Naslovna Novosti Ruska lutajuća municija Lancet pogodila 27 ukrajinskih ciljeva prošle nedelje

Ruska lutajuća municija Lancet pogodila 27 ukrajinskih ciljeva prošle nedelje [27 VIDEA]

6
ruska lutajuća municija lancet pogodila 27 ukrajinskih ciljeva prošle nedelje [27 videa]
ruska lutajuća municija lancet pogodila 27 ukrajinskih ciljeva prošle nedelje [27 videa]
google news

Ruska vojska je između 28. aprila i 4. maja uništila ili oštetila 27 ciljeva ukrajinskih snaga koristeći lutajuću municiju Lancet.

Ruska lutajuća municija Lancet pogodila 27 ukrajinskih ciljeva između 28. aprila i 4. maja 2024. god

Ukrajinski gubici, koji su svi dokumentovani u video snimku, činili su:

  • Četiri glavna borbena tenka, uključujući dva M1A1 SA Abrams američke proizvodnje;
  • Šest samohodnih haubica, uključujući jednu britanske AS-90 i jednu češku proizvodnju DANA vz. 77; Pet vučenih haubica, uključujući jednu M777 američke proizvodnje;
  • Dva višecevna bacača raketa, M142 HIMARS američke proizvodnje i BM-21 Grad sovjetske proizvodnje;
  • Jedno borbeno vozilo pešadije, BTR-4E ukrajinske proizvodnje; Jedan oklopni transporter, M113 američke proizvodnje; Jedno oklopno borbeno vozilo MaxxPro američke proizvodnje; Dva vozila visoke mobilnosti, uključujući jedan Humvee američke proizvodnje;
  • Dva terenska vozila, oba švedske proizvodnje Bandvagn 206; dva kamiona i
  • Jedan radarski sistem, ukrajinski 79K6 Pelikan.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje. Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku sukoba u Ukrajini, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva ukrajinskih trupa, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, već uveliko se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema. Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Nakon uspeha kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
Lancet pored svog operatera

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni. Pre samo nedelju dana Lancet lutajuća municija uništila je svoj prvi HIMARS, američki višecevni raketni bacač u Ukrajini.

Ruska vojska sve češće koristi Lancet municiju za napad na ukrajinske snage iza linije fronta. Tokom aprila, ruski izvori su dokumentovali čak 160 udara, dok je broj dokumentovanih udara ovog meseca već dostigao 19. Treba napomenuti da su mnogi udari i dalje poverljivi iz taktičko operativnih razloga.

6 KOMENTARA

  1. Kako si lepo objasnio. U ona vremena su se mobilisali konji, volovi čak i ovce i koze. Ali sada nešto izgleda nestalo struje u Ukronaciji.

  2. Ovaj rat je i više nego čudan, mislim na snimku gde lancer gađa tenk koji vuče civilni šlep sve sa žutim rotacijama. Dal je to normalno?

    11
    • Nekada su i konji popisivani za ratni raspored,a sada sredstva iz popisa su tehnika za ratne potrebe i privatna i državna.Ništa čudno sine,pitaj starije

      17
    • Upravu si, baš je čudno kada ukro nacisti i iz patološke mržnje prema rusima gadjaju malu decu u obdaništima, škole, parkove u kojima se igraju i td. Nesmetati kada gledaš kako nacisti ubijaju ranjene riske vojnike a sekiraš se za neki šleper.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version