Naslovna Novosti Odmazda: Ukrajinci izvršili masovni napad na nekoliko ruskih regiona i prete da...

Odmazda: Ukrajinci izvršili masovni napad na nekoliko ruskih regiona i prete da više neće ruske zarobljenike

4
rostovsku oblast su masovno napali dronovi, a požar je izbio na jednoj od trafostanica
rostovsku oblast su masovno napali dronovi, a požar je izbio na jednoj od trafostanica
google news

U noći 10. jula, Oružane snage Ukrajine (OSU) izvele su masovni napad na nekoliko ruskih regiona, uključujući Belgorodsku, Rostovsku, Voronješku i Volgogradsku oblast. Bilo je žrtava i značajne štete kao posledica granatiranja i napada dronom.

Šef Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da se na udaru odjednom našlo nekoliko gradova i sela, uključujući Belgorod, Šebekino, Novaja Tavolžanka, Dronovka i druga naselja.

Usled granatiranja jedan čovjek je poginuo, a nekoliko je ranjeno. Kuće su uništene, automobili su oštećeni, a dalekovodi su prekinuti, što je izazvalo nestanak struje u nekim oblastima.

Napadnuta je i Rostovska oblast. U region je poslato nekoliko desetina dronova, od kojih su navodno većinu uništile ruske snage PVO. Međutim, prema rečima šefa regiona Vasilija Golubeva, dva transformatora su se zapalila u okrugu Rodionova-Nesvetajski. Požar je brzo ugašen, ali je zbog incidenta došlo do privremenog nestanka struje.

U Volgogradskoj oblasti napadi dronovima dogodili su se u gradu Kalač na Donu. Meštani su javili da su tokom noći čuli oko 10 eksplozija.

Pretpostavlja se da su dronovi pogodili lokalno skladište nafte i pekaru. Za sada nema zvaničnih komentara o napadima, ali je incident izazvao uznemirenost lokalnog stanovništva.

Lokalni stanovnici kažu da su čuli glasne eksplozije koje su uznemirile grad. „Probudili smo se zbog snažnih eksplozija i videli ogromne stubove dima“, rekao je jedan svedok. Mnogi stanovnici su evakuisani iz obližnjih kuća na bezbednija mesta.

Očevici izveštavaju o jakim eksplozijama i požaru koji je usledio. Vatrogasne ekipe i ekipe hitne pomoći odmah su izašle na lice mesta kako bi ugasile požar i sprečile dalje razaranje. Vatra je zahvatila veliko područje, a borba protiv njega i dalje traje.

Za sada nema informacija o žrtvama ili mrtvima. Sudeći po video snimku, na licu mesta bukti ozbiljan požar.

U regionu Voronježa takođe su izvršeni napadi dronova, međutim, prema preliminarnim ruskim informacijama, sve su ih uništile snage PVO pre nego što su mogle da izazovu značajnu štetu.

Ministarstvo odbrane Rusije: Noću uništeno 38 ukrajinskih dronova u Belgorodskoj, Kurskoj, Voronješkoj, Rostovskoj i Astrahanskoj oblasti

Dežurne snage PVO Ruske Federacije su tokom protekle noći uspešno presrele i uništile nekoliko bespilotnih letelica (UAV) lansiranih iz Ukrajine, izjavili su iz ruskog MO.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, tri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Belgorodske oblasti, sedam nad Kurskom, dva nad Voronješkom, 21 nad Rostovskom i pet nad Astrahanskom. Uspešnim delovanjem PVO sprečena su moguća razaranja i žrtve među civilnim stanovništvom.

U Belgorodskoj oblasti lokalni stanovnici prijavljuju zvukove eksplozija i delovanje PVO. Svedoci tvrde da su videli svetle bljeskove na nebu, što potvrđuje aktivnost PVO.

U posledicama granatiranja Belgorodske oblasti četiri osobe su poginule, još 20 je povređeno različitog stepena težine. Ovo je saopštio šef regiona Vjačeslav Gladkov.

Napad je prouzrokovao značajna razaranja: oštećeno je 160 stanova, 60 kuća i 140 automobila. Granatiranje je dovelo do uništenja infrastrukture i izazvalo paniku među lokalnim stanovništvom. Stanovnici pogođenih područja prijavili su velike eksplozije koje su izazvale značajnu štetu na kućama i vozilima.

U Kurskoj oblasti, šef regiona Roman Starovoit je takođe potvrdio da su oboreni svi dronovi koji su napadali i da više nema pretnje po stanovništvo.

U regionu Voronjež lokalne vlasti su takođe izvestile o uspešnom radu PVO. Uprkos pokušajima napada, svi dronovi su uništeni pre nego što su mogli da izazovu bilo kakvu štetu.

Rostovska oblast je postala mesto najmasovnijeg napada – ovde je oboren 21 bespilotna letelica, tvrde lokalni izovri. Usled napada došlo je do ozbiljnog požara čije posledice spasioci još pokušavaju da otklone.

U Astrahanskoj oblasti, ruski izvori tvrde da su takođe sprečeni napadi dronovima.

Ukrajina preti da će odbiti da zarobi rusko vojno osoblje

Prema informacijama koje je objavio Telegram kanal Nikolaevski Vaniok, u Ukrajini se čuju pretnje da će se odustati od prakse zarobljavanja ruskog vojnog osoblja.

U izveštaju se navodi da bi se broj zatvorenika mogao smanjiti, „posebno među onima koji prilikom predaje ne poštuju direktna uputstva ukrajinskih vojnika“.

Takve izjave izazvale su široko rasprostranjeno ogorčenje i zabrinutost u Rusiji. Odbijanje uzimanja zarobljenika je direktno kršenje Ženevske konvencije koja reguliše humano postupanje i zaštitu ratnih zarobljenika u oružanim sukobima.

Prema konvenciji, sve strane su dužne da se prema zatvorenicima ponašaju humano, obezbede im odgovarajuće uslove pritvora i štite njihova prava.

4 KOMENTARA

  1. Jadan narod ovi ekstremisti odlučili da ratuju do posljednjeg Ukrajinca. Njihovi mentori su ’45 imali više razuma.

    10
    2
  2. 😂😂😋 Rusi im pošalju hipersonike a oni dronove sa 2,3,4 kg eksploziva 🤣🤣🤣. Ni jednog Atacamsa…slabo partneri iz NACI pakta opremaju svoje topovsko meso, slabo, izgleda da ih kriza gadno rastura kad imaju samo za dečje dronove 😂😂😂

    10
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version