Naslovna Novosti Iskander-M iznenadio ukrajinski MiG-29 na međunarodnom aerodromu Dnjepar, stradali i putnički Jak-40

Iskander-M iznenadio ukrajinski MiG-29 na međunarodnom aerodromu Dnjepar, stradali i putnički Jak-40

15
jak 40 i mig 29 na aerodromu avijatorskoje kod dnjepropetrovska
jak 40 i mig 29 na aerodromu avijatorskoje kod dnjepropetrovska
google news

U popodnevnim satima 22. maja, posada operativno-taktičkog kompleksa Iskander-M udarila je na aerodrom Avijatorskoje kod Dnjepropetrovska.

Meta je bio lovac MiG-29 ukrajinskog vazduhoplovstva, koji, kako ruski izvori tvrde, ukrajinske oružane snage redovno koriste za bacanje kontrolisanih preciznih bombi JDAM i HAMMER.

Izviđanje i prenos koordinata vršio je bespilotna letelica Orlan-10. Četiri obližnja civilna aviona Jak-40 su takođe bila na udaru Iskandera.

Dobivši precizno navođenu municiju od SAD i Francuske, ukrajinska avijacija je ponovo počela da predstavlja opasnost za ruske snage. Stoga je upotreba skupe balističke rakete 9M723 za uništavanje vremešnog MiG-a bila više nego opravdana.

Napominjemo da je ova grupa MiG-29 već napadnuta 19. aprila ove godine. Tada su Oružane snage Rusije upotrebile raketu Iskander-M OTRK sa kasetnom bojevom glavom.

Oko 40 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 bilo je u službi kijevskih snaga pre početka ruske operacije u Ukrajini pre više od dve godine. Prošle godine Ukrajina je takođe dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS iz Poljske i Slovačke.

mig 29 aerodrom avijatorskoje kod dnjepropetrovska
mig 29 aerodrom avijatorskoje kod dnjepropetrovska

Ruska vojska je oborila dobar deo od ovih lovačkih aviona ili ih uništila na zemlji. Međutim tačan broj se ne zna.

Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni. Nije poznato ni koliko je MiG-ova 29 trenutno u službi ukrajinskog vaduhoplovstva.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald
prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

Karakteristike

15 KOMENTARA

  1. 😂😂😂Ma da,evo ih ukri na 50 km.od Moskve.Cisto da znas,pi recima komandanta ukrija,njih napadaju profi vojnici,vrhunski obuceni,po vrhunskoj taktici.Odakle,kad su ih sve pobili😂😂.A rusi ne mrdaju dok haubice ne preoru svaku supicu ukrajinsku.Dok svaki kamen dronovi ne provere.Sta mislis,koliki su im gubici😂😂😂A sto se tice ukrija,rezervni sastav vojnika nemaju.Sta mislis,koliki su njihovi gubici,!?!

  2. Bas cudno kolko besa i mrznje od natoovaca mora da Rusi gube na svim frontovima mada cujem od istih natoovaca da su Rusi sve ratove kroz istoriju gubili. E sta ti je ta istorija.

    5
    3
    • Bas je suprotno, putinofili nazivaju Ukrajince nacistima i zverima optužuju ih za svakakve stvari. Vredjaju Zelenskog i sve koji pomažu nazivaju zlom. Klasična fašistička taktika izvrtanja istine i optužbi za ono sto oni zapravo rade a to je pre svega teror i nad sopstvenim narodom i nad drugima.

      4
      7
  3. U ratu prva umire istina.SSSR je u toku Drugog Svjetskog imao taktiku totalnog skrivanja bilo kakvih podataka i mislim da je ta taktika i najbolja,a ovako svi se smiju i Ukrajinskim i Ruskim izvještajima.Očito neke nove generacije i u Rusiji,ne mogu bez interneta.Poznata je anegdota sa jednim Američkim ratnim novinarom koji je svaki dan zapisivao izvještaje i kad je poslije 2 godine rata povikao svojim borcima….Juriš ljudi, ostao je još samo jedan…

  4. Ma ti si brate moj tatko na jaganjci,ne znam stvarno odakle ovim ljudima uopste i volje da se ubedjuju sa tobom i tebi slicnim ljubiteljima europejaca,amera i ostalih covekomrzaca,nego mnogo prosto….mora i takvih da vas ima i neka vas bog cuva ili kako on vec odluci…Svako dobro i molim te i nemoj i ti takodje da podrzavas propagandu druge strane kad vec pricas o ruskoj.
    P.S- Ne podržavam nikoga ali prosto na glupost sam refleksno odreagovao,prosto ne pricaj nista i ne galami kad ni sam ne znas sta pricas ili podržavas.

  5. Iskanderom na mig 29 vau!Inače uništeni već nekoliko puta, ja bio dokon pa gledao one sprdnje od konferencija za štampu ruske vojske do maja prošle godine pa jednom i prebrojao sve.U prvih par dana uništeno 84% aviona na zemlji pa do maja opet prešli igricu drugi put.Naravno sve se nastavilo do današnjih dana.Kad bi neko seo a to bi najbolje AI uradila pa pregledala sve te sprdnje od izveštaja o uništenim sredstvima došlo bi se do cifre od preko 1000 aviona( isto tako S-300 i sve ostalo).A migovi 29 suhoji 27 i 24 kao i 25 i dan danas lete i ispaljuju rakete.Rusi prvo treba da mnogo porade na propagandi pa tek onda da izađu vojno iz perioda SSSR sa doktrinom i svim ostalim stvarima.

    4
    42
    • E moj Sliniša!U svakom ratu ima mnogo propagande,a Rusi se trenutno spremaju za odbranu Moskve jer su ih Ukrajinci razbili sa NATO pomagačima 🤣🤣

      24
      10
      • Napreduju.Za godinu dana 1% osvojene teritorije a za 2,5 god drže čitavih 18%.Za to vreme izgubili 15% avijacije, 20 i nešto brodova i sve raketne brodove Crnomorske flote, preko 20 sistema S 300 i S 400 i preko 150 hiljada vojnika.Tenkove i ostale šerpe glupo i pominjati

        4
        32

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version