Naslovna Novosti Ove godine isploviće Nikolaj Kamov, ruski brod koji predvodi novu klasu u...

Ove godine isploviće Nikolaj Kamov, ruski brod koji predvodi novu klasu u tipovima ratnih plovila

5
ruska mornarica porinula je nikolaj kamov kao jedini brod projekta 14400 za obuku pilota helikoptera
ruska mornarica porinula je nikolaj kamov kao jedini brod projekta 14400 za obuku pilota helikoptera
google news

Ruska klasa brodova Projekat 14400 stvara novu klasu u tipovima ratnih brodova.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Izvestija, očekuje se da će brod Nikolaj Kamov projekta 14400 ruske mornarice biti zvanično pušten u rad u toku godine. Brod je dobio ime po sovjetskom konstruktoru aviona Nikolaju Kamovu, koji se planetarno proslavio stvaranjem helikoptera serije Ka.

Glavna uloga novog ruskog ratnog broda je obuka pilota helikoptera Moskovske mornarice, odnosno pilota helikoptera koji će delovati na pomorskim plovilima. Zbog svoje posebne uloge, Nikolaj Kamov je prvi brod ovog tipa koji je postao operativan u Rusiji.

U Rusiji je rođena nova klasa brodova

Nikolaj Kamov ima mornarički simulator gde piloti mogu da vežbaju svoje veštine u realističnim borbenim scenarijima. Brod će biti baziran u Jejsku, ruskom Krasnodaru na Azovskom moru.

Zanimljivo je da ni Sovjeti ni Rusi nikada ranije nisu pokušali sa brodom posebno dizajniranim za obuku pilota pomorskih helikoptera.

Bivši vrhovni komandant Ratne mornarice Rusije admiral Viktor Čirkov rekao je da će plovila programa projekta 14400 značajno povećati sposobnosti ruskih pilota.

Ove specijalizovane platforme će omogućiti pilotima moskovskih pomorskih helikoptera da postanu veštiji bez rizika. Oni će rasporediti svoje helikoptere na specijalne palube plovila ove revolucionarne klase brodova za obuku.

Brod je dizajnirao Centar za pomorsku arhitekturu i pomorsko inženjerstvo Baltsudoprojekt, a naručio ga je Državni istraživački centar Krilov za rusku mornaricu, a ključnu ulogu u konstrukciji plovila odigrala je Korporacija za popravku i brodogradnju, osnovana 2001. godine iz Brodogradilišta Gorodec.

Ceremoniji porinuća prisustvovalo je nekoliko visokih zvaničnika, uključujući Dmitrija Savina, generalnog direktora Korporacije za popravku i brodogradnju, zatim kontraadmiral Iljas Šigapov, načelnik Odeljenja za brodogradnju Glavne komande Ratne mornarice i pukovnik Andrej Pahomov, načelnik mornaričke avijacije Ratne mornarice, zajedno sa drugim vojnim i lokalnim zvaničnicima.

Ruski vojni ekspert Dmitrij Boltenkov rekao je da „sletanje na helikoptersku palubu može biti teže od normalnog sletanja. Naš novi brod se sada kreće u centar za obuku mornaričke avijacije Ruske mornarice u Jejsku.

Dirljivo je što je brod dobio ime u čast Kamova, pionira koji je stvorio ogromnu porodicu pomorskih helikoptera koji su i dalje u funkciji u ruskoj floti“.

Konačno, bivši načelnik pomorske avijacije Ratne mornarice Rusije Igor Kozin rekao je da će „ovaj brod ne samo da će nam uštedeti mnogo vremena i finansijskih sredstava, već će značajno povećati kvalitet obuke. Ovaj brod je specijalno dizajniran i opremljen za testiranje i razvoj novih sistema“.

Sa ukupnim deplasmanom manjim od 900 tona, brod ima dužinu od 66,9 metara, širinu 12,7 metara i gaz od 2,1 metar. Može da dostigne maksimalnu brzinu od 12 čvorova, ima domet krstarenja od 500 milja i održava autonomiju dva dana.

Brod uključuje specijalizovanu opremu koja simulira različite scenarije sletanja na palubu za potrebe obuke, posebno za rad helikoptera Ka-27/29/31 i Ka-52, kao i za testiranje novih tipova brodskih helikoptera. Ova obuka se smatra ključnom za pripremu pilota za složene zahteve pomorskih operacija.

Napor da se pokrene i realizuje ovaj projekat, takođe nazvan „plutajuća paluba“, u skladu je sa iskustvima i operativnim izazovima sa kojima su se susrele ruske snage tokom sukoba u Ukrajini, što je naglasilo potrebu za specijalizovanom obukom u pomorskoj avijaciji.

Naučene lekcije su zahtevale fokusiranje na stručnost pilota sa različitom vazduhoplovnom i tehničkom opremom, elektronskim sistemima kontrole avijacije i drugom specijalizovanom opremom koja se koristi na ratnim brodovima.

5 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version