Naslovna Novosti SAD napadaju Jemen: Uništeno sedam radara Huta u “najintenzivnijoj borbi još od...

SAD napadaju Jemen: Uništeno sedam radara Huta u “najintenzivnijoj borbi još od Drugog svetskog rata”

7
americka mornarica lansira tomahawk raketu, ilustracija
americka mornarica lansira tomahawk raketu, ilustracija
google news

Bliskoistočna komanda američke vojske (CENTCOM) saopštila je da je uništila “sedam radara” koji su pobunjenicima omogućili da “identifikuju brodove i ugroze komercijalni saobraćaj”.

CENTCOM je precizirao da su u poslednja 24 sata na teritorijama koje kontrolišu Huti u Jemenu uništeni radari, a u istom periodu uništene su dve bespilotne letelice i dron koji pripadaju pobunjenicima.

Ovi američki napadi dolaze usred porasta napada Huta, članova “Osovine otpora”, saveza oružanih pokreta koji su svoje akcije započeli kao podršku izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze koja je usledila nakon masakra koji je palestinski Hamas započeo.

S druge strane, posadu broda MV Tutor, oštećenog u sredu u Crvenom moru nakon napada pobunjenika Huti, “evakuisala je vojska”, saopštila je u petak britanska agencija za pomorsku bezbednost UKMTO.

Huti su u četvrtak rekli da su napali tri broda u 24 sata kao odgovor na “zločine počinjene nad našim narodom u pojasu Gaze i nakon američko-britanske agresije na našu zemlju”.

Od početka novembra, ovi pobunjenici su pokrenuli desetine napada bespilotnim letelicama i projektilima na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, ometajući globalnu pomorsku trgovinu u ovoj strateškoj oblasti.

Kao odgovor na ove napade Huti pokreta, Sjedinjene Države su u decembru formirale multinacionalne snage za zaštitu brodova u Crvenom moru i pokrenule, zajedno sa Britanijom, napade na pobunjenike u Jemenu.

Asošijeted Pres napisao je juče da su se snage SAD suočile sa najintenzivnijom borbom još od Drugog svetskog rata, protiv jemenskih Huta. Svima jasnu činjenicu, kako Huti grupu podržava Iran, je obavezni pridev uz imenicu Huti širom zapadnih medija.

Od prošlog novembra, Huti (koje podržava Iran), napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru kao odgovor na izraelski rat i opsadu palestinske enklave u pojasu Gaze.

Pored toga, grupa je lansirala desetine dronova i projektila u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu i oborila šest borbenih dronova američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huti u Jemenu od januara u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene ofanzivne sposobnosti, ali kao što vidimo bezuspešno.

“Najintenzivnija borba još od Drugog svetskog rata”

Huti kažu da napadi imaju za cilj zaustavljanje rata u Gazi i podršku Palestincima, iako oni dolaze dok pokušavaju da ojačaju svoju poziciju u Jemenu. Svi znaci ukazuju na to da će se rat intenzivirati – što će američke mornare, njihove saveznike i komercijalna plovila izložiti većem riziku, prenosi AP.

„Mislim da ljudi zaista ne razumeju koliko je smrtonosno ozbiljno ono što radimo i koliko su brodovi i dalje pod pretnjom“, rekao je komandant Erik Blomberg sa USS Labuna, agenciji AP tokom posete svom ratnom brodu na Crvenom moru.

„Dovoljno je samo jednom da pogrešimo“, rekao je. „Hutima je dovoljno samo jedna (raketa ili dron) da prođe (naše sisteme odbrane)”.

Tempo vatre se može videti na razaraču klase Arleigh Burke, gde je boja oko otvora njegovih raketnih podova izgorela od ušetalih lansiranja. Mornari ovog razarača ponekad imaju samo nekoliko sekundi da potvrde lansiranje Huta, konsultuju se sa drugim brodovima i otvore vatru na nadolazeću raketnu baražu koja može da se kreće blizu ili preko brzine zvuka.

„To se dešava svakodnevno, svaka straža, a neki od naših brodova su ovde već sedam i više meseci i rade neprekidno“, rekao je kapetan Dejvid Vro, komodor koji nadgleda razarače sa navođenim raketama.

U jednoj paljbi 9. januara USS Laboon, druga plovila i F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer oborili su 18 dronova, dve protivbrodske krstareće rakete i balističku raketu koju su lansirali Huti, navodi AP kao primer žestine destava..

Skoro svakog dana, osim usporavanja tokom svetog muslimanskog posta Ramazana, Huti lansiraju rakete, dronove ili neku drugu vrstu napada na Crveno more, Adenski zaliv i uski moreuz Bab el-Mandeb koji povezuje vodene puteve i odvaja Afriku od Arapskog poluostrva.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Američka mornarica je doživela žestoke borbe tokom „Tankerskih ratova“ 1980-ih u Persijskom zalivu, ali to je uglavnom uključivalo brodove koji su stradali od mina dok napadi Huti grupe uključuju direktne udare na komercijalna plovila i ratne brodove, pravi poređenje AP.

„Ovo je najistrajnija borba koju je američka mornarica videla od Drugog svetskog rata, bez ikakve sumnje“, rekao je Brajan Klark, bivši mornarički podmorničar i viši saradnik na Institutu Hadson.

„Nekako smo na ivici da Huti budu u stanju da izvedu vrste napada koje SAD ne mogu da zaustave svaki put, a onda ćemo početi da osećamo značajnu štetu. … Ako dozvolite da se rana zagnoji, Huti će postati mnogo sposobnija, kompetentnija, iskusnija snaga.”

7 KOMENTARA

  1. Rusija bi trebalo da počne da naoružava Hunti ili da šalje osoblje koje će da radi sa tim projektima. Iskander M, na primer, bio bi bombonica za tih Amerikanaca.

    5
    1
  2. Huti umesto sto gadjaju brodove,bezuspesno,bolje da su nastavili napade na bahate Saudo polozaje ko pre,rafinerije,naftovode,aerodrome tad imali dosta uspeha,Saudi nepredvidivi mogu ponovo da udju u rat protiv Huta,Kad ih SAD i koalicija omeksa vazdusnim udarima.SAD verovatno cekaju kraj rata u Ukrajini,da se obracunaju sa Iranom,kasnije njihovim poltronima hezbolahom,hamasom ,hutima.Plan za Iran postoji odavno u Izraelu, cekaju SAD da vojno podrzi.

    3
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version