Naslovna Novosti Ukrajinske snage za specijalne operacije gađale i pogodile još jedan ruski PVO...

Ukrajinske snage za specijalne operacije gađale i pogodile još jedan ruski PVO sistem Buk-M1 [VIDEO]

3
ukrajinske snage za specijalne operacije gađale i pogodile još jedan ruski pvo sistem buk m1
ukrajinske snage za specijalne operacije gađale i pogodile još jedan ruski pvo sistem buk m1
google news

Ukrajinski vojnici iz jedinice Snaga za specijalne operacije izveli su raketni napad na ruski PVO sistem Buk-M1, saopštila je pres-služba Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom izviđačkih operacija u jednom od rejona, operateri 3. odvojenog puka snaga za specijalne operacije (SSU) otkrili su neprijateljski PVO sistem Buk-M1 koji se spremao za lansiranje projektila.

⚡ЗНИЩЕНО «Бук-М1», який готувався до пуску ракет

Specijalci su preneli koordinate neprijateljskog cilja artiljerijskoj jedinici Oružanih snaga Ukrajine, nakon čega je pogođen. „Buk-M1 nije imao vremena da lansira ni jednu raketu – odmah je uništen“, navodi se u promo saopštenju.

Oštećeni PVO sistem je bio raspoređen na vatrenom položaju i spreman da presretne vazdušne ciljeve, ali nije uspeo da otkrije ukrajinski izviđački dron.

Ukrajina je pokrenula kampanju uništavanja ruskih sistema PVO

Oružane snage Ukrajine su u aprilu objavljivale još informacija o uništavanju ruskih sistema PVO, što može ukazivati na to da pojačavaju svoje napore da se suprotstave.

Naime, samo ovog meseca, vlasti u Kijevu tvrdi su da kako su uništeni lanser Buk-M2, transportno i lansirno vozilo i radarsku stanicu, zajedno sa dva lansera Buk-M1 i još dva raketna bacača.

Trenutno se većina ruskih protivvazdušnih sistema locira uz pomoć izviđačkih dronova i pa posle gađa iz raketnog sistema HIMARS. Međutim, kao i na suprotnoj strani, FPV i kamikaze bespilotne letelice su sve češće korišćene za takve misije.

Jedan od nedavnih slučajeva upotrebe dronova je ciljanje ruskog radara i lansera Buk-M2 od strane ukrajinske specijalne jedinice SSU izvršen je korišćenjem kamikaza drona.

Ranije je Ukrajina predstavila novi model drona kamikze koji može da pogađa ciljeve na udaljenosti od 100 kilometara.

Nova kreacija bi u budućnosti trebalo da postane sredstvo za uništavanje ciljeva kako na zemlji tako i u vazduhu, zahvaljujući svojoj brzini i eksplozivnom naboju.

Ukratko o Buk-M1 sistemu

Buk sistem, poznat i kao “Buk-M1” ili NATO imena “SA-11 Gadfly”, je raketni sistem zemlja-vazduh koji se koristi za protivvazduhoplovnu odbranu. Ovaj sistem je razvijen u Sovjetskom Savezu, a sada ga koristi više zemalja širom sveta, uključujući Rusiju, Ukrajinu i druge države naslednice bivšeg SSSR-a.

Buk sistem je namenjen za presretanje i uništavanje različitih vazdušnih ciljeva, uključujući avione, helikoptere, krstareće rakete i bespilotne letelice. Sastoji se od različitih komponenti, uključujući lansere raketa, radar za otkrivanje ciljeva i komandno mesto za upravljanje sistemom.

Lanseri raketa Buk sistema su montirani na vozila koja su mobilna, što omogućava brzo raspoređivanje sistema na terenu. Svaki lanser može nositi nekoliko raketa zemlja-vazduh koje se mogu lansirati serijalno kako bi se povećala verovatnoća pogotka cilja.

Radar sistema Buk koristi se za otkrivanje ciljeva u vazduhu i praćenje njihovih putanja. Informacije o ciljevima se prenose do komandnog mesta gde se vrši procena pretnje i donose odluke o lansiranju raketa.

buk m1
buk m1

Buk sistem je poznat po svojoj srednjem do dugom dometu i sposobnosti gađanja ciljeva na visinama do 25 kilometara. Takođe je u stanju da istovremeno prati i gađa više ciljeva.

Buk-M1 koriste obe zaraćene strane. Sa druge strane, najnoviji raketni sistemi zemlja-vazduh Buk-M3 koriste samo Rusi u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, a tvrde da je dokazao svoje odlične performanse.

3 KOMENTARA

  1. Objave 1 klip mesecno a hvale se svaki dan.
    Imaju i srece sto ce Rusiji opet trebati 5 god rata da dovede vojsku u red. Jos uvek je tamo teski javasluk u vojsci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version