Naslovna Novosti Rusi skreću pažnju da F-16 donirani Ukrajini imaju nuklearne kapacitete, ali zaboravljaju...

Rusi skreću pažnju da F-16 donirani Ukrajini imaju nuklearne kapacitete, ali zaboravljaju sovjetski Suhoj

10
f 16c nosi nuklearnu bombu b61 12
f 16c nosi nuklearnu bombu b61 12
google news

Rusija je u ponedeljak upozorila na dugo očekivani dolazak aviona F-16 u Ukrajinu, rekavši da će se američki avioni tretirati kao eskalacija s obzirom na njihov potencijal kao platforme za nuklearno oružje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je to jasno stavilo do znanja u zvaničnom saopštenju, u kojem je okrivilo NATO da gura rat u Ukrajini bliže „tački gde će dostići ’kritičnu masu‘ i eksplodirati“.

„Bez obzira na to kakvu će modifikaciju letelice obezbediti, tretiraćemo ih kao sposobne da nose nuklearni teret i smatraćemo ovaj korak SAD i NATO namernom provokacijom“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija već mesecima govori da je isporuka F-16 izazov od NATO-a jer mogu biti opremljeni, u nekim specijalnim verzijama, da nose nuklearno oružje.

„Ako ovo ne razumeju, onda su nula kao stratezi i vojni planeri“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov još u junu prošle godine.

Međutim, nejasno je kako bi sam F-16 napravio značajnu razliku u bilo kakvom nuklearnom napadu na Rusiju, pošto bi neki sovjetski avioni koje koristi Ukrajina, kao što su Su-24 i MiG-29, mogli biti modifikovani da nose nuklearno oružje, piše američki Biznis Insajder (Axel Springer).

Sposobnost Su-24 da nosi nuklearno oružje dokazala je Belorusija, koja je u avgustu 2022. izjavila da je njihova vojska modifikovala svoj Su-24 da nosi taktičko nuklearno oružje. Minsk je tada rekao da je spreman da rasporedi oružje kao odgovor na zapadne pretnje.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Iako Su-24 nisu dizajnirani da nose nuklearni teret, Kijev i njegovi saveznici iz NATO-a su tokom ovog sukoba lako uspeli da modifikuju ove lovce da nose zapadno oružje.

Ukrajinski Su-24 sada može da lansira rakete Storm Shadow/Scalp, a slična modifikacija bi mogla biti napravljena i na drugim vrstama oružja koje se lansira iz F-16.

U svakom slučaju, optužbe Rusije mogu imati osnova jer postoje verzije F-16 bez modifikacija koje mogu isporučiti nuklearni teret, dok sa druge strane na zapadu smatraju da su optužbe Rusije samo izgovor za eskalaciju situacije.

Sama Ukrajina nema nuklearno oružje u svom arsenalu, pošto ga je predala 1994. godine Rusiji.

Hlađenje usijanih glava u zapadnim prestonicama

Rusija planira vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja u cilju „hlađenje usijanih glava u zapadnim prestonicama“.

U zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova govori se o razlozima odluke o izvođenju vežbi sa upotrebom nestrateškog (taktičkog) nuklearnog naoružanja.

Uz gore citirani izgovor – predaju “nuklearnih” aviona F-16 Kijevu, saopštenje predstavlja i druge izazove sa Zapada:

  • izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona i predstavnika još nekoliko zemalja NATO-a, koji su rekli da Ukrajina ima pravo da oružjem koje isporučuje gađa ciljeve na teritoriji Rusije;
  • modeli raketa ATACMS američke proizvodnje koji su nedavno poslati u Ukrajinu i sposobni su da pogađaju ciljeve unutar Rusije;
  • SAD tvrde da raspoređuju raketne sisteme srednjeg i manjeg dometa za vežbe u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu;
  • „neodgovorne“ izjave Emanuela Makrona u vezi sa mogućnošću slanja francuskih i drugih trupa NATO-a u Ukrajinu.

Navedeni stavovi poslužili su kao osnova za odluku da se održe vojne vežbe sa nekim od naših jedinica i resursa za nuklearno odvraćanje, dodaje se u saopštenju.

U Belorusiji već počela verifikacija vojnih struktura opremljenih taktičkim nuklearnim oružjem

U okviru Oružanih snaga Republike Belorusije, 07.05.2024. godine, počela je provera stepena borbene gotovosti snaga i sredstava namenjenih za „isporuku“ taktičkog nuklearnog naoružanja.

glavna obavestajna uprava ukrajine „beloruski faktor ne dozvoljava nam da prebacimo dodatne snage na front
iskander, putin i lukasenko

Kako je prenela ruska novinska agencija Interfaks, beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin rekao je da se iznenadna provera nosača nestrateškog nuklearnog naoružanja, tokom koje će biti sproveden čitav niz aktivnosti, od planiranja, pripreme i izvođenja udara sa taktičkim nuklearnim oružjem, izvršava u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta Oružanih snaga, predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka.

