Naslovna Novosti Na baraž ukrajinskih udara na rusko tlo Rusija odgovara vazdušnim napadom na...

Na baraž ukrajinskih udara na rusko tlo Rusija odgovara vazdušnim napadom na Kijev: Eksplozije širom grada

5
serpuhov lansirao kalibar
serpuhov lansira kalibar
google news

Najmanje 23 bespilotne letelice oborene su iznad Brjanske oblasti na zapadu Rusije.

Rusija je izvela vazdušni udar na Kijev i okolinu, prinudivši aktiviranje sistema protivvazdušne odbrane u cilju odbijanja napada, saopštili su danas gradonačelnik ukrajinske prestonice i administrativne vlasti šireg Kijevskog regiona u poruci na Telegramu.

Očevici su rekli da su čuli nekoliko eksplozija u i oko Kijeva, koje su opisali “da su zvučale kao da sistemi protivvazdušne odbrane pogađaju oružje u vazduhu”, prenosi optimistično po Kijev Rojters.

Istovremeno, Ukrajina je preko noći lansirala desetine dronova na gađanje različitih ruskih regiona, ali nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti, saopštili su danas ruski zvaničnici.

Najmanje 23 bespilotne letelice oborene su iznad Brjanske oblasti u zapadnoj Rusiji, koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je guverner Aleksandar Bogomaz u objavi na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane takođe su oborili bespilotne letelice iznad Smolenske oblasti u zapadnoj Rusiji, navodi se u postu na istoj aplikaciji guvernera regiona Vasilija Anohina. Trenutno je nejasno koliko je dronova oboreno u ovom regionu.

Prema do sada dostupnim informacijama, u dva regiona nije bilo gubitaka i šteta, istakla su dvojica guvernera.

Napadi iz Ukrajine unutar Rusije

Upozorenje o vazdušnom udaru oglasilo se i u regionu Lipecka, nekoliko stotina kilometara južno od Moskve, objavio je i guverner ove oblasti u Telegramu.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ovu informaciju. Ukrajinski zvaničnici za sada nisu komentarisali ovo.

Kijev tvrdi da su ukrajinski udari unutar ruske teritorije usmereni na podrivanje ratnih napora Moskve i da su odgovor na stalne vazdušne napade Rusije na njihovu energetsku, vojnu, kao i transportnu infrastrukturu.

Ukrajina dobila dozvolu da napada 100 kilometra unutar Rusije

Poslednjih meseci međunarodna zajednica je bila svedok rastućih tenzija u rusko-ukrajinskom sukobu. Moskva smatra da je jedan od faktora koji je doprineo eskalaciji bila je američka dozvola ukrajinskim oružanim snagama da koriste američko oružje dugog dometa na ruskoj teritoriji.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Ova odluka, praćena nejasnim ograničenjima, izaziva zabrinutost u Moskvi i brojna pitanja o daljim posledicama.

Novinari američkog lista Vašington Post javili su da su SAD dozvolile Ukrajini da koristi svoje oružje na ruskoj teritoriji uz određena ograničenja. Prema ukrajinskim zvaničnicima, granica je 100 kilometara.

To znači da ruski regionalni centri kao što su Belgorod i Kursk, kao i delimično Brjansk, mogu biti na udaru američkog oružja dugog dometa. Upravo to se noćas i dogodilo.

Međutim, ukrajinski predstavnici izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da ruski aerodromi sa kojih poleću bombarderi sa klizećim bombama na brodu ostaju van pogođenog područja. Ovi aerodromi igraju značajnu ulogu u ruskoj vojnoj strategiji i njihova neutralizacija bi mogla značajno da oslabi ruske ofanzivne sposobnosti.

S druge strane, reči ukrajinskih zvaničnika ne poklapaju se uvek sa izjavama američkih zvaničnika.

Portparol američkog Ministarstva odbrane major Čarli Dic kaže da SAD ne ograničavaju ukrajinsku vojsku na stroge geografske granice ili maksimalni radijus udara. Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine dobile su dozvolu da udare na bilo koje oblasti u kojima se nalaze ruske snage koje idu u napad na Ukrajinu.

Zapadna strategija: testiranje crvenih linija Kremlja

Sve ove izjave i dozvole u ​​vezi sa napadima na rusku teritoriju zapadnim oružjem su veoma slične ispitivanju vojnog i političkog rukovodstva Rusije.

Ako vratimo film unazad, Zapad kreće tako što postepeno povećava svoju podršku Ukrajini, počevši od nesmrtonosnih vojnih zaliha i postepeno prelazeći na smrtonosno oružje.

ruski ministar odbrane sojgu proizvodimo vise oruzja nego nato
sastanak ministarstva odbrane sa putinom

U početku je upotreba ovog naoružanja bila ograničena isključivo na ukrajinsku teritoriju, zatim je dozvoljeno da se napadne ruska granica, a sada vidimo veliku verovatnoću o mogućnostima potpunog ukidanja svih ograničenja.

Čini se da Zapad nastoji da utvrdi gde zapravo leže ruske crvene linije i koliko daleko može ići bez izazivanja katastrofalnih posledica. Sudeći po nedostatku odgovarajućeg odgovora, situacija bi se u narednim mesecima mogla veoma ozbiljno zaoštriti.

5 KOMENTARA

  1. Oni koji obožavaju USSA pričaju o nekim “dogovorima” jer ne mogu da prihvate činjenice da su potonuli dopola.

  2. Mile je u pravu,sve je ovo dogovoreno,a dogovorio je Tramp sa Putinom i Sijem. Glavni cilj Amerike je ekonomsko uništenje Evrope, a Ukrajina je žrtveni jarac. Ako te interesuje,mogu i po fazama da ti obrazložim.

  3. Po hiljaditi put kažem: dogovor između Amera i Rusa. To ne znači da neće doći do oštrijeg sukoba možda čak i nekog ograničenog nuklearnog sa nuklearnim taktičkim oružjem. ali samo da bi se postigli dugoročni ciljevi destabilizacije Evrope i još potpunije kontrole nad celim svetom. Isti im je gazda i ista je priča kao sa tuđmanom i miloševićem. Na najvišem nivou oni sarađuju dok na nižim nivoima oficiri uglavnom nisu ni svesni i tu su borbe ozbiljne ali uvek u granicama koje određuju oni na najvišem vrhu da situacija ne bi izmakla kontroli.

    Sve veće zapadno testiranje ruskih granica odgovora takođe je dogovor da bi došlo do trenutne ali planirane žešće eskalacije koje će biti strogo kontrolisana, dok ćemo mi na nižim nivoima i običan puk misliti da sve ide u propast…
    A oni će to iskoristiti da nametnu raznorazne igre i kontrole… da nas konačno dovedu u Orvelovu 84 i neku vrstu životinjske farme. Naravno Vatikan se nigde javno ne pominje a on vuče većinu glavnih potezs.

    Za one koji sumnjaju neka provere na netu da su još 70-ih godina tadašnji ruski patrijarh i Vatikan dogovarali susret 40 godina kasnije. Kao da je i sada vođstvo RPC u vrlo dobrim odnosima sa vatikanom iako se za potrebe širokih masa vrše “međusobne konfrontacije”. Koje su naravno pozorišnog i kozmetičkog karaktera.

    2
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version