Naslovna Novosti SAD spremile najnoviji odgovor Rusima i Kinezima: Raketa SM-6 lansirana sa lovca...

SAD spremile najnoviji odgovor Rusima i Kinezima: Raketa SM-6 lansirana sa lovca F/A-18E Super Hornet

11
sad spremile najnoviji odgovor rusima i kinezima raketa sm 6 lansirana sa lovca f:a 18e super hornet
sad spremile najnoviji odgovor rusima i kinezima raketa sm 6 lansirana sa lovca f:a 18e super hornet
google news

Oružje sa ogromnim potencijalom i taktičkim razgranatima za koje se zna da postoji godinama, a koje američka mornarica nikada nije prepoznala, sada više nije enigma.

Varijanta rakete zemlja-vazduh SM-6 (poznata i kao RIM-174), verovatno raketa vazduh-vazduh najvećeg dometa koju je američka mornarica ikada imala, primećena je na Super Hornet F/A-18E/F tokom najveće zapadne pomorske vežbe, Rim of the Pacific (RIMPAC).

Ove modifikovane rakete tipa AIM-174B ukazuju na raketu vazduh-vazduh veoma dugog dometa, iako ovo oružje ima sposobnost da pogodi visoke kopnene ciljeve, delujući kao kvazibalističke rakete.

Dva vojna fotografa potvrdila su za Drajv da su tokom vežbe RIMPAC mogli da vide lovačke avione F/A-18E kako nose N projektile AIM-174B, a oznaka „N“ znači da su rakete modifikovane za specijalne testove.

Rakete su označene kao inertne, što znači da ne nose bojevu glavu i imaju plave trake, što znači da nemaju aktivan motor.

Čini se da je crno-žuta oznaka blizu centra trupa projektila oznaka za kalibraciju, što olakšava proučavanje ponašanja projektila nakon lansiranja ili za testiranje u zatvorenom prostoru.

Inače, kombinacija Super Horneta i SM-6 (AIM-174B) prvi put je primećena pre tri godine, ali je američka mornarica nikada nije zvanično priznala.

Slike koje su snimila dva fotografa na vežbi RIMPAC ukazuju na to da su mogućnosti vazdušnog lansiranja SM-6 možda čak i u završnoj fazi razvoja.

Međutim, još nije jasno za koje ciljeve se razvija raketa AIM-174B, iako njeno ime mnogo govori. Vazduh-vazduh je očigledno ključna sposobnost, ali pitanje je šta se dešava sa drugim sekundarnim sposobnostima SM-6, koje takođe mogu da pogode kopnene i morske ciljeve.

uss savannah (lcs 28) ispaljuje sm 6 iz kontejnerskog raketnog bacača lockheed martin mk 70 24. oktobra 2023. fotografija američke mornarice
uss savannah (lcs 28) ispaljuje sm 6 iz kontejnerskog raketnog bacača lockheed martin mk 70 24. oktobra 2023. fotografija američke mornarice

Treba reći da se rakete SM-6 mogu lansirati sa ratnih brodova opremljenih sistemom Aegis, ali i iz kontejnerskog, prenosivog, kopnenog lansera raketa, kao što je prikazano na slici iznad.

Raketa SM-6 koja se lansira sa kopna je prvobitno bila dizajnirana da se suprotstavi pretnjama vazduh-vazduh dugog dometa, kao i balističkim projektilima kasne faze, a sada se tvrdi da takođe ima sposobnost da deluje protiv hipersoničnog oružja pod određenim okolnostima.

Kao raketa vazduh-vazduh, AIM-174B bi navodno omogućio Super Hornet lovcu da se bavi raznim vazdušnim pretnjama udaljenim stotinama kilometara, što je značajna prednost u odnosu na trenutni AIM-120 AMRAAM, posebno pošto je obećani AIM-260 JATM, još uvek u razvoju.

Podsećamo da je domet kopnene rakete SM-6 više od 370 kilometara, ali to zavisi od mnogih faktora, uključujući i način na koji se koristi.

