Naslovna Novosti Huti tvrde obaranje čak petog američkog drona MQ-9 Reaper iznad Jemena od...

Huti tvrde obaranje čak petog američkog drona MQ-9 Reaper iznad Jemena od oktobra 2023

5
huti objavili obaranje pete bespilotne letelice mq 9 reaper američkog vazduhoplovstva iznad jemena
huti objavili obaranje pete bespilotne letelice mq 9 reaper američkog vazduhoplovstva iznad jemena
google news

Huti iz jemenskog pokreta Ansar Alah oborili su još jedan dron MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva na nebu iznad provincije Al-Bajda, koja se nalazi u zapadnom delu zemlje. Portparol jemenskih oružanih snaga Jahja Sari zvanično je potvrdio izveštaje.

Ovo je peta američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper koja je oborena iznad Jemena od početka eskalacije tenzija na Bliskom istoku, nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u pojasu Gaze u oktobru 2023. godine. Bespilotna letelica je uništena od strane raketa Ansar Alaha.

„Sistemi protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Jemena… američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper je oborena kada je vršila neprijateljsku misiju na nebu iznad provincije Al-Bajda“, navodi se u zvaničnom izveštaju. „Dron je pogođen lokalno proizvedenim projektilom zemlja-vazduh“, dodali su.

Prethodna bespilotna letelica MQ-9 Reaper američke proizvodnje uništena je iznad centralne jemenske provincije Marib 16. maja.

Prva tri su oborena 14. novembra, 19. februara i 25. aprila. Pre početka nove idalje aktivne faze neprijateljstava, SAD su već izgubile dva MQ-9 u Jemenu – 2019. i 2022. godine.

Iako se ovi dronovi smatraju ultramodernim i visokotehnološkim, Huti su već postali vešti da ih obaraju iznad svoje teritorije.

Pored obaranja ovih dronova, Huti su gađali desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru i Indijskom okeanu. Grupa je takođe pokrenula nekoliko dronova i raketnih napada na najjužniji izraelski grad Eilat.

Američka vojska trpi značajnu štetu od projektila proizvedenih u Jemenu. Svaki dron MQ-9 košta oko 30 miliona dolara.

Borbene bespilotne letelice MQ-9 prvenstveno su namenjene za izviđačke operacije, ali takođe izvode precizne udare. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa. Ovoj američkoj bespilotnoj letelici smo posvvetili detaljan članak koji možete pročitati klikom ovde.

Huti vrlo verovatno koriste svoje rakete Barq-1 ili Barq-2 da obaraju ove mete. Smatra se da su obe rakete izvedene od Taer-2 iranske proizvodnje, koji se vodi poluaktivnim radarom, sa dometom od 50, odnosno 70 kilometara.

jemenski barq 2
jemenski barq 2

Nakon eskalacije sukoba u pojasu Gaze, pokret Ansar Alah je upozorio da će pokrenuti udare na teritoriju Izraela i da neće dozvoliti da brodovi povezani sa neprijateljskom državom prođu kroz vode Crvenog mora i Bab el-Mandeb prolaz do prestanka operacije u palestinskoj enklavi.

Od novembra prošle godine Huti su napali desetine plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu. U martu je lider pokreta Abdul-Malik Badruldin al-Huti upozorio da njegove pristalice nameravaju da napadnu brodove povezane sa Izraelom koji će preći Indijski okean do Rta dobre nade.

Huti su 3. maja najavili da će napasti brodove koji idu ka izraelskim lukama u čitavom dometu, uključujući i Sredozemno more. Podsetimo, oružane snage Sjedinjenih Država i niza drugih zapadnih država trenutno sprovode vojnu operaciju u regionu Crvenog mora, radi zaštite civilnog brodarstva.

Od januara, SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huti grupe u Jemenu u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene sposobnosti. Međutim, nedavne operacije Hutija sugerišu da nijedan od ovih ciljeva do sada nije postignut.

tanker povezan sa izraelom zarobljen kod obale jemena
tanker povezan sa izraelom zarobljen kod obale jemena 2023 godine

Pretpostavlja se da Vašington pokušava zatvorenim kanalima da ubeđuje Hute kako bi zaustavili napade na brodove kod obale Jemena u zamenu za delimično ukidanje sankcija i još jedno birsanje Huta sa liste „terorističkih organizacija“. Podsetimo, pokret Huti su već nekoliko puta bili teroristi, i trenutno su, prema SAD.

5 KOMENTARA

  1. Jemenski Huti,ko Iran glasali za rezoluciju o Genocidu o Srebrenici.Moguce finansiraju TV Happy,tamo borci za slobodu ko UCK.Gosti na TV Happy,razne mule,hodze,Iranski ambasador,razni kvazi experti.A.Seselj.Laban itd.

  2. ove Hute treba da zovne Putin da ih postavi jednu grupu na Krima da skidaju NATO izvidjacke dronove iznad Crnog Mora……

    10
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version