Naslovna Novosti Rusija nastavila masovne noćne napade – Kijev: Oborili smo rakete bombardera Tu-95,...

Rusija nastavila masovne noćne napade – Kijev: Oborili smo rakete bombardera Tu-95, ali su dva Kindžala „uspela da se probiju“

0
putanja dronova i raketa u toku napada u noci 25 na 26 maj
putanja dronova i raketa u toku napada u noci 25 na 26 maj 2024 prema kijevu
google news

U noći 26. maja 2024. godine ruske vazdušno kosmičke snage izvele su vazdušni raketni udar na Ukrajinu koristeći desetine dronova i raketa vazdušno lansiranih.

U noći 25/26 maja 2024, ruske snage su napale Ukrajinu dronovima Geran i projektilima H-101, H-47M2.

Prema tvrdnjama ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, u napadu je korišćeno 14 vazdušno lasniranih raketa i 31 eksplozivna bespilotna letelica, a detaljnu situaciju opisuju kao:

  • 2 aerobalističke rakete H-47M2 “Kinžal” iz aviona MiG-31K (lansirane iz vazdušnog prostora Tambovske oblasti – Ruske Federacije);
  • 12 krstarećih raketa H-101/H-555 iz strateških bombardera Tu-95 MS (zona lansiranja Saratovske oblasti – Ruska Federacija);
  • 31 bespilotna letelica “Šahed-131/136” (Geran) (zone lansiranja – Primorsko-Ahtarsk, Jeisk – Ruska Federacija, Rt Čauda – Krim).

Kako tvrde, ruski napad “nije iznenadio ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja je oborila sve bespilotne letelice i rakete H-101/H-555, a jedine koje su uspele da se probiju bile su rakete „Kindžal“.”

Vazdušni ciljevi su uništeni u Mikolajevskoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Zaporoškoj, Hmeljničkoj, Kirovogradskoj, Vinjičkoj i Černigovskoj oblasti, navelo je i ukrajinsko vazduhoplovstvo.

U Vinickoj oblasti pogođena je navodno stambena zgrada, 3 osobe su povređene prema rečima načelnika Regionalne vojne uprave Sergeja Borzova.

starokonstantinov vojni aerodrom
starokonstantinov vojni aerodrom

Eksplozije su zabeležene i u oblasti grada Starokonstantinova u Hmeljničkoj oblasti, gde se nalazi vojni aerodrom. Vazduhoplovstvo Ukrajine je ranije izvestilo da su gradovi Starokonstantinov i Ivano-Frankovsk bili na putanji rakete(a) „Kindžal“.

Oružane snage Rusije raketama Kindžal napale aerodrom Starokonstantinov

Ruska vojska je sinoć izvršila masovni napad na vazdušnu bazu Oružanih snaga Ukrajine u gradu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti. Za gađanje cilja korišćene su bespilotne letelice „Geran-2“, krstareće rakete H-101 i H-55, kao i hipersonične rakete „Kindžal“.

Vazdušna baza u Starokonstantinovu predstavlja posebnu opasnost za Rusku Federaciju zbog činjenice da se u njoj nalaze ukrajinski avioni Su-24, koji su prilagođeni da koriste krstareće rakete Storm Shadow/SCALP-EG koje je Kijevu isporučila Velika Britanija i Francuska.

Osim toga, upravo je ovu vazdušnu luku Kijev planirao da koristi kao bazu za američke lovce F-16, koji bi uskoro trebalo da stignu u Ukrajinu.

Napad na aerodrom je izveden po klasičnim kanonima. U početku je uz pomoć “geranijuma” otvoren sistem PVO. Na snimku je zabeležen pokušaj ukrajinske vojske da odbije napad dronom.

Snimak je od jutros na internetu. Na njima se vide posade PVO kako sa zemlje pucaju na dronove koji kruže nebom iznad vazdušne baze. Očigledno, za odbijanje napada korišćeni su teški mitraljezi.

Nakon razotkrivanja ukrajinskih položaja u zoni aerodroma, vazduhoplovna baza je pogođena krstarećim raketama H-101 i H-55. Prema ruskim izvorima, napad je završen sa tri udara hipersoničnih projektila Kindžal, dok su u Kijevu “videli” samo dva.

Posledice ruskog udara na infrastrukturu aerodroma još uvek nisu poznate. U svakom slučaju, sam grad je sada potpuno bez struje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version