„Provera će biti izvršena u rokovima koje odredi vrhovni komandant. Tokom nje će se sprovoditi čitav niz aktivnosti, od planiranja, pripreme i izvođenja udara taktičkim nuklearnim oružjem“, naveo je Hrenin, a citirala je Pres služba Ministarstva odbrane.

„U cilju izvršavanja misija prema odredištu, na verifikaciji je diviziona operativno-taktičkih raketa Iskander i eskadrila aviona Su-25“, rekao je ministar odbrane Republike Belorusije.

Tekuća revizija Oružanih snaga Republike Belorusije počela je samo dan nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da će u bliskoj budućnosti biti izvedena vežba Nestrateških nuklearnih snaga.

Na ruskoj vežbi će učestvovati velike raketne jedinice iz Južnog vojnog regiona, uz podršku Crnomorske flote i avijacije raspoređene u zoni odgovornosti.

iskander
raketa iskander može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom

Treba napomenuti da taktičko nuklearno oružje na teritoriji Republike Belorusije zapravo pripada Ruskoj Federaciji, a raspoređeno je tokom 2023. godine. Namenjeno je odbrani države Unije koju formiraju dve države i neće moći da se koristiti bez saglasnosti ruske strane.

Pre raspoređivanja nuklearnog oružja u Belorusiju, vojska je obučena za ovu upotrebu, nakon posebnih kurseva obuke u Ruskoj Federaciji. Beloruski ministar odbrane predstavio je u januaru 2024. godine novu vojnu doktrinu koja sada po prvi put spominje upotrebu nuklearnog oružja.

10 KOMENTARA

  1. Neznam koliko su superiorni F16 .Treba uzeti cinjenicu da rusi imaju najmocniji radar za osmatranje vazdussnog prostora cim se uoci cilj cilj se odmah raketom gadja i samo bog moze da ga spasi .F16 i svi Americki avioni imaju kraci domet radara da uoce protivnika a jada ga uoce to je kratko i kasno.U ratu treba jednostavna prosta tehnologija laka za obuku i upotrebu.Komplikovani sistemi em skupi em nefikasni.A ssto se tice da F16 moze da nosi atomsko bojevo oruzje Rusi imaju puno pravo kada bi se ijedan F16 pojavio na njihovu teritoriju mogli ga smatrati da su Amerikanci atomskim oruzjem napali Rusiju i da Rusija uzvrati atomskim oruzjem bez upozorenja.SSto bi Rusi morali da razmissljaju da li F16 nosi atomsku bombu ili nenosi i odkuda zemlja u ratu to zna.Amerikanci se igraju vatrom ma za Ameriku bass briga to su degenerici zalist da zbog njih strada ostatak nevinog sveta.Neznam zassto se Amerika neurazumi da Rusi imaju oko 1.000 INTERKONITALNIH raketa na lansirnim rampama u silosima spremne da budu lansirane u orbitu oko zemlje i iz vasione gadjaju po vertikali odabrane ciljeve na zemlji.Ovakav let rakete iz orbite vertikalno prema cikju velikom brzinom od nekoliko sekundi precizno do cilja nemoguce gadjati i to je kraj SVETA.

  2. F 16 opasni avioni u bilo kojoj varijanti,laki lovac manji radarski i toplotni odraz,jedan motor.Bice opasan za Ruske Su 25,helikoptere koji do sad najcesce leteli nad Ukrajnom ,i protiv dronova,krstarecih raketa,plus Krim mu je u dometu.

    12
  3. Може да носи. А да ли ће имати нуклеарне пројектиле,одговор је неће. И какав је то глупи наслов

    3
    1
  4. F16 f22 f35 su kante dokazane ljudi ukraina pokazala zapadno oruzje izvikano leopard abrams chalenger2 bodova 0 ISTINA BOLI MIG I SUHOJ POKAZALI KVALITET I PRECIZNOST OPET KAZEM ISTINA BOLI

    12
    • Показали квалитет на чему, на коме и где?
      На небу где нема ПВО,против јединица које немају заштиту. Над Украјинским небом? Па цело време гађају са пројектилима дугог домета са разних лансера и клизним пројектилима средњег домета

      2
      10
    • Ма мука је теби одавно, и сличнима теби, да писмујеш о русским ‘кантама’ ал шта ћеш, те канте баш лупају по другима, не могу да живе од њихове лупњаве.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version