Naslovna Novosti Francuzi i Nemci razvijaju dronove sa veštačkom inteligencijom koristeći ruska i ukrajinska iskustva

Francuzi i Nemci razvijaju dronove sa veštačkom inteligencijom koristeći ruska i ukrajinska iskustva

3
kamikaza dron lancet
kamikaza dron lancet
google news

Institut Saint-Louis (Institute of Saint-Louis, ISL) je istraživački institut koji su osnovale Savezna Republika Nemačka i Francuska Republika na osnovu sporazuma potpisanog 1958. godine. 

Osnovna misija ISL je istraživanje, naučne studije i osnovni razvoj sredstava u oblasti odbrane i bezbednosti. 

ISL je u poslednje vreme pojačao svoje aktivnosti na polju civilne bezbednosti i antiterorističkih mera u cilju suzbijanja opasnosti od terorizma sa kojom se sreće u Francuskoj i Nemačkoj ali i tokom operacija u inostranstvu.

Trenutno, stručnjaci instituta najviše koriste informacije koje se prikupljaju tokom rusko-ukrajinskog sukoba kako bi unapredili razvoj sistema bespilotnih letelica, presretanja i veštačke inteligencije.

Glavni cilj je pronaći rešenje kako da se otkloni zavisnost od navigacionog satelita tokom komunikacije između operatera i bespilotne letilice, rekao je za Newsweek Samuel Bendett, član američkog istraživačkog Centra za mornaričke analize  (Center for Naval Analyses,CNA).

Korišćenje drona koji može da pogodi metu bez ikakvog uputstva operatera, sposobnog da uspešno okonča misiju uprkos elektronskom ometanju, ima očigledne prednosti na bojnom polju na kome je sveprisutna tehnologija za borbu protiv dronova.

Britanski stručnjak za dronove Steve Wright izjavio je da postoje sistemi koji imaju uvid u i na terenu i sami rešavaju zagonetku gde se nalazi potencijalni cilj, zaobilazeći ometanje GPSsignala.

Pod sve većim pritiskom ratnog sukoba, i Kijev i Moskva se nadaju da će integrisati novu, eksperimentalnu veštačku inteligenciju u mnogo kraćim vremenskim okvirima od onih koji ograničavaju mnoge zemlje na Zapadu u razvoju tehnologija.

U Ukrajini se sve inovacije koriste odmah, bez prethodnih procedura, značajnih prepreka ili zaštitnih ograda a u cilju da bi se brzo stekla prednost nad protivnikom, rekao je Bendett.

Tokom primene veštačke inteligencije (Artificial Intelligence, AI) nemoguće je biti potpuno siguran da računar neće učiniti nešto potpuno neočekivano i nebezbedno. Naime, zapadni stručnjaci ulažu ogromne napore u borbu sa takvom mogućnošću i rešavanju eventualnogproblema. No, Ukrajinci nemaju taj vremenski luksuz.

Rusija je takođe najavila da integriše veštačku inteligenciju u svoje dronove. Kao i Kijev, i ruska regularna vojska i dobrovoljačke grupacije, bez obzira na nedostatak resursa, brzorazvijaju veštačku inteligenciju.

Još u januaru ove godine Bendett i analitičarka Jane Pinelissu u komentaru za web stranicu War on the Rocks izjavili da se u tome obe zaraćene strane razlikuju od opreznog i odgovornog pristupa Sjedinjenih Američkih Država.

I Rusija i Ukrajina će međusobno pokušati da kopiraju uspehe veštačke inteligencije u najkraćem mogućem roku, a ovo je trenutno vrh koplja u globalnoj tehnološkoj trci AI.

3 KOMENTARA

  1. Vidite raspale NATO botine kako kopiraju tekst komentara iz odobrenog pool-a pod različitim nadimcima…
    Nešto vam ne ide organizacija raspale NATO botine… : )

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version