Naslovna Novosti Ukrajina sada ima svoj analog ruskog drona kamikaze Lancet: Bulava lutajuća municija...

Ukrajina sada ima svoj analog ruskog drona kamikaze Lancet: Bulava lutajuća municija razvijena sa Česima

3
bulava ukrajinska lutajuca municija
bulava ukrajinska lutajuca municija
google news

Na izložbi naoružanja Eurosatory 2024 u Parizu, Ukrajina je predstavila novu lutajuću municiju pod nazivom „Bulava“, analognu ruskom „Lancetu“.

Dron kamikaza je izložen na štandu češko-ukrajinske kompanije UAC, a njegova izvozna verzija nosi naziv „Mace“.

Dužina drona je 1,492 metra, raspon krila 1,595 metara, težina pri poletanju 11 kilograma, a težina bojeve glave 3,6 kilograma. Trajanje leta dostiže 50 minuta, a brzina krstarenja je 100 km/h.

Domet drona je do 35 kilometara, ali kada se koristi repetitor može da se poveća na 60 kilometara. Dron je opremljen elektromotorom i poleće pomoću katapulta, piše ukrajinski Difens ekspres.

Ciljanje se vrši preko optičke stanice sa danonoćnim termovizijskim kanalom. Konstruktori kažu da dron može biti vođen direktno od strane operatera ili pomoću sistema zasnovanog na mašinskom vidu.

Let se može izvršiti direktno od strane operatera ili preko satelitskih koordinata. Za pravilan rad, dron ima komunikacioni modul sa šifrovanim kanalom i CRPA antenu navodno otpornu na elektronsko ratovanje.

Za rad na maksimalnim rastojanjima, dron koristi MESH tehnologiju za prenos podataka preko drugog drona repetitora.

Zbog svojih krila u obliku slova X, Bulava ima visoku manevarsku sposobnost i lako može da pogodi mete u najmanje zaštićenoj gornjoj hemisferi.

UAC je ukrajinsko-češka kompanija i proizvođač izviđačke bespilotne letelice Leleka LR. Konstruktor sistema, Deviro, diverzifikovao je svoje proizvodne kapacitete tako što je pokrenuo proizvodnju u Češkoj kako bi obezbedio materijalnu, tehničku i intelektualnu bazu proizvodnje.

Međutim, Bulava nije prva lutajuća municija ukrajinske proizvodnje. Ukrajinski resursi su u aprilu izvestili o novom modelu baražnog drona koji će moći da gađa ciljeve na operativnoj i taktičkoj dubini od 100+ kilometara.

3 KOMENTARA

 1. Česi, stari nacisti. Skoro svaki drugi vozač nacističkog tenka u Kurskoj bici je bio čeh. Pametnom dosta! Rusi su im 1945. godine oprostili, verujem da sada neće. I ne treba.

  86
  3
  • Чешку су у то време неки звали “Хитлерова ковачница”.

   21
  • Питам ја једног нашег домаћег Словака: Па добро у чему је разлика измедђу вас и Чеха с обзиром да причате скоро једним језиком, као ми и Хрвати, а он ће ти као из топа: Маа то су ‘германи’!

   13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version