Naslovna Novosti Nemoguća misija: Ruski FPV dron pokušao da presretne ukrajinski helikopter Mi-24

Nemoguća misija: Ruski FPV dron pokušao da presretne ukrajinski helikopter Mi-24 [VIDEO]

0
mi 24 hind
mi 24
google news

Na internetu se pojavio snimak na kojem se vidi kako dva ukrajinska helikoptera Mi-24 ispaljuju nevođene rakete sa postavljenog položaja na položaje ruskih trupa u zoni sukoba u Ukrajini. Incident je dokumentovan video kamerom ruskog kamikaza FPV drona.

Treba napomenuti da je bespilotna letelica kamikaza Oružanih snaga Rusije zabeležila pojavu para niskoletećih neprijateljskih rotorkrafta.

Nakon brzog uzvratnog pucanja, oni se okreću kako bi napustili područje. Verovatno se ono što je prikazano na snimku odigralo na nebu Donbasa.

Videvši situaciju, operater FPV drona usmerava uređaj preko pravca helikoptera da pokuša da presretne i pogodi jedan od njih. Međutim, ideja je propala. Stvar je u tome što je helikopter Mi-24 po brzini znatno brži od FPV drona.

Takve bespilotne letelice kamikaze mogu da ubrzaju do 140-150 km/h, a ovi helikopteri su u stanju da lete brzinom od preko 300 km/h. Dakle, FPV dron koji je gonio helikoptere nije mogao da ih presretne, a kamoli da pokuša da ih sustigne. Jedino što je mogao je da učini ukrajinske posade nervoznim.

U nepovezanom incidentu, u februaru ove godine, zabeležen je trenutak kako sada ruski helikopter Mi-24 juri dron u Lenjingradskoj oblasti. Ruske snage korist avijaciju da se suprotstave ulasku bespilotnih letelica u ruski vazdušni prostor, koje je pokrenula Ukrajina.

Danas su FPV dronovi postali opšte prisutni na bojnom polju. Mnogi od njih mogu da ponesu i do 4-5 kilograma eksploziva. Tokom celog trajanja sukoba, i Ukrajina i Rusija su stekle neverovatno iskustvo u korišćenju ovog tipa dronova.

Sukob u Ukrajini podstakao je razvoj bespilotne letelice. Smatrani pomoćnim sredstvom, dronovi su počeli da igraju glavnu ulogu na bojnom polju. FPV dronovi stvoreni kao igračke čvrsto su zauzeli svoju nišu, uništavajući i vojnu opremu i utvrđenja sa ljudstvom.

Moguće je čak da će posle nekog vremena obe strane u sukobu početi da proizvode toliko FPV dronova da će ih biti dovoljno da unište svakog vojnika, izjavio je ukrajinski stručnjak Sergej „Fleš“ Beskrestnov.

Prema rečima stručnjaka, broj FPV dronova na bojnom polju samo raste, pri čemu obe strane u sukobu lansiraju stotine dronova dnevno kojima love vojnu opremu, pogađaju identifikovane položaje i neprijateljske trupe.

ukrajina postala bojno polje robota ukrajinski fpv dronovi napadaju bespilotna kopnena vozila ruskih trupa
ukrajina postala bojno polje robota ukrajinski fpv dronovi napadaju bespilotna kopnena vozila ruskih trupa

Rusko-ukrajinski sukob bio je nedavno i svedok prve do sada poznate borbe dronovima, sukoba koji je naglasio da se priroda ratovanja dronovima stalno menja. Međusobno uništavanje dronovima ne samo da pokazuje preciznost i taktičku fleksibilnost koje dronovi nude, već i ilustruje koliko brzo se bespilotna tehnologija integriše i prilagođava za različite scenarije borbe.

Već je došlo do toga da jednog vojnika može loviti i do nekoliko dronova. Međutim to nije granica, nakon nekog vremena broj FPV dronova će se povećati do te mere da ih ima dovoljno za svakog vojnika. Beskrestnov smatra da se to može desiti za šest meseci do godinu dana.

FPV dronovi u neviđenoj ekspanziji

Vredi napomenuti da kako tehnologija napreduje, dronovi postaju sve bolji, brži i moćniji, što otvara nove mogućnosti i taktike za njihovu upotrebu u borbenim operacijama. 

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju u budućnosti, jer ukoliko se zadržimo na aktuelnoj ceni od samo nekoliko hiljada pa i stotina dolara, imaće sve ozbiljniji potencijal.

U poslednjim decenijama, bespilotne letelice, poznate kao dronovi, su postale neprocenjivo sredstvo za vojske širom sveta. Dronovi su omogućili brz i precizan nadzor, izviđanje, i često i napade na neprijateljske ciljeve, čime su transformisali način na koji se vođe vojnih operacija.

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version