Naslovna Novosti Kijev pregovara sa SAD o početku proizvodnje PVO sistema Patriot u Ukrajini

Kijev pregovara sa SAD o početku proizvodnje PVO sistema Patriot u Ukrajini

2
patriot
patriot
google news

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova najavila je mogućnost lokalizacije proizvodnje protivvazdušnih raketnih sistema Patriot na teritoriji Ukrajine. Prema njenim rečima, o ovom pitanju se razgovaralo tokom dve posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Državama 2023. godine.

Markarova je naglasila da Ukrajina ima potencijal za delimičnu proizvodnju elemenata sistema Patriot, kao i njihovu konačnu montažu.

„Postoji praksa da se tehnologija za proizvodnju prenosi u druge zemlje i na tome se već radi“, dodala je ona.

Transfer tehnologije i lokalizacija proizvodnje vojne opreme je korak koji može značajno da ojača odbrambene sposobnosti Ukrajine i poveća njen industrijski potencijal u sektoru naoružanja.

Međutim, stručnjaci smatraju da je u stvarnosti apsolutno nerealno da će SAD preduzeti takav korak, makar dok se situacija u Ukrajini ne reši, jer u suprotnom postoji rizik da Rusija preuzme tehnologiju, što bi bio ozbiljan udarac za Vašington.

Koliko je sistema Patriot potrebno Ukrajini i koliko ih je zaista ima na svetu?

Podsetimo, krajem marta meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno pet do sedam PVO sistema Patriot. Međutim, već u aprilu se predomislio pa je cifra porasla na čak 25.

U Sjedinjenim Državama proizvodnja i isporuka PVO sistema Patriot se odvijaju u bataljonskim kompletima, od kojih svaki uključuje četiri baterije. Neposredno pre izjave Zelenskog, Ukrajina je procenila da u svetu postoji oko 100 sistema Patriot koje zapadne zemlje mogu teoretski da daju Ukrajini.

ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska obučavana na sistemu protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj

Verovatno je reč o 100 baterija američkih PVO sistema, odnosno otprilike 12-16 bataljonskih kompleta. Svaka baterija košta preko milijardu dolara, tako da je stvarni zahtev  Kijeva do čak između 100 i 200 milijardi dolara.

Problem nedostatka sistema PVO Patriot

Glavni problem je što je čak i u Sjedinjenim Državama izgrađeno i korišćeno manje sistema PVO Patriot nego što Zelenski traži. Vojska SAD je dobila 15 bataljona, odnosno 60 baterija od 100 o kojima govore u  Kijevu.

Strane zemlje u kojima SAD prodaju svoje sisteme zemlja vazduh takođe je zaista malo: pet do sedam baterija u Nemačkoj, četiri baterije u Izraelu, oko 15 u Saudijskoj Arabiji, deset do 15 na Tajvanu.

Ukupan broj lansera Patriot u inostranstvu mogao bi biti otprilike 200-220, što je jednako otprilike 50 baterija, odnosno 10-12 bataljona.

Dakle, ispunjavanje zahteva Kijeva da se izgradi slojeviti sistem PVO koji bi pokrivao potreban broj objekata podrazumeva i transfer svih postojećih sistema PVO ovog tipa u svetu. Naravno, Zapad nije spreman na takav korak, kao ni na daleko skromniji.

Zaključak je poražavajući za Kijev

Zahtev Ukrajine za nabavku 25 bataljonskih kompleta PVO sistema Patriot deluje nerealno, s obzirom na broj postojećih sistema u svetu i nevoljnost zapadnih zemalja da prebace sve sisteme koje imaju.

iskander unistio s 300
iskander unistio patriot

Štaviše, uspešno rusko uništavanje nekoliko sistema PVO „Patriot“ ukazuje na činjenicu da dalje isporuke nemaju preteranog smisla za Kijev. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

  1. А где мисле Украјинци да праве ракете? Да ли мисле да ли ће постојати Украјина као држава?

    204

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version