Naslovna Novosti Kako se češki ‘krvopija’ pokazao na ukrajinskom frontu? MLRS RM-70 Vampir ‘proslavili’...

Kako se češki ‘krvopija’ pokazao na ukrajinskom frontu? MLRS RM-70 Vampir ‘proslavili’ napadi na region Belgoroda

0
rm 70 vampire
rm 70 vampire
google news

Nakon ulaska u NATO, Češka je sisteme Vampir RM-70 povukla iz naoružanja, a uskoro je pronašla način i da se oslobodi ove opreme iz skladišta. Određeni broj sistema RM-70 Vampir isporučen je Ukrajini još tokom 2022. godine.

U proleće 2023. Češka je zvanično poslala Ukrajini oko 20 višecevnih raketnih sistema Vampir. Ovi MLRS su u to vreme bili u stanju da samo delimično reše probleme Ukrajine i donekle joj daju mogućnost povećanja vatrene moći. 

Glavna prednost 20 vozila RM-70 bla je u tome što je u to vreme Ukrajincima dala mogućnost da bar delimično nadoknade gubitke u tehnici koje je pretrpeo Kijev.

U isto vreme, sistem je mogao da koristi raspoloživu municiju a po svojim glavnim borbenim karakteristikama nije se razlikovao od ruskog sistema Grad. Time je bila pojednostavljena organizacija borbenog rada i rešavanje postavljenih zadataka. 

Isporuka čeških višecevnih raketnih sistema u aprilu 2023. značila je koliko i dotur druge strane vojno-tehničke pomoći. Ukrajina u to vreme nije dobijala najnovije i najefikasnije sisteme a i ono što je isporučivano, bilo je u ograničenim količinama. Tako se ni Vampir nije proslavio na bojištu. 

Uništavanje Vampira u borbenim zonama

Ruske oružane snage su više puta uništavale češke Vampire: tako je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane izvestila o jednoj od takvih uspešnih likvidacija u pravcu Donjecka, 29. decembra 2023. godine.

Sledećeg dana, 30. decembra, Ukrajina je pokušala masovni udar na Belgorod koristeći RM-70 Vampir MLRS rakete i kao dve rakete Oljha sa kasetnim punjenjem. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su PVO sistemi presreli većinu raketa RM-70 Vampir MLRS i dve rakete Viljha.

Nekoliko raketa i kasete oborenih projektila Oljha palo je centar grada. Rezultat je bio 25 poginulih i 109 ranjenih građana. Pres-služba MO Rusije je 4. januara saopštila da je „zapadna“ grupa ruskih snaga u pravcu Kupjanska eliminisala još tri ukrajinska MLRS RM-70 Vampir. Pet dana kasnije, ruska PVO uspela da presretne još deset čeških Vampira.

Stalni predstavnik Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, 10. Januara 2023. je na sastanku o Ukrajini izjavio da češka strana, proizvođač RM-70 Vampir MLRS koja ih je isporučila Ukrajincima, pokušava da izbegne odgovornost za učešće u napadima Kijeva na Belgorod.

Prema rečima Nebenzje, Moskva je zahtevala učešće predstavnika Češke na hitnom sastanku Saveta bezbednosti 30. decembra. Rusija je želela da dobije objašnjenje za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine oružjem koje je korišćeno u napadima na rusku teritoriju, ali je predstavnik Češke odbio da učestvuje na sastanku.

U međuvremenu, ruska vojska je nastavila sa sistematskim uništavanjem Vampira. Pres-služba MO je 25. januara izvestila da je RM-70 Vampir MLRS uništen u pravcu Zaporožja tokom protivbaterijske borbe.

Tri nedelje kasnije, 15. februara, oko 12.30 časova, ukrajinske oružane snage su uz pomoć Vampira ponovo napale teritoriju Belgorodske oblasti – tada je ubijeno sedam ljudi.

Ubrzo je usledila odmazda: 16. februara, vojni dopisnik Jevgenij Podubni izvestio je da je ruska vojska pronašla i eliminisala posadu MLRS RM-70 Vampir. Istovremeno, uništeno je i samo borbeno vozilo iz kojeg su Oružane snage Ukrajine prethodno gađale Belgorod.

Ministarstvo odbrane Rusije je 12. marta saopštilo da je uništeno osam raketa MLRS RM-70 Vampir u Belgorodskoj oblasti.

