Naslovna Novosti Zemlje NATO-a “komforno premašile” cilj od 300.000 vojnika u stanju visoke pripravnosti...

Zemlje NATO-a “komforno premašile” cilj od 300.000 vojnika u stanju visoke pripravnosti sa okom na Ukrajinu

4
nato vezbe
nato vezbe ilustracija
google news

Nigde se poimenično ne pominje nijedna država, što znači da će sve zemlje alijanse imati spremne specijalne snage za NATO.

Zemlje NATO-a su “komforno premašile” cilj stavljanja 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti jer se alijansa suočava sa pretnjom iz Rusije, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik alijanse, prenosi Inside Paper.

Nigde se poimenično ne pominje nijedna država, što znači da će sve zemlje alijanse doprineti ovom planu, ako i kada bude potrebno.

Lideri NATO-a složili su se nakon eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine da masovno povećaju broj snaga koje njihove Oružane snage mogu rasporediti u roku od 30 dana.

„Ponude naših saveznika na stolu udobno premašuju 300.000 vojnika u pripravnosti koje smo izneli“, rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. “To su snage za koje su nam naši saveznici rekli: ‘One su vam na raspolaganju od sada na ovom nivou spremnosti'”, rekao je on.

Organizovanje trupa za brze intervencije da reaguju gde god je potrebno deo je šire revizije planova NATO-a za odvraćanje od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada, kao što je istaknuto na samitu prošle godine.

Ti planovi su po prvi put od kraja Hladnog rata postavili šta svaka članica alijanse predvođene SAD treba da uradi u slučaju invazije Moskve.

Šefovi NATO-a trenutno pokušavaju da se uvere da imaju sposobnosti da izvrše te planove ako je potrebno, navodi se u članku, otkrivajući vojne planove protiv ruskih snaga pod određenim okolnostima.

Međutim, alijansa se suočava sa nedostacima u ključnim sistemima naoružanja, u oblastima kao što su protivvazdušna odbrana i rakete dugog dometa.

„Postoje praznine u sposobnostima. Postoje stvari koje na nivou alijanse u ovom trenutku nisu dovoljne i sa njima moramo da se pozabavimo“, rekao je zvaničnik NATO-a.

Orban o planu NATO-a

„NATO, kao deo svoje misije u Ukrajini, želi da uspostavi vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj kako bi koordinirao isporuku oružja Kijevu“, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

“NATO želi da stvori novu ‘NATO misiju’ u Ukrajini. To znači da će NATO koordinirati transfer oružja Ukrajini iz zemalja NATO-a – Poljske, Slovačke i Rumunije”, zaključio je on.

Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) otkriva nedostatke zemalja NATO-a

Sintija Kuk, direktorka Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) programa za Evropu, Rusiju i Evroaziju, rekla je u intervjuu na Jutjubu da je podrška NATO-a Ukrajini otkrila neke probleme u kapacitetima za proizvodnju oružja i municije za NATO.

„Broj borbenih vozila pešadije, oklopnih izviđačkih vozila i artiljerijskih sistema ostao je nepromenjen ili smanjen od 2014. godine, a i evropske zemlje imaju mnogo praznina, u pomorskim snagama, vazdušnoj podršci, PVO i artiljerijskoj municiji svih kalibara.

nato vezba ilustracija
nato vezba ilustracija

Od 2014. godine napravljena su značajna ulaganja u kapacitete NATO-a, ali još mnogo toga treba da se uradi“,rekla je Kuk. Prema njenim rečima, NATO će imati velike praznine u izgradnji kapaciteta i biće potrebne decenije da se ova pojava eliminiše.

Da bi pomogla Ukrajini, EU je izdvojila više od 500 miliona evra za proširenje proizvodnje municije i smanjila sopstvenu odbrambenu industrijsku strategiju.

U zoni specijalne vojne operacije nalazi se skoro 700 hiljada ruskih vojnika

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se oko 700 hiljada ruskih vojnika nalazi u zoni specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini. Ova izjava je data tokom sastanka sa učesnicima programa “Vreme heroja”, koji obuhvata 80 ljudi.

„U zoni specijalnih vojnih operacija imamo skoro 700 hiljada ljudi“, rekao je ruski predsednik.

Ova izjava Putina potvrdila je sve veći broj vojnog osoblja uključenog u specijalnu operaciju, s obzirom da je ranije, tokom sastanka sa studentima dobrovoljcima u Sankt Peterburgu, predsednik je govorio o preko 600 hiljada vojnog osoblja koje se nalazi u zoni borbenih dejstava, a 14. decembra, tokom direktne linije, Putin je pojasnio da je broj vojnog osoblja u zoni SVO 617 hiljada ljudi.

ruska vojska
ruska vojska

Ruski analitičari tvrde da se povećanjem broja trupa odražava napor ruskog rukovodstva da ojača pozicije i obezbedi efikasnije izvršavanje zadataka u okviru njihove specijalne operacije.

4 KOMENTARA

  1. Ajmoooooo Armija NATO Sila Zapadne Demokratije , lupite konačno svom snagom po prokletim agresorskim ruskim pacovima da nestanu iz Ukrajine ! Da vidi ta smrdljiva ruska gamad kako je kada ti je protivnik jak i dobro naoružan suvremenim oružjem !
    Sledećih 100 godina mora se isključit proklete Ruse iz bilokakve zapadne tehnološke suradnje i ekonomije, sankcije svim Rusima na sve pa da se prokleti Rusi vrate u kameno doba !
    Iste aktivnost šta pre započet sa smrdljivim kineskim komunističkim pacovima ! 🤗🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇮🇱💪

    3
    14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version