Naslovna Novosti SBU preti odmazdom: Služba bezbednosti Ukrajine obećala Rusiji odgovor za napad na...

SBU preti odmazdom: Služba bezbednosti Ukrajine obećala Rusiji odgovor za napad na bolnicu Ohmatditu

13
sbu preti odmazdom služba bezbednosti ukrajine obećala rusiji odgovor za napad na bolnicu ohmatditu
sbu preti odmazdom služba bezbednosti ukrajine obećala rusiji odgovor za napad na bolnicu ohmatditu
google news

Vlasti u Kijevu okrivljuju Ruse za napad na dečju bolnicu Ohmatdit u Kijevu, koja je najveća ustanova te vrste u Ukrajini. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) tvrdi da su ovaj napad klasifikovali kao ratni zločin.

Iz SBU tvrde da kako su njihovi stručnjaci utvrdili da je napad izveden ruskom krstarećom raketom H-101. Podsetimo, rakete tipa H-101 prethodnih meseci ukrajinska PVO tvrdi da obara sa učinkom od gotovo 100%.

„Služba bezbednosti će učiniti sve da neprijatelj dobije odgovarajuću kaznu za svaki svoj ratni zločin, uključujući i današnji napad na Ukrajinu. Ova odmazda će biti i zakonska i moralna. Teroristička država nije apstraktan koncept. Imamo tačna imena zločinaca. I ništa ih neće spasiti od pravde“, rekao je šef SBU Vasil Maljuk.

Ukrajinska publikacija Defense Ekpress tvrdi da današnji napad ispunjava sve elemente da se kvalifikuje kao ratni zločin, jer “sve slike i video snimci pokazuju da je projektil H-101 pogodio dečiju bolnicu Okmatit u Kijevu nakon standardnog manevra lansiranja, nije se srušio zbog pogrešne putanje, presretanja ili pretrpljene šteta”.

SBU tvrdi da programiranje ruskih krstarećih raketa vrši jedan od glavnih komandnih centara Generalštaba Oružanih snaga Rusije. SBU navode da su već prikupili dokaze protiv šefa za koga smatraju da je odgovoran, ruskog general-majora Roberta Baranova.

SBU je u svom izveštaju navela da „tokom pripreme vazdušnih udara na Ukrajinu, jedinica Baranova upoređuje koordinate ciljeva dobijenih od ruske komande Generalštaba sa lokacijama civilnih objekata na mapama. Tako su ruske snage namerno gađale ukrajinske civilne objekte“.

Pored direktnog komandanta ovog centra, koji je takođe odgovoran za izradu plana misije za upotrebu drugih raketa, uključujući Kalibar i Iskander, SBU tvrdi da je identifikovala 30 njegovih potčinjenih koji su direktno odgovorni za napade na Ukrajinu.

U celoj priči ipak nije najjasnije zašto bi Rusi gađali dečiju bolnicu, pogotovo namerno, pa u nastavku prenosimo i rusku stranu.

Šta kaže Moskva?

Rusko Ministarstvo odbrane ukazalo je na lažne izjave vlasti u Kijevu o današnjim napadima na Kijev.

“Ujutro 8. jula, kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu ruskim energetskim i ekonomskim objektima, Oružane snage Rusije su izvele grupni udar preciznim oružjem dugog dometa na objekte vojne industrije i avio baze u Ukrajini, prenosi pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Odeljenje ruskog ministarstva odbrane dodalo je i da su ciljevi udara postignuti, te da su zacrtani ciljevi pogođeni.

Odvojeno, rusko Ministarstvo odbrane je naglasilo da vlasti u Kijevu ne govore istinu o namernom udaru na civilne ciljeve. Dodaju da snimak koji se vrti prikazuje posledicu pogrešnog delovanja ukrajinskih protivvazdušnih raketnih sistema.

“Apsolutno su neistinite izjave predstavnika kijevskog režima o navodnom namernom raketnom udaru Rusije na civilne ciljeve.

Brojne objavljene fotografije i video snimci iz Kijeva jasno potvrđuju činjenicu razaranja usled pada ukrajinske PVO rakete lansirane iz protivvazdušnog raketnog sistema unutar grada”, navedeno je u poruci ruskog ministarstva.