Poslednji u nizu nedavnih gubitaka RM-70 „Vampir” MLRS Oružanih snaga Ukrajine zabeležen je u rejonu naselja Lipci (pretpostavlja se da je odgovoran Iskander), a dogodio se 17. aprila 2024. godine.

Šta je Vampir RM-70

Mobilni višecevni raketni sistem Vampir RM-70 (MLRS, Raketomet vz.70) je projektovan u bivšoj Čehoslovačkoj na osnovu sistema 122mm BM-21Grad sovjetske proizvodnje.

Češka verzija je bila postavljena na šasiji terenskog vozila Tatra T813 8×8 Kolos ili T815VP 8×8 sa dizel motorom od 270/400 KS. i pogonom na sva četiri točka. Vozila su bila u stanju da postignu maksimalnu brzinu na autoputu do 85 km/h.

Vozilo Tatra je bilo sa oklopnom kabinom dok su najnoviji tipovi Tatra 815 neoklopljeni sa mogućnošću dodatne zaštite. Većina vozila je opremljena buldozerom BZ T-813 koji omogućavaju izgradnju vatrene pozicije. RM-70 je proizvod kompanije Závody ťažkého strojárstva Dubnica nad Váhom, as.

U periodu od 1971 do 1989, proizvedeno je 830 sistema. Nakon stvaranja nezavisne Slovačke, nastavljena je proizvodnja modernizovane verzije sa američkim MLRS sistemom pod nazivom Vampir.

RM-70 Vampir je na šasiji Tatra 815-7, sa novim elektronskim sistemima, razvijen od strane Ekscalibur Army. Excalibur Army je jedan ogranak Czechoslovak Group (CSG, Excalibur Group).

CSG je osnovan 1995. godine kao malo preduzeće koje se bavi viškovima vojne opreme. Pod vođstvom osnivača Jaroslava Strnada, kompanija se postepeno širila, granajući se na proizvodni i uslužni sektor. Vremenom, CSG je evoluirao u značajnog igrača u industrijskom i odbrambenom sektoru.

vampir rm70
vampir rm70

CSG je u oktobru 2023. otkupio preduzeća municije u vlasništvu američke kompanije Vista Outdoor za 1,91 milijardi dolara. No stupanje na snagu važnosti ugovora zavisi od odobrenja regulatora. Naime, američki senatori J. D. Vance, John Kennedy, predstavnik Clay Higgins i Nacionalno udruženje šerifa (National Sheriffs’ Association) protestovali su zbog prodaje Viste CSG-u.

Prvi prototip Vampira sklopljen je 2015. a prvih nekoliko vozila kupila je Indonezija. U prvim verzijama na krovu kabine bio postavljen mitraljez kalibra 7,62 mm.

Sistem Vampir RM-70 čine:

  • samohodni lanser (PU);
  • sistem za kontrolu vatre;
  • mašina za transport i punjenje, kao i pomoćna tehnička sredstva.

Zbog relativno velike dužine šasije, u njenom srednjem delu smešten je hidraulički uređaj za transport i utovar 40 dodatnih projektila. Zahvajujući sopstvenom hidrauličnom pogoni, nakon ispaljivanja salve ima mogućnost ponovnog punjenja lansera.

Glavni zadatak MLRS je borba protiv tenkovskih grupa, trupa raspoređenih na velikim površinama, kao i daljinsko miniranje terena. Višestruko punjenje obezbeđuje sistemu MLRS visoke vatrene karakteristike. Glavni nedostatak raketnih artiljerijskih sistema je relativno velika disperzija projektila.

Gađanje se vrši nevođenim raketama sa visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom M-21OF (dužina sa osiguračem 2,87 m, masa 66 kg). Paljba je moguća i pojedinačnim projektilima i salvom, a maksimalni domet je oko 30 km.

rm 70 vampire 1
rm 70 vampire 1

Lanser RM-70 je bez ikakvih izmena preuzet sa ruskog BM-21. To je rotacioni uređaj za podršku sa ručnim mehanizmima za vođenje i paketom od 40 vođica. Za ispaljivanje se koriste sovjetske standardne rakete 122 mm.

Borbena težina sistema je oko 30 tona, dužina u borbenom položaju je 8,8 m, širina 2,5 m, a visina 2,9 m. Posadu čine 4 osobe. Mašina je u stanju da savlada vertikalni zid visine 60 cm, kao i jarak širine 150 cm.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version