Naslovna Novosti London Kijevu dao dozvolu da ispali rakete dugog dometa Storm Shadow gde...

London Kijevu dao dozvolu da ispali rakete dugog dometa Storm Shadow gde god želi po Rusiji

14
zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise posvetu po raketi storm shadow
google news

Novi britanski premijer Kir Starmer rekao je da Kijev ima pravo da samostalno odlučuje o tome kako će koristiti britanske krstareće rakete Storm Shadow koje su mu prebačene, uključujući mogućnost napada na rusku teritoriju.

Ova izjava je data na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, gde se razgovaralo o pitanjima bezbednosti i međunarodne saradnje.

Starmer je naglasio da je njegov stav u skladu sa politikom prethodne britanske vlade koja je podržala Ukrajinu u njenoj borbi za teritorijalni integritet i suverenitet. On je napomenuo da odluka o upotrebi prebačenog naoružanja treba da ostane na ukrajinskoj vladi, uzimajući u obzir njihove potrebe i strateške ciljeve.

„Ukrajina sama mora da odluči kako će koristiti krstareće rakete Storm Shadov koje je prebacila Velika Britanija“, rekao je britanski premijer odgovarajući na pitanje novinara.

On je dodao da će London nastaviti da podržava Kijev u njegovim naporima da zaštiti zemlju od agresije.

Rakete Storm Shadow imaju domet do 560 kilometara, što predstavlja ozbiljnu pretnju. Ova odluka značajno menja taktičku i stratešku situaciju u regionu, otvara nova pitanja i izaziva različite reakcije.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Analiziramo šta se može promeniti nakon ovog koraka i kako će to uticati na tok sukoba.

Udarna moć Storm Shadow

Rakete Storm Shadow, poznate i po svom francuskom nazivu SCALP, su precizno vođeno oružje dizajnirano da pogodi mete visoke vrednosti na velikim udaljenostima. Ove rakete je Ukrajina već odavno koristila za napad na Krim.

O potrebi upotrebe takvog oružja govorio je i francuski predsednik Emanuel Makron, ističući njihov značaj za Ukrajinu.

Iako je tačan broj raketa Storm Shadow prebačenih u Ukrajinu i dalje nepoznat, njihova upotreba već izaziva ozbiljnu zabrinutost na ruskoj strani.

Trenutno, ukrajinska vojska koristi modifikovane bombardere Su-24 za lansiranje ovih projektila. Međutim, svaki takav let je povezan sa visokim rizicima, kako tehničkim tako i taktičkim.

Taktičke promene i rizici

Upotreba Storm Shadow za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji zahtevaće reviziju taktike ukrajinskih oružanih snaga. Trenutno se lansiranje krstarećih raketa vrši iz vazdušnog prostora centralne Ukrajine, koji je relativno bezbedan.

Međutim, udari na udaljenije ciljeve će zahtevati odlaske sa lokacija bliže liniji fronta, što značajno povećava rizike.

Glavni aerodromi za ove operacije su Mirgorod, Kanatovo, Avijatorskoje i druga mesta koja su redovno izložena ruskim raketnim napadima. Ovo stvara dodatne poteškoće za Oružane snage Ukrajine, pošto je neophodno obezbediti sigurnost aviona i infrastrukture.

Pored toga, korišćenje Su-24 za lansiranje projektila zahteva visoku preciznost i koordinaciju, što postaje sve teže u uslovima stalnih napada na aerodrome i lance snabdevanja.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow

Gubitak ovih aviona mogao bi značajno da ograniči sposobnost Ukrajine da koristi Storm Shadow, čineći svaku misiju još vrednijom i rizičnijom.

Presretanje i kontraakcija

Ruske snage protivvazdušne odbrane su se više puta susrele sa projektilima Storm Shadow i razvile metode za njihovo presretanje. Međutim, uprkos postojanju funkcionalnih protivmera, opasnost od ovog precizno vođenog oružja ne treba umanjiti, s obzirom na razmere ruske teriotrije i dužinu granice sa Ukrajinom.

Čak i jedan uspešan udar može prouzrokovati značajnu štetu, posebno ako je meta kritična infrastruktura ili komandna mesta.

U ovom kontekstu, za Rusje je važno uzeti u obzir i mogućnost prebacivanja u Ukrajinu raketa dugog dometa TAURUS, koje imaju povećan domet lansiranja.

Ako takve rakete budu isporučene, to će značajno proširiti sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da gađaju ruske ciljeve, povećavajući tenzije i potencijalne posledice sukoba.

Storm Shadow (SCALP-EG) ukratko

Krstareća raketa dugog dometa koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

storm shadow
storm shadow

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

14 KOMENTARA

  1. Ех, лако је Лондону да да дозволу! Неће те ракете падати по Британији, већ по Укрсини и Русији.

    4
    1
    • Све ми се чини да ће ипак доћи до тога да их Руси гађају кад тад,и да сви лепо одемо у ваздух.

      5
      2
      • Nećemo svi. Treba bolje da se informišeš kako nuklearno oružje funkcioniše.
        Lično navijam da dođe do nuklearnog obračuna i da Rusija sravni sa zemljom Divljake sa Zapada.

    • Sta ti šabane znaš sta je pošteno?Biće pošteno kad rusi razvale smrdljivi kijev da zeleni nacista ne sme njusku da proviri a ne ovako da se on i ona njegova ravaku svaki dan švrćkaju po svetu .. i biće pošteno kad pegavi impotentni englezi dobiju po čkapi…e tad ce biti pošteno…

      18
      5
  2. Konacno neko pametan. Ja tebi dam poklon a ti izvoli radi sa njim sta mislis da trebas. To je primjer sada ostalim. Smijesno tucemo se a jedan zavezan i onda posteno. Mislim da je ovo bas onako kako treba da funcionise. Sledece ce biti obaranje aviona na ruskoj strani .

    7
    12
    • Ko brani ukrajini da napada rusiju svojim oružjem. problem je sto se mešaju protuve kako bi izginulo sto više ukrajinaca i rusa zarad njihovih interesa, a pritom svesni da će da izazovu treci i poslednji svetski rat. Jos veci problem je sto se krije ko je zapravo taj kolektiv koji tera ceo svet u sunovrat dok ostali na zapadu izvrsavaju komande poslušnije nego svi zajedno u doba najveceg komunizma na istoku.

      13
      1
      • Samo za gkuperde poput tebe je priča za treći rat,a ovo bi bilo samoubistvo po ukrajinu i vjeruj da će im to biti zadnje lansiranje rakete

        7
        4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version