Lansirana iz vazduha brzinom i nadmorskom visinom na kojoj rade lovački avioni znači da raketa može imati veći domet i poboljšane performanse u odnosu na varijantu koja se lansira sa zemlje, iako varijanta AIM nema „pojačivač“ koji koristi standardni SM-6.

Odgovor na ruske i kineske rakete

Ovakva raketa velikog dometa bila bi odličan dodatak upravo u sektoru gde SAD čini se da kaskaju, ukoliko postane operativna, s obzirom da Kina već uvodi svoje rakete vazduh-vazduh veoma velikog dometa.

Podsetimo, Dana 17. aprila, lovački avion američke mornarice Boeing F/A-18E/F Super Hornet primećen je po prvi put iznad poligona Čajna Lejk u Kaliforniji sa standardnom brodskom raketom SM-6 koja se nalazila ispod njegovog krila, o čemu smo tada izvestili.

Ova raketa bi mogla čak da bude odgovor na kinesku raketu vazduh-vazduh velikog dometa PL-15 sa radarskim navođenjem, a pojedini smatraju čak i na rusku hipersoničnu raketu vazduh-vazduh R-37 sa veoma velikim dometom, već uveliko dokazanu u ukrajinskom sukobu.

su 30sm2 nosi dve r 37m
su 30sm2 nosi dve r 37m

Korišćenje AIM-174B predstavljalo bi veliku pretnju ruskim i kineskim avionima. AIM-174B bi takođe dala lovcu Super Hornet mogućnost da gađa kopnene ili pomorske površinske ciljeve oružjem koje je teško presresti na značajnim dometima.

Dostizanje brzina blizu ili veće od hipersonične brzine tokom završne faze leta činilo bi ovu raketu glavnim adutom SAD.

Mogućnosti rakete poput ove, ukoliko se razvije do kraja i uvrsti u naoružanje SAD, bile bi veoma relevantne u potencijalnom sukobu sa Kinom na Pacifiku, do tada uživamo u fotografijama gore pomenutih fotografa.

11 KOMENTARA

  1. Pročitao sam sve komentare. Mahom NATO botovi iz raspalih kolonija u regionu i nekih pametnijih komentara…
    Ovom prilikom bih ih sve podsetio da Rusija ima rakete na nuklearni pogon. Tačka.

  2. uživajte u takvim fotografijama uživali u paklu, ti kriminalci su nam decu ubijali na nošama a vi uživate u njihovoj moći.

    71
    34
      • … na insistiranje Izetbegovića koji je poslušao američkog ambasadora Cimermana (Jevrej, a šta bi mogao drugo biti) Rat je ipak bolji – logika anglosaksonaca. (Gruzija, BiH, Ukrajina, Palestina….) Drugi ratuju а оni navijaju. Ne valja prljati čizme.

        24
  3. Interesantno je kako vi to znate… Dajte loš podataka kako bi pomogli Kinezima i Rusima . Njihove obaveštajne službe su mala djeca
    Za vas.

    25
    13
    • Ovo se zna vec tri godine… Jos uvek kubure sa dometom i pouzdanoscu, a hipersonicna brzina je misaona imenica.

      1
      1
      • Kubure sa dometom ?! Hipersonična brzina misaona imenica ?!

        Odaću ti jednu tajnu, SM-6 dostiže hiperzvučnu brzinu čak i kad se lansira sa broda što znači sa nulte početne brzine i iz guste atmosfere, a kad se lansira sa aviona, gde ima lepu početnu brzinu i svoj put započinje iz ređeg vazduha, maksimalna brzina koju projektil dostiže je bar za 1000-1300 km/h veća nego ona koju postigne kad se lansirana sa broda. Tako da ovaj projektil AIM-174B itekako ima domet, vrlo moguće i 400km protiv slabomanevarbilnih ciljeva, što je više nego duplo nego koliko je protiv takvih istih tipova ciljeva imao peznionisani AIM-54C Feniks. (180-190km protiv slabomanevarbilnih ciljeva).

        Amin,

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version