Naslovna Novosti U pokušaju da prikupe voljne za borbu, ukrajinski parlament doneo kontroverznu odluku:...

U pokušaju da prikupe voljne za borbu, ukrajinski parlament doneo kontroverznu odluku: 20.000 osuđenika sme na front

6
ukrajinska vojska ilustracija
ukrajinska vojska ilustracija
google news

U pokušaju da ojačaju svoje trupa, ukrajinski parlament usvojio je u sredu nacrt zakona o “dobrovoljnoj mobilizaciji” osuđenika za slanje na front.

Pa šta dobijaju osuđenici? Ako odluče da se mobilišu, lokalni sudovi mogu im odobriti uslovni otpust u zamenu za vojnu službu, na osnovu ugovora.

Ukrajina bi svojim vojnim snagama mogla dodati 20.000 osuđenika, u potezu koji bi takođe pomogao da se smanji pretrpanost ukrajinskih zatvora, rekao je ukrajinski ministar pravde Denis Maliuska za BBC Ukrajina u intervjuu objavljenom 10. maja.

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojila je 8. maja zakon kojim se osuđenima za određene zločine dozvoljava služenje vojske, čime je otvoren put za dobrovoljnu mobilizaciju zatvorenika.

Predlog je prvi put podnet parlamentu u martu kao deo napora Ukrajine da ojača svoje oružane snage u toku sukoba sa Rusijom.

Zamenica kijevskog ministra pravde Olena Visotska rekla je u martu da bi predlog mogao da oslobodi 50.000 regruta među onima koji su već odslužili kaznu, kao i 26.000 onih koji su trenutno zatvoreni.

Maliuska je rekla da podržava zakon, ali da je na Oružanim snagama Ukrajine „da odrede ko je pogodan za regrutaciju, a ko nije“.

Dok bi zatvorenicima koji služe kaznu za „teška” krivična dela trebalo dozvoliti da izdržavaju kaznu, Ukrajina bi mogla da regrutuje između 10.000 i 20.000 osuđenika, procenila je Maliuska.

Nakon toga, oni će se vratiti u zatvor samo ako počine neko drugo krivično delo pre isteka službe, a moraju služiti i dok Kijev ne objavi demobilizaciju.

ukrajinska kontraofanziva ilustracija

Priznaje se da bi taj potez mogao biti eho ruske politike regrutovanja zatvorenika, od kojih se hiljade pridružilo ozloglašenoj Vagner grupi 2022. godine i učestvovalo u uspešnim akcijama i zauzimanjem ukrajinskih položaja.

Kazne ruskim zarobljenicima koji su završili šest meseci borbe trebalo je da budu preinačene.

“Naravno, postoji paralela. Ne smete da pogrešite, ali ipak je razlika u pristupu”, rekla je Maliuska, u pokušaju da prikaže da je ono što Ukrajina radi “ipak drugačije” od Moskve.

Maliuska je takođe tvrdila da bi regrutovanje osuđenika “pomoglo u rešavanju prenatrpanosti ukrajinskih zatvora”.

Iako broj zatvorenika po zatvoru varira u zavisnosti od regiona i vrste pritvora, “koncentracija ljudi po pritvorskom centru je značajno porasla”, rekla je Maliuska.

Pritvorski centri se suočavaju sa najvećom prenaseljenošću, “a u velikim gradovima postoji ogromna prenaseljenost”, rekla je Maliuska.

Zatvori u Ukrajini su trenutno prepuni iz brojnih razloga, međutim, zapadni mediji ističu raseljavanja pritvorenika u pritvorskim centrima iz regiona na liniji fronta, kao i činjenicu da se mnogi zatvori u južnoj i istočnoj Ukrajini nalaze na teritorijama koje su sada pod kontrolom ruske vojske.

Politiko navodi da “oni koji su počinili teška krivična dela, uključujući ubistvo, silovanje, terorizam, trgovinu drogom i izdaju, neće imati pravo da ublaže zatvorske kazne u korist odbrane svoje zemlje”.

6 KOMENTARA

  1. Да ли да очекујемо да ће у неко скорије време да у Аустралији никну насеља у којима ће да се искључиво говори украјински језик? Вероватно да је државни пројекат Аустралије насељавање огромних пространстава у којима нико не живи, и врло радо ће да их дочекају, а наравно добиће посао и повољне кредите за подизање куће, односно насеља. То је у вези са недавно објављеним текстовима да је донета одлука врховне Раде да се ускрати “гостопримство” у западним земљама онима који могу да држе пушку, а све то пропраћено немогућношћу продужавања пасоша у земљи домаћину, него искључиво у Украјини. Чак су и снизили године старости “регрута”. Наравно када се врате зна се шта следује, пушку о раме, па на браник отаџбине. Занима ме само да ли ће и посланици Раде морати да окаче пушку о раме, па на браник отаџбине, заједно са официрима украјинске војске. Нисам баш сигуран, да се сетимо случајева са ових простора, када је обичан војник гинуо а они са чварцима и добром политичком и финансијском залеђином у мишју рупу, док зло не прође.

  2. Pa u principu rat za robijaše može biti i duhovno ozdravljenje,kad vide smrt i razaranje ,mozda pocnu i da misle glavom,pa postanu normalni.a sa druge strane bolje je slati robijase nego postene gradjane.Konkretno u ovom slucaju Ukrajine,ne pomazu ni kožne gaće,samo se produzava agonija i patnja celokupnog ukrajinskog stanovnistva,a za to je kriv zapad jer forsira rat a ne mir .

  3. Мене занима одакле толико затвореника у овој земљи, као да је у питању Ј.Америка где цвета дрога-криминал – а овде, који је разлог? Да ли је нормалан овај број?/ И под два невезано за ово а чисто из знатижеље и поради поредђења: зна ли неко колико тренутно има мушких затвореника код нас?

  4. Realno, odavno se iz zatvora šalju na prve linije fronta, ali srednji prekršaji, do par godina zatvora, sad im je namera da šalju na prvu liniju one koji ne bi trebalo da vide svetlos dan do kraja života.
    Ps. Ništa novo niti čudno, ovo je odavnina bila praksa.

    114
    54
  5. Nije bilo tako davno kada su se smejali Rusima zbog ovoga što sada i sami oni nameravaju. Realno, bolje im je da odsluže kaznu.

    108
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version