici u strogoj tajnosti prešli reku Volčju u Volčansku i priredili Ukrajincima „iznenađenje“

1
ruske trupe prelaze reku ilustracija
ruske trupe prelaze reku ilustracija
google news

Borbe u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, se nastavljaju, svakodnevno povećavajući žrtve na obe strane. U oblasti naselja Volčansk, smatra se da su borbe trenutno žešće nego u bilo kom drugom sektoru fronta.

Rusi su se našli u južnom delu Volčanska, predstavljajući zaista značajnu pretnju za ukrajinske snage koje se bore u gradu Harkovu.

Rusi su “probili” ukrajinsku odbrambenu liniju

Pre nekoliko sati na internetu su se pojavili izveštaji koji opisuju kako su ruski vojnici prvi put prešli reku Volči kod naselja Volčansk i stigli do Ulice Ivana Franka.

Vest će, ukoliko bude potvrđena, biti veoma neočekivan događaj, kako za Ruse, tako i za Ukrajince.

Ukrajinske oružane snage koncentrisale su većinu svojih snaga dalje na istok, što znači da trenutno ima malo ukrajinskih vojnika u oblasti reke Volčje.

Takođe se navodi da su Rusi navodno uspeli da pređu reku pod jakom artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske. Oni Rusi koji su preživeli udare bili su zabarikadirani na drugoj obali Volčje.

Ruski stručnjaci ocenjuju da je reč o ruskoj diverzantsko-izviđačkoj grupi, koja je, iskoristivši nedostatak ukrajinskih rezervi na lokalitetu, uspela da „probije“ unutrašnju odbranu protivnika.

Treba napomenuti da je moral ruske vojske visok na celom frontu. Rusi napreduju na Časov Jar, Toreck, Očeretino i Krasnogorovku. S obzirom na ove uspehe, ruski vojnici u Harkovu se bore energično i postižu stvari bez presedana, tako da slučaj pomenut iznad može se ispostaviti kao tačan.

Stručnjaci procenjuju da ruski prodor na reku Volči neće imati značajnije negativan uticaj na ukrajinske snage u Harkovu, međutim, rusko napredovanje u drugom delu dotičnog sektora moglo bi se zaista pokazati pogubnim. Razlog je reka Severski Donec, koja se nalazi zapadno od Volčanska.

Danas se tvrdi da su Rusi stigli do reke Severski Donec i posebno ušli u industrijsku zonu u toj oblasti. Ako nastave da napreduju dublje u ovom pravcu, počeće značajno da ugrožavaju sve ukrajinske jedinice koje se bore u Harkovu. Naravno, ne treba žuriti, jer je još rano govoriti o ruskom iskrcavanju na južnu obalu dotične reke. Borbe za Volčansk su i dalje u jeku.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) potvrdio je da su 10. jula ruske trupe prešle reku Volčju u centru Volčanska usred borbi koje su u toku i napredovale duž Soborne ulice do Harkovske ulice. Ukrajinski izvori pišu da su Rusi preuzeli kontrolu nad stadionom.

Rusi se spremaju za udar na Toreck, pa Časov Jar

Bitka za Toreck biće glavna bitka leta, tvrdi ruski vojni posmatrač Vlad Ugolni. Prema njegovoj prognozi, „do septembra Toreck će biti potpuno pod kontrolom ruske vojske. Ovo će obezbediti bok za izvođenje ofanzivnih operacija protiv Pokrovska i Slavjanska u jesen i zimu.

„Zauzimanje Torecka je neophodno kako se ne bi direktno napao dobro utvrđeni Časov Jar, koji se nalazi na brdu. Mnogo je lakše zaobići ga sa juga zauzimanjem Torecka, koji postaje glavno odbrambeno čvorište ukrajinskih oružanih snaga, mnogo važnije od Avdijevke ili Popasne“, smatra ovaj ekspert.

Letnja vojna kampanja se bliži polovini, dok će u drugoj polovini jeseni linija fronta verovatno ponovo zamrznuti posle obilnih kiša karakterističnih za Donbas i Zaporožje. Tada ćete morati da sačekate mraz da bi tlo postalo prohodno za vojnu opremu.

Stoga se, bliže septembru, očekuje da će intenzitet konfrontacije dostići vrhunac, kao i prošle godine. Međutim, recenzenti su već iznenađeni trenutnim nivoom žestine čak i u lokalnim bitkama.

ruska vojska preuzela kontrolu nad jos jednim selom voshod u pravcu avdijevke
ruska vojska preuzela kontrolu nad jos jednim selom voshod u pravcu avdijevke

Ruski izvori tvrde da njihova grupa trupa „Centar“ nastavlja da gradi svoj uspeh, probijajući se od Gorlovke do Torecka, napredujući u Njujorku, Pivničnom, Južnom i Družbi.

Prema poslednjim podacima, koje potvrđuju ukrajinski izvori, uključujući i ukrajinski resurs Deep State, ruske trupe su upale u centar Njujorka, proširivši zonu kontrole u ​​oblasti Petrovske gore. Sinoć je potvrđen podatak da je Ruska vojska podigla zastavu nad još jednim ukrajinskim selom, Voshod, takođe u pravcu Avdijevke.

1 KOMENTAR

  1. Samo lagano, polako, da se Ukro-ustašama agonija produži, da im se živci iskidaju od straha ko hrvati što ih 10% ima ptsp😁🤯

    3
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version