Naslovna Novosti Bugarska namenska industrija priprema se za sklapanje američkih oklopnih vozila Stryker

Bugarska namenska industrija priprema se za sklapanje američkih oklopnih vozila Stryker

3
stryker
stryker
google news

Najmanje 173 vozila Stryker pripremaju se za konačnu montažu u Bugarskoj, proces koji će početi sledeće godine, rekao je Ljuben Jovčev, šef odeljenja za istraživanje i razvoj u državnoj vojnoj kompaniji Terem, prema bugarskom vojnom izdanju.

Proizveden od strane General Dynamics Land Systems, Strajker je ušao u službu u američkoj vojsci početkom 2000-ih. Ovo oklopno vozilo od 18 tona dostupno je u 18 različitih verzija.

Bugarska će biti peta zemlja koja će nabaviti ovaj tip oklopnog transportera, posle Sjedinjenih Država, Tajlanda, Severne Makedonije i Ukrajine (koje su dobile 189 jedinica kao deo američkog vojnog naporužavanja Kijeva protiv Moskve).

Da su Bugarskoj Sjedinjene države dozvolile da od njih kupe 183 oklopna vozila Stryker od Sjedinjenih Država pisali smo septembra 2023. godine. Američki Stejt department dao je 1. septembra 2023. godine dozvolu mogućoj prodaji borbenih vozila Stryker Bugarskoj.

Bugarska je platila 1,5 milijardi dolara za nabavku raznovrsne palete vojnih vozila, uključujući 90 transportnih vozila M1296, 17 M1126, 33 komandna vozila M1130, devet inženjerskih vozila M1132, 24 medicinska vozila M1132, ABHO izviđačka vozila M1133.

Ova nabavka je deo šire inicijative bugarskog Ministarstva odbrane za modernizaciju bugarskih oružanih snaga.

Transporter M1296 Stryker je naprednija varijanta serije Stryker oklopnih vozila koju koristi vojska Sjedinjenih Država. Dizajniran je da obezbedi povećanu vatrenu moć i superiornu zaštitu pešadije.

Konkretno, M1296 je opremljen autotopom kalibra 30 mm, što mu daje značajnu prednost u vatrenoj moći u odnosu na verziju M1126 Stryker ICV, koja obično ima mitraljez kalibra 50 ili granate od 40 mm.

stryker
stryker

M1126 Stryker je osnova porodice oklopnih transportera Stryker, sa primarnom misijom bezbednog transporta pešadijskih trupa. Ovo oklopno vozilo 8×8 postiže finu ravnotežu između mobilnosti, zaštite i vatrene moći.

Opremljen je stanicom za daljinsko upravljanje oružjem [RWS] koja može imati različite sisteme naoružanja, uključujući mitraljez M2 kalibra 50 ili bacač granata Mk 19 kalibra 40 mm.

Što se tiče dimenzija, Stryker M1296 i M1126 Stryker transporteri su prilično slični. Oba vozila imaju približno 7 metara dužine, 2,7 metara širine i 2,64 metara visine. Ove dimenzije omogućavaju njihovo prenošenje avionima C-130, što značajno povećava njihovu stratešku mobilnost.

Što se tiče pogona, i M1296 i M1126 imaju Caterpillar C7 dizel motor koji isporučuje približno 350 konjskih snaga. Ovaj motor omogućava vozilima da dostignu maksimalnu brzinu od približno 100 kilometara na sat na putevima sa radnim dometom od približno 531 kilometar.

Generalni direktor bugarskog Terem Holdinga Kalin Dimitrov otkrio je 17. maja njegovim medijima da će Terem Holding obaviti završnu montažu Stryker vozila. Ovaj proces uključuje stavljanje ključnih podsistema kao što su radio, oružje i uređaji za noćno osmatranje na gotova vozila.

U odvojenoj izjavi, Ljuben Jovčev je rekao za Džejns da će montaža takođe uključivati dodavanje kupola na Strajker transportere. Ovi montažni radovi će se izvoditi u bugarskoj fabrici Terem u Velikom Trnovu. Dimitrov je dodao da im je General Dynamics Land Systems dao tehničku dokumentaciju, što omogućava proizvodnju rezervnih delova u srednjem roku.

Stryker kao i apsolutno svi zapadni sistemi naoružanja predati Kijevu, redovno strada na ukrajinskom frontu. Poslednji u nizu uništen je u pravcu Harkova, u selu Glubokoje samo 10-ak sati pre pisanja ovog teksta. Ovoga puta kobna je bila Lancet lutajuća municija vredna samo nekoliko hiljada dolara.

3 KOMENTARA

  1. Ova bugarska ciganija jedino što može je da zavrće ventile na točkovima i stavlja sijalice u farove u ova američka sranja…

    1
    2
  2. Dzabe Bugarima ,sve uvek strani poltroni.Prvo Austro,Nemaca,Firera,Sovjeta,Natoa.Sede sa njima do kraja,dok se njihovi gazde uruse iznutra.Zato primljeni preko reda u EU.

    2
    1
  3. To što Bugari naprave biće MAŠINA. Ne isplati se amerima da bilo šta prave u Americi, skupa sirovina, stroja radna snaga, sve ovo je u bugarskoj mnogo mnogo jeftinije.

    1
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version