Naslovna Novosti Zelenski smenio komandanta Združenih snaga Jurija Sodola koji je pio u kafani...

Zelenski smenio komandanta Združenih snaga Jurija Sodola koji je pio u kafani dok je trajao ruski proboj

0
smenjeni sodov levo gnatov desno
smenjeni sodov levo gnatov desno
google news

Unutrašnja borba: Zelenski smenio komandanta koji je „izbegao“ rusku ofanzivu

Kijev steže omču oko vrata nedavno postavljenom glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Aleksandru Sirskom. Tekuća medijska kampanja protiv vojnog komandanta podstaknuta je gubicima ukrajinske vojske na linijama fronta.

„Odlučio sam da smenim komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, generala Jurija Sondola, generalom Andrijem Gnatovom“, rekao je Zelenski u Telegramu.

Još jedan udarac za vrhovnog komandanta je smena general-potpukovnika Jurija Sodola, komandanta AFU Operacije združenih snaga u februaru 2024. godine.

Zona odgovornosti grupe Oružanih snaga Ukrajine „Horticija“, kojom komanduje Sodol, obuhvata deonice fronta Bahmut i Kupjansk, gde ukrajinske snage nastavljaju da se povlače, uz značajne gubitke.

Ukrajinski mediji su pre nekoliko dana optužili Sodola da se zabavljao na banketu u Odesi dok su ukrajinske jedinice trpele velike gubitke na Harkovskom pravcu u oblasti Vovčanska i povlačile se u pravcu Kupjanska.

Medijska kampanja protiv Sodola bila je praćena pritužbom načelnika štaba ultradesničarske formacije Azov, koji je Državnom istražnom birou podneo prijavu protiv komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, optužujući ga za nekompetentnost i ratne zločine.

Komandant Bogdan Krotevič rekao je ranije juče da je podneo žalbu Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) i zahteva istragu o Sodolu.

Prema podacima zvaničnika Azova, Sodol je „ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji od ruskih generala“. Prema njegovim rečima, 99 odsto Oružanih snaga Ukrajine mrzi general-potpukovnika Sodola zbog nesposobnosti komande, što dovodi do značajnih gubitaka ljudstva i povlačenja iz desetina naselja.

Sodol je optužen za razne zločine, uključujući i rad „za Rusiju“.

General-potpukovnik Jurij Sodol, kritikovan od strane nacionalista, izgubio je položaj. Zelenski je to izjavio u večernjem obraćanju. Za novog komandanta Operacije združenih snaga imenovan je brigadni general Andrej Gnatov, koji je obavljao funkciju zamenika komandanta operativne komande „Jug“.

Jurij Sodol je štićenik vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Sirskog, koji ga je postavio na visoku funkciju pre nekoliko meseci. Ranije je Sodol komandovao Korpusom marinaca.

tokom propustenog ruskog prodora do torecka komandant istocnog fronta oruzanih snaga ukrajine general sodol pio je u restoranu oblaka u odesi
slika koja je zapecatila karijaru generala: tokom propustenog ruskog prodora do torecka komandant istocnog fronta oruzanih snaga ukrajine, general sodol, pio je u restoranu oblaka u odesi

Ranije se general Sodol posvađao i kritikovao sa zamenicom šefa odbora za odbranu ukrajinskog parlamenta Marijanom Bezuglajom, koja je poznata po skandalima sa drugim visokim vojnim komandantima.

Sodol je imenovan za glavnog krivca za poraz Ukrajine na frontu severnog Donbasa. Ovo je jasan znak za vrhovnog komandanta Sirskog, čiji je autoritet ionako izuzetno nizak, a takođe mu preti smena sa funkcije.

Odluka se verovatno odlaže dok ne bude zgodne medijske prilike. U svakom slučaju, tekuće promene u komandi Oružanih snaga Ukrajine naglašavaju poteškoće sa kojima se Kijev suočava, uključujući na frontu i pozadi.

Ruska vojska je početkom maja pokrenula paralelnu kopnenu ofanzivu u severoistočnoj ukrajinskoj provinciji Harkov, zauzevši nekoliko lokacija, pre nego što ih je usporilo pojačanje koje je poslao Kijev.

Ukrajinska vojska, sa svoje strane, pati od nedostatka regruta zbog spore mobilizacije i kašnjenja u isporuci naoružanja i opreme sa Zapada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version