Naslovna Novosti Kina “ulovila” američki P-8 Poseidon! Uhvatili sonar namenjen otkrivanju podmornica odmah nakon...

Kina “ulovila” američki P-8 Poseidon! Uhvatili sonar namenjen otkrivanju podmornica odmah nakon lansiranja

4
kina ulovila američki p 8 poseidon! uhvatili sonar namenjen otkrivanju podmornica odmah nakon lansiranja
kina ulovila američki p 8 poseidon! uhvatili sonar namenjen otkrivanju podmornica odmah nakon lansiranja
google news

Mornarica Narodnooslobodilačke vojske, ili skraćeno kineska armija, uspela je da uhvati radni američki sonar koji je lansirao američki protivpodmornički patrolni avion P-8 Poseidon.

Incident se dogodio u Južnom kineskom moru. Kinezi su objavili video-snimak trenutka kada je protivpodmornički patrolni avion lansirao sonar, što ukazuje da su avion „ulovili“.

Kineski mediji su predstavili dostignuće hvatanja sonara sa velikom pompom, dok se SAD ne oglašava.

Slike su objavljene na kineskim društvenim mrežama i postale viralne. Novinari iz časopisa Aviationist u analizi slika napominju da se radi o uređaju proizvedenom u julu 2023. godine, prema podacima na etiketi.

Proizvođač je Ultra Electronics. Amerikanci su želeli da koriste sonar da identifikuju kineske podmornice u Južnom kineskom moru, regionu na koji Peking skoro u potpunosti polaže pravo, kao što i samo ime kaže.

Prema citiranom izvoru, ovo nije prvi incident ove vrste, pošto je Kina uhvatila još jedan američki sonar u regionu 2016. godine.

Iako to nije tako spektakularan incident sa vojne tačke gledišta, Kina je zaslužno odlučila da ga masovno promoviše u video materijalu koji vidite ispod dok ogorčeni zapadni mediji ipak prenose vest koristeći epitete poput kineska propaganda, hvalisanje itd…

Južno kinesko more je sve gušće

Kineska obalska straža je prava mornarica sa preko 1.275 brodova i brojnim incidentima sa Amerikancima, Filipincima ili Vijetnamcima koji redovno zalaze u ove vode.

Zapadna agencija Rojters navodi da je slike prvi emitovao kanal Jujuan Tantia, povezan sa kineskim državnim emiterom CCTV, na najvećoj kineskoj mreži Weibo. Kineska publikacija Global Times na engleskom jeziku potvrđuje hvatanje sonara, medij koji nam je ujedno i najjednostavniji da pratimo.

Uhvatila ga je kineska obalska straža koja je posmatrala američki vojni avion kako leti na maloj visini iznad Južnog kineskog mora i više puta lansira neidentifikovane uređaje.

Kineski obalski brod počeo je da „lovi” američku mornaricu i identifikovao je sonar za otkrivanje kineskih podmornica.

Ekspert, kojeg kinesko izdanje nije imenovao, rekao je da proizvođač Ultra Electronics pruža „potpune usluge mornarici Sjedinjenih Američkih Država”, dodajući da američki sonari imaju sposobnost da otkriju kineske podmornice i primenjuju kontramere protiv njih, ali i naglasio da takvi uređaji štetno ometaju podvodni život, uključujući delfine, dezorijentišući ih, pa čak i nasukavajući ih.

Zapadni izvori ne propuštaju ni da se ironično začude “koliko su Kinezi zabrinuti zbog pitanja nasukavanja delfina u Južnom kineskom moru”.

najnoviji misteriozni kineski ratni brod izazvao međunarodni šok napravljen u rekordnom roku
najnoviji misteriozni kineski ratni brod

Izvesno je da Južno kinesko more postaje sve napetiji prostor, pri čemu su sve češći incidenti ne samo između Amerikanaca i Kineza, već i između kineske obalske straže i Filipinaca, Vijetnamaca pa čak i Japanaca (čitaj SAD).

Kineska obalska straža je najveća na svetu po broju brodova, daleko prevazilazeći kombinovane pomorske snage svojih regionalnih suseda, ali i globalno.

Kineska obalska straža upravlja sa više od 1.275 plovila dok brani teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interese Kine.

Tokom godina, međutim, zapadni izvori navode da su brodovi sa belim trupom sve više počeli da rade u „sivoj zoni“, što predstavlja značajan bezbednosni izazov u ​​Indo-Pacifiku.

Treba napomenuti da se mnogi brodovi kineske obalske straže pretvaraju u prave bojne brodove.

Boeing P-8A Posejdon

Boeing P-8A Poseidon je vojni pomorski patrolni avion razvijen od strane Boeinga za potrebe ratne mornarice. Namenjen je uglavnom za pomorski nadzor, izviđanje i protupodmorničke operacije.

Koristi se u mornaricama različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju, Australiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Temelji se na komercijalnom avionu Boeing 737, što omogućava efikasnost i operativnu fleksibilnost.

Može nositi torpeda, harpune i druge protubrodne bombe, čime ima sposobnost delovanja protiv podmornica i površinskih brodova. Opremljen naprednim radarima, senzorima i sistemima za elektronsko izviđanje i ratovanje. Omogućuje nadzor nad pomorskim područjima i otkrivanje podmornica i drugih pretnji.

boeing p 8 poseidon
boeing p 8 poseidon

Zamenjuje stariji P-3 Orion u ulozi pomorskog patrolnog aviona. P-8A Poseidon često sarađuje sa drugim pomorskim sredstvima i njegovim saveznicima u sprovođenju bezbednosnih operacija na moru.

P-8A Poseidon ima svoju ulogu u održavanju sigurnosti na moru za SAD ali i odbrani od pretnji iz podmorja, čime zadovoljava potrebe američke mornarice.

4 KOMENTARA

  1. Antipatični su ti ljigavi amerikanci sa ovim forsiranjem svoje “izuzetnosti” i nasilnom imperijalizmu-lopovluku nad tuđim resursima. Potpuno odvratna i antipatična država i narod kao i svi koji su sa njima u NACI savezu.

    23
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version