Naslovna Novosti Zelenski EU zvaničnicima: Evropski PVO sistemi moraju u Ukrajinu, štitite nas ko...

Zelenski EU zvaničnicima: Evropski PVO sistemi moraju u Ukrajinu, štitite nas ko da smo Izrael

4
zelenski volodimir
zelenski volodimir
google news

Na samitu u Briselu 17-18. aprila, lideri EU složili su se oko izjave o kontinuiranoj „bezrezervnoj“ pomoći Ukrajini da se odbrani od Rusije i obećali hitnu pomoć za podršku ukrajinskom energetskom sektoru, koji je bio na meti novih ruskih bombardovanja.

Institucije i vlade EU su se obavezale da će „pojačati obezbeđivanje humanitarne pomoći i opreme civilne zaštite, uključujući generatore i transformatore električne energije“.

U saopštenju se pominje i hitna potreba da se Ukrajini obezbede sistemi protivvazdušne odbrane, pored ostalog naoružanja, posebno artiljerijske municije i projektila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se obratio na samitu EU putem video konferencije juče, opisao je potrebu za protivvazdušnom odbranom kao „suštinsku“.

Osvrćući se na nedavni napad Irana na Izrael, on je pozvao svoje partnere da „zaštite Evropu od balističkih projektila i Šaheda, krstarećih projektila i bombi, kao što su to učinili za Izrael i druge zemlje u regionu“.

„Naše nebo, ukrajinsko nebo, nebo naših suseda zaslužuju istu bezbednost“, rekao je Zelenski, napominjući da su ruska bombardovanja već uništila „skoro“ sve termoelektrane u Ukrajini i naglašavajući pretnju ukrajinskim nuklearnim elektranama.

,,Ovo mogu da zaustave samo snage PVO – specifični sistemi Patriot, IRIS-T, SAMP/T, NASAMS. Sistemi koji su vam na raspolaganju, između ostalih. Ukrajini su potrebni upravo sada“, rekao je Zelenski.

Nemačka nudi treći Patriot sistem

Nemačka odgovora na nove pozive Kijeva i obećala je 13. aprila da će obezbediti dodatni PVO sistem Patriot. Nemački kancelar Šolc pozvao je saveznike da “pažljivo pogledaju svoje arsenale kako bi identifikovali one sisteme koje mogu da prenesu Ukrajini”.

patriot
patriot

„Agresorski rat Rusije se nastavlja velikom žestinom i znamo da moramo učiniti više nego što smo do sada činili da podržimo Ukrajinu. Ovo uključuje sve neophodne sisteme protivvazdušne odbrane. Nemačka, koja je već isporučila dva sistema Patriot, odlučila je da isporuči još jedan, ali želimo da ohrabrimo i druge da učine isto “, rekao je Olaf Šolc.

Međutim, do sada nijedna druga država nije dala nova obećanja da će isporučiti sisteme protivvazdušne odbrane ove klase, za koje Ukrajina kaže da joj je potrebno još najmanje šest, posebno za zaštitu Harkova i drugih gradova.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da je ovo bila jedna od glavnih tema na dan samita 17. aprila, ali je rekla da zemlje sa takvim sistemima nisu preuzele nikakve konkretne obaveze.

Kijev zatražio hitne isporuke struje od Rumunije, Poljske i Slovačke

U ukrajinskom energetskom sistemu postoji ozbiljan deficit, navodi Ministarstvo energetike Ukrajine. U resoru ističu da se hitna pomoć trenutno privlači iz Rumunije, Poljske i Slovačke. Takođe se navodi da su u nekim regionima Ukrajine već uvedene restrikcije struje.

Pored toga, Ministarstvo energetike Ukrajine apelovalo je na građane zemlje da smanje upotrebu energetski intenzivnih uređaja od 19 do 22 sata.

Podsetimo, ozbiljan deficit u energetskom sistemu Ukrajine bio je rezultat ciljanih ruskih raketnih napada na termoelektrane u različitim regionima zemlje. Ministarstvo odbrane Rusije, kao i Kremlj, naglašavaju da su ovi udari bili odgovor na brojne napade ukrajinskih dronova na ruske rafinerije nafte.

pogoci su zabelezeni na turbinskim prostorijama dnjeparske hidroelektrane potpuno su unistene
pogoci su zabelezeni na turbinskim prostorijama dnjeparske hidroelektrane potpuno su unistene

Usled udara Oružanih snaga Rusije skoro je potpuno onesposobljena Dnjeparska hidroelektrana, kao i Termoelektrana Tripilja, koja strujom snabdeva glavni grad Ukrajine i nekoliko drugih regiona zemlje.

Komentarišući ovaj udar, Zelenski je pre izvesnog vremena rekao da protivvazdušna odbrana kijevskog režima jednostavno nije mogla da obori sve rakete koje su Oružane snage Rusije ispalile na objekat.

Na stanicu Tripoli poletelo je 11 raketa od kojih zavisi svetlost u Kijevskoj oblasti. Uništili smo prvih sedam u Tripoliju. Zašto? Jer nije bilo projektila. Ponestalo nam je svih projektila koji su branili Tripoli, rekao je rada Zelenski.

4 KOMENTARA

  1. samo sto je Izrael velicine Vojvodine ili jedne manje oblasti u Ukrajini….povrsinu toliko zemlje je ne moguce odbraniti od napada iz vazduha…kao sto ni Rusi ne mogu da pokriju celu teritoriju ili Ameri svoju…

  2. “Institucije i vlade EU su se obavezale da će „pojačati obezbeđivanje humanitarne pomoći i opreme civilne zaštite, uključujući generatore i transformatore električne energije“.”
    Pitam se koliko li će se Zelenski ugraditi u najavljenu pomoć od EU – biće “dobar” svoje nove vile na Bahamima ili na nekoj drugoj egzotičnoj destinaciji.

    24
    • do sada su umpumpali preko 250 milijadi pomoci tako da ovo sto najavljuje je mnogo manji iznos a Ukrajina je u mnogo losijoj situaciji nego na pocektu sukoba

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version