Naslovna Novosti SAD uvode sankcije ekstremnoj izraelskoj jedinici: Ko čini bataljon “Neca Jehuda” koji...

SAD uvode sankcije ekstremnoj izraelskoj jedinici: Ko čini bataljon “Neca Jehuda” koji je izazvao gnev čak i SAD?

4
neca jehuda
neca jehuda
google news

Sinonim za krajnje desni ekstremizam, to je, prema pisanju Tajmsa Izraela, bataljon izraelske vojske „Neca Jehuda“, koji je zapravo povučen sa okupirane Zapadne obale od decembra 2022. godine.

Prema američkom novinskom sajtu Axios, pozivajući se na tri dobro obaveštena izvora, očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken u narednih nekoliko dana objaviti sankcije protiv bataljona izraelskih oružanih snaga „Netzah Yehuda“ (takođe poznatom kao Nahal Haredi) zbog kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sankcije bi navodno zabranile pripadnicima reda Neca Jehuda, koji čine ultraortodoksni Jevreji, da dobiju američku vojnu podršku ili obuku.

Američki zvaničnik je rekao da je Blinkenova odluka zasnovana na incidentima prijavljenim na Zapadnoj obali još pre napada Hamasa 7. oktobra.

Naredba je bila u središtu mnogih kontroverzi u prošlosti u vezi sa desnim ekstremizmom i nasiljem nad Palestincima, a posebno je zbog smrti Omara As’ada, 78-godišnjeg Palestinca-Amerikanca nakon hapšenja.

Prema Times of Israel, red Netzah Yehuda postao je sinonim za krajnje desni ekstremizam i nasilje nad Palestincima. Izraelska vojska je povukla ovu jedinicu sa Zapadne obale u decembru 2022. godine.

„Sankcije su vrhunac apsurda“, odgovara Izrael

Reakcija izraelske vlade na te izveštaje bila je više od gneva.

„Sankcije ne bi trebalo uvesti protiv (jedinice) ID“, naglasio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u objavi na platformi X (nekada Tviter), dodajući da će se njegova vlada suprotstaviti takvim merama svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju.

„U vreme kada se naši vojnici bore protiv monstruma terorizma, namera da se sankcioniše jedinica ID je vrhunac apsurda i moralnog propusta“, tvrdi Netanjahu u istoj objavi.

Bataljon “Neca Jehuda”.

97. bataljon Netzah Yehuda, ranije poznat kao Nahal Haredi, je bataljon u Kfir brigadi Izraelskih odbrambenih snaga.

Svrha jedinice je da se omogući jevrejskim muškarcima Haredi da služe kao ratnici u izraelskoj vojsci, stvarajući atmosferu pogodnu za njihova verska uverenja, u okviru koji se striktno pridržava Halahe.

    Glavna oblast operacija Nece Jehude je na Zapadnoj obali.

    Neca Jehuda je osnovan 1999. godine i u početku je imao samo 30 vojnika. Od 2009. godine, jedinica je porasla na preko 1.000 vojnika i dostigao status potpuno operativnog bataljona.

    Dobrovoljačka jedinica je takođe osnovana u okviru izraelskih vazduhoplovnih snaga i, zajedno sa bataljonom Neca Jehuda, smatra se modelom za moguću buduću integraciju harediskih regruta u izraelsku vojsku, u slučaju da se ukloni sadašnje izuzeće iz plana za ultrapravoslavnu zajednicu.

    הצצה נדירה לגדוד נצח יהודה החרדי |  חטיבת כפיר |  צה"ל

    Moto ordena je “V’haya Machanecha Kadosh”, “Tabor će biti svet”, fraza preuzeta iz Tore koja opisuje važnost čuvanja jevrejske vojske od greha ili u zamenu za božansku pomoć u borbi.

    Pošto bataljon stavlja veliki naglasak na zadovoljavanje verskih potreba vojnika, baze Neca Jehuda prate najstrože standarde jevrejskih zakona o ishrani i jedine žene koje su dozvoljene u ovim bazama su žene vojnika i oficira, kako ne bi bilo kakva interakcija između muškaraca i žena smatrana neprikladnom prema jevrejskom verskom pravu.

    Pošto bataljon funkcioniše na dobrovoljnoj bazi i ne regrutuje vojnike, to je jedna od retkih jedinica ID koja zavisi od mehanizma regrutacije omladine. Ima i mnogo dobrovoljaca iz inostranstva koji se prijavljuju.

    4 KOMENTARA

    1. Јевреји су изгледа заборавили шта су њима Немци радили ….. Апсурд!!

    2. Лицемјере Главног Гоблина са Запада, замена важности одговорности. Санкције на речима за тамо неку јединицу која се руководи моралним вјерским начелима и очигледно је починила и ратне злочине а нема санкција за оне који командују свима њима. Да су Срби учинили нешто овако као они у Гази већ би били осуђени и на путу за Хаг. А ови намерно продужавају рат да страда што висше Палестинаца. Све је то у договору с Главним Гоблином Запада.

    3. U današnje vreme zakoni važe samo za slabe,i za one koji ne mogu da se brane,a oni koji su jaki i imaju pare za njih ništa ne važi.pa bar je to kod nas kao dobar dan.Prvo moramo poći od sebe,da smo mi kako treba niko nam ne bi mogao ništa.A izrael i palestina neka sami reše svoje probleme,ne bilo lepo komentarisati ili zauzimati bilo koju stranu.Nek im Bog da mir.

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version