Naslovna Novosti Ukrajinska vojska prelazi sa dronova na balone: Prepravljeni meteorološki u izviđačke i...

Ukrajinska vojska prelazi sa dronova na balone: Prepravljeni meteorološki u izviđačke i napadne, identifikovani u Rusiji

9
balon sa ugaonim reflektorima
balon sa ugaonim reflektorima
google news

Prema izvorima, Oružane snage Ukrajine počele su da koriste meteorološke balone za izvođenje napada duboko na teritoriju Ruske Federacije. Tokom protekla dva dana, nekoliko njih je presretnuto u različitim ruskim regionima.

Kada smo sa podsmehom gledali američki lov na kineske „meteorološke“ balone, činilo se da to nema nikakve veze sa realnim ratnim opasnostima. No, Kijev je uspeo da se izdigne iznad ironičnih komentara i ovu ideju razvije za sopstvenu ratnu upotrebu.

Meteorološki balon sa priloženom municijom oboren je u utorak, 16. aprila, u Lipeckoj oblasti. Još jedna slična naprava je takođe uništena u Kurskoj oblasti.

Dana 17.04.2024. ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su tri ukrajinska balona u Brjanskoj oblasti. Prema izjavama guvernera regiona Aleksandra Bogomaza, incidenti nisu rezultirali žrtvama niti materijalnom štetom na terenu.

U civilnim primenama, meteorološki baloni se koriste za podizanje instrumenata za praćenje vremena u vazduh na visinama do 37 kilometara. Međutim, ukrajinska vojska je ove balone opremila eksplozivnom municijom i radio komandnim sistemom kako bi ih oslobodila sa velikih visina.

Sa druge strane, ovi baloni naoružani eksplozivmo se prvenstveno koriste za terorisanje civila – njima je nemoguće precizno pogoditi mete, ali je lako bacati granate na razuđena naseljena mesta.

Osim toga, meteorološke balone ukrajinska vojska koristi za identifikaciju i ometanje ruskih položaja protivvazdušne odbrane. Da bi to učinili, aerostati su opremljeni specijalnim reflektorima koji registruju zračenje radara iz protivvazdušnih raketnih kompleksa.

Ruski mediji su objavili da iako meteorološki baloni lete na velikim visinama i da su teška meta za protivvazdušnu odbranu, ruske posade su već naučile da se nose sa ovom novom pretnjom.

balon naoružan eksplozivom
balon naoružan eksplozivom

Da je ukrajinska vojska počela da lansira balone ka ruskoj granici u Belgorodskoj oblasti, već smo pisali. Naime, vojnici Oružanih snaga Rusije su u pograničnim područjima već nekoliko puta oborili ukrajinske terorističke balone prerušene u meteorološke sonde. Oružane snage Ukrajine počele su da ih koriste u cilju nečujnog prilaska ciljevima koje gađaju.

Treba naglasiti da Oružane snage Ukrajine nisu prestale da koriste dronove za gađanje ciljeva duboko na ruskoj teritoriji.

Na primer, prema ruskom Ministarstvu odbrane, juče je ukrajinski dron ponovo preleteo teritoriju Tatarstana, gde su ga presreli sistemi PVO. Ukrajinska strana je nedavno uspela da dronom udari u fabriku u Elabugi, gde se proizvode kamikaza bespilotne letelice Geran, razvijene na bazi iranskih bespilotnih letelica Šahid.

Ozbiljan problem za PVO

Po procenjenoj ceni od 3.000 dolara, balon koji može da podigne teret od 5 kg pokazao se kao ekonomičan izbor. Baloni na helijum ne zahtevaju gorivo ili struju da bi ostali u vazduhu, iako neki modeli mogu biti opremljeni električnim vodovima koji podržavaju njