Naslovna Novosti Luftvafe penzioniše 90 Tornado aviona do 2030. godine, međutim, Nemci nakon toga...

Luftvafe penzioniše 90 Tornado aviona do 2030. godine, međutim, Nemci nakon toga nemaju plan

0
tornado i eurofighter
tornado i eurofighter
google news

Zastareli avioni nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) „Panavia Tornado“ trebalo bi da budu povučeni iz upotrebe do 2030. Reč je o 90 aviona, ali izgleda da, potpuno suprotno nemačkom pragmatizmu, Berlin nema planove za Luftvafe posle avioni za povlačenje.

Drugim rečima, Nemačka još nije odredila koliko će novih aviona kupiti. Vremena je malo u kontekstu gde će nakon potpisivanja ugovora biti potrebno mnogo godina dok se oprema ne isporuči.

Nekada dominantna publikacija Džejns zatražila je zvaničan odgovor iz Berlina pošto je iz odbrambene industrije stiglo više informacija da bi Nemci želeli da kupe 85 novih aviona.

Komandant Luftvafea general-potpukovnik Ginter Kac rekao je citiranom izvoru da Luftvafe nikada nije javno saopštio da će zamena Tornada biti jedan za jedan. Drugim rečima, ne postoji nikakva odluka, ni politička ni vojna, u vezi sa nabavkom ovolikog broja letelica.

Izvesno je jedino da će 90 letelica Tornado biti povučena iz upotrebe 2030. godine.

Nemačka ne planira da zameni avione Tornado. Od F-35 do Eurofighter EK

Nemačka prolazi kroz ogroman proces promena, kako političkih tako i vojnih. Ne samo navodnim odustajanjem od ruskog gasa, već čini se, zauzvrat, dobijaju dozvolu za posebno kolosalna ulaganja u modernizaciju Bundesvera otvaranjem specijalnog fonda od 100 milijardi evra godišnje za naoružavanje Nemačke u narednim godinama!

U pitanju su najveća ulaganja od Drugog svetskog rata, a dozvolu logično daju SAD.

Krajem maja 2022. godine vladajuća klasa u Nemačkoj je postigla konsenzus za izmenu budžetskih pravila nacionalnog ustava, sa ciljem da se uloži 100 milijardi evra za modernizaciju vojske.

Dakle, novca ima, dozvole ima, ali nema konkretnih planova i, što je najvažnije, ova, slobodno možemo reći istorijska promena nemačke vojske biće proces koji će trajati mnogo godina.

Što se tiče penzionisanja 90 aviona Tornado, Nemci su do sada ugovorili 35 aviona F-35 Lightning II za 8,4 milijarde dolara. Bila je to veoma kontroverzna i kritikovana odluka, ali ona koja je doneta i iz perspektive nuklearnog oružja.

f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe
f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe

Nemačka odluka da kupi F-35 doneta je na osnovu toga što je isključivo F-35 već sertifikovan da nosi integrisane nuklearne bombe B61 integrisane na stare nemačke Tornado.

Istovremeno, postoji i ugovor o modernizaciji 15 aviona Eurofighter u verziji EK.

Erbas je 29. novembra 2023. potvrdio da je varijanta Eurofighter Typhoon-a za suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane (SEAD), nazvana Eurofighter EK, dobila zeleno svetlo od nemačke vlade.

Nakon nedavnog parlamentarnog odobrenja od strane komiteta za odbranu Bundestaga, Erbas će opremiti 15 nemačkih aviona Eurofighter sistemima za elektronsko ratovanje, koje će NATO certificirati do 2030. godine i koji će potom zamijeniti avione Tornado ECR koji su obavljali misije SEAD (Suzbijanje protivvazdušne odbrane).

Međutim, 35 novih F-35 i 15 unapređenih Eurofighter EK daleko su od toga da zamene penzionisanje čak 90 Tornado aviona.

Bilo je i glasina o kupovini novih aviona Eurofighter koji bi takođe podržali evropsku odbrambenu industriju, mešavinu između F-35 i Eurofightera, ali ništa se zvanično nije materijaliziralo.

Panavia Tornado ukratko

Panavia Tornado je porodica dvomotornih, višenamenskih lovaca promenljivog zamaha, koje su zajednički razvile i proizvele Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka. U pitanju je višenamenska dvomotorna letelica dizajnirana da se istakne u prodoru na niskom nivou neprijateljske odbrane.

Uključujući sve varijante, izgrađeno je nešto manje od 1000 aviona. Ima mogućnost dopune goriva u letu ali i potencijalni nosilac je nuklearnog naoružanja.

Prvi put je poleteo 1974. godine, a uveden je u službu pet godina posle. Zbog svog višenamenskog dizajna, bio je u mogućnosti da zameni nekoliko različitih flota aviona u vazduhoplovnim snagama država gde je usvojen.

Saudijska Arabija (RSAF) je jedina kupila Tornada, pored tri partnerske zemlje koje su ga proizvodile.

luftwaffe panavia tornado 1
luftwaffe panavia tornado 1

Tornado je korišćen od strane Britanskog (RAF), italijanskog i RSAF tokom Zalivskog rata 1991. godine, u kojem je Tornado izveo mnoge udarne misije na malim visinama.

Tornado je takođe korišćen u ratovima, okupacijama i razaranjima u kojima su učestvovale zemlje proizvođači ove letelice, i to u Bosni, na Kosovu, u Iraku, Libiji, ali i u nešto manjem obimu u Avganistanu, Jemenu i Siriji.

Postoje tri primarne varijante Tornada:

  • Tornado IDS (interdiktor/udarni) lovac-bombarder,
  • Tornado ECR (elektronski rat/izviđanje) SEAD (Suzbijanje protivvazdušne odbrane) i
  • Tornado ADV (u ulozi PVO) presretač.

Promenljiva geometrija krila omogućavala je minimalni otpor tokom juriša na niskom letu prema neprijatelju. Napredni, za to vreme, računari za navigaciju i let, uključujući tada inovativni sistem “fly-by-wire”, u velikoj meri su smanjili radno opterećenje pilota tokom leta i olakšali kontrolu nad avionom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version