Naslovna Novosti Poljska zvanično odlučila da svoje nove lovce pete generacije F-35 nazove „Husari“

Poljska zvanično odlučila da svoje nove lovce pete generacije F-35 nazove „Husari“

7
poljska zvanično odlučila da svoje nove lovce pete generacije f 35 nazove „husari“
poljska zvanično odlučila da svoje nove lovce pete generacije f 35 nazove „husari“
google news

Poljsko Ministarstvo odbrane sumiralo je konačne rezultate javnog konkursa za izbor imena za buduće lovce Lockheed Martin F-35A. Prema rezultatima glasanja, nova letelica poljske vojske nosiće počasni naziv Husarz, što znači Husari.

Preko 750 predloga stiglo je tokom dvonedeljnog takmičenja za imenovanje poljskih borbenih aviona pete generacije F-35. Opcije su se kretale od ptica i sisara do mitoloških figura i meteoroloških fenomena.

Komitet sastavljen od stručnjaka iz Generalštaba, Ministarstva odbrane, Generalne komande i pilota suzio je to na pet intrigantnih imena: Husarz, Harpia, Dracaris i Duch.

Predloženih pet najpopularnijih imena dočaravaju snagu, okretnost i mitsku hrabrost. „Husarz” odaje počast čuvenoj poljskoj konjici, dok „Harpija” simbolizuje moć i veličanstvo. „Dracari“, izvučeni iz „Igre prestola“, označavaju vatru i dominaciju, a „Duk“ (Duh) sugeriše skrivenost i neuhvatljivost.

Istoričari su već uspostavili vezu između novog imena poljskih boraca i elitne konjičke jedinice „Krilati husari“ iz Poljsko-litvanske zajednice. Inače, odlikovala ih je izuzetna okrutnost prema neprijatelju.

Podsetimo, javni konkurs za izbor imena za borbene avione F-35 počeo je 12. aprila. Učesnici su zamoljeni da predlože svoju verziju imena aviona. Kao rezultat toga, pet opcija je stiglo do finala, od kojih je jedna na kraju izabrana.

Dodajmo da je ugovor između Varšave i Vašingtona za nabavku 32 lovca F-35A potpisan 2020. godine. Ovaj dogovor je koštao poljski budžet 4,6 milijardi dolara, a isporučilac je bila poznata američka korporacija za naoružanje Lockheed Martin.

Koncern je dan ranije objavio fotografije i video materijale konstrukcije prvog poljskog F-35, čija bi isporuka trebalo da bude ove godine. Očekuje se da će lovci stići u Poljsku nakon završene obuke pilota u Sjedinjenim Državama. Oni trenutno prolaze obuku u američkim vojnim bazama.

Poljska je četvrta zemlja posle Velike Britanije “Lightning“, Južne Koreje “Freedom Knights” i Izraela “Adir“, koja je dala svoje ime lovcu F-35.

Tradicionalno, avioni u poljskoj vojsci su nazvani po pticama grabljivicama, kao što su helikopteri Sokol i višenamenski lovci Jastrbovi F-16.

Međutim, ovo takmičenje u imenovanju signalizira napuštanje tradicije, nudeći raznoliku lepezu opcija inspirisanih mitologijom, literaturom i prirodom.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe
f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor

7 KOMENTARA

  1. To je naziv za srpske konjanike,deo tih ljudi se u srednjem veku posle turske najezde borio i u poljskoj vojsci protiv turaka,odatle im naziv

  2. Kada uđu u operativnu službu tek će da vide koju mačku u vreći su kupili. Još nisu kompletirali eskadrilu kupljenih Korejskih T-50 a već imaju probleme

  3. Poljaci mogu svoje avione ili eskadrile da zovu kako hoće njihov problem. Plašim se da ne preinače imena posle samo nekoliko letova, ali tom potom, “HVALIĆE SE SAMI”. Neka je nama naših “LOŠIH MIGOVA 29”.

  4. Ispada po avionu F 35 ,jeftiniji za Poljsku nego Rafali za Srbiju .Dok stignu Rafali i ako stignu,SAD,ce imaju lovac seste generacije,nekoliko prototipova,navodno imalo probni let.

  5. Srpska laka konjica iz srednjeg veka koja je imala zadatak da vrsi izvidjanja i prepade u pozadini neprijatelja (dok je teska konjica bila nosilac borbenih dejstava) ili kako bi sami Vizantijci rekli – gusari na zemlji

    14
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version