Ministarstvo odbrane Rusije je izjavilo da se “slične histerije kijevskog režima dešavaju već nekoliko godina unazad. Svaki put se to desi pre samita ukrajinskih pokrovitelja iz NATO-a”, aludirajući na predstojeći samit NATO.

“Svrha ovakvih provokacija je da se obezbedi dalje finansiranje kijevskog režima i nastavak rata do poslednjeg Ukrajinca”, kaže se u saopštenju ruskog ministarstva.

Savet bezbednosti UN: Razgovori o ruskom udaru na dečiju bolnicu u Kijevu, na zahtev nekoliko zemalja

Savet bezbednosti UN sastaće se u utorak (9. septembra) na zahtev Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i SAD da bi razgovarali o ruskom udaru na dečiju bolnicu u Kijevu, rekli su diplomatski izvori.

„Osudićemo drski i okrutni napad Rusije na bolnicu“, rekla je britanska portparolka Barbara Vudvord u objavi na društvenoj mreži X.

U međuvremenu, ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin rekao je da je o napadu razgovarao sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Karimom Kanom. „Sve informacije i dokaze o napadima u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima šaljemo tužilaštvu MKS“, rekao je on na televiziji.

Najmanje 36 ljudi poginulo je danas širom Ukrajine nakon što su ruski raketni udari navodno delimično uništili najveću dečiju bolnicu u ukrajinskoj prestonici.

13 KOMENTARA

  1. Već nekoliko mjeseci kurvešine zapadne šute u vezi Gaze a tu još nisu ugasili pogođenu zgradu pokraj bolnice već sazivaju sjednicu UN da si žljezde isprazne

  2. Izgleda odmazda Ukra,vec pocela gadjani Belgorod ,okolina.Rusi nesposobni mesecima nisu mogli da zauzmu Vovcansk ,i pored velikih gubitaka,izgleda Ukri ih isterali iz Vovcanska.Od Putinov stvaranja tampon zone prema Brlgorodu,Kursku itd,nema nista,Ukri im prakticno vire iza granice,zato ovi napadi,isti slucaj prema Krimu.

    1
    3
    • 111 Ријечка бјежачка бригада. Србине католику смањи доживљај.

      3
      2
    • Koliki monstrum treba čovek da bude da bi tako nešto izjavio Zagorteneju, svaka ti čast. Idi po svojih 20 USD zaslužio si botu Natovski, mi ne padamo na tu zapadnu propagandu.

      3
      2
        • taj ko ti je to rekao slagao te, ameri su vas narajcali na rat ko i ukro-ustaše, i vama su postavili sa zapada fašiste za predsednika i ostalu huntu, izmišljali nove reči da bi mogli ga imate “hrvacki” jezik koji je različit od srpskog, nakon rata su vas opelješili, sada ste prezaduženi, opljačkani, bez resursa i demografski idete ka broju koliko vas je bilo kada stenas molili da se pridružite Kraljevini Srbiji, kada ste AU monarhiju zvali “tamnica naroda” , kada vas je po zadnjem popisu AU monarhije bilo samo 880.000. Nas je i tada bilo 10 mil. Čitaj malo drugo a ne samo povijest lsžnog povjesničara, a komunističko-fašističkog generala Titoslavije, Tuđmana, lažnog hrvata a ustvari kripto jehovca, ono što je i firer Zelenski.

    • Stara ustaška ubij sve što je nevino, pa znamo mi vaše junaštvo, sve nam je već poznato, jedina nacija koja je imala logor za djecu u svijetu… Nisu ustaše junaci sto ničega ne boje, nego što se ničega ne stide…

      3
      1
  3. Ајмо сад логично, сећајући се Меркала, Рачка, 11.септембра, Буче, 7.октобра у Палестини и слично, где у тексту лепо пише да те ракете скидају 100%….дакле ако узмемо у обзир да су им Амери другари, јасно је као дан да је употребљена оборена неексплодирана бомба, јер је жртвовање нарочито деце, њихова специјалност.

    Велика туга и велико зло поново “јашу заједно”….али свиће нова зора!

    10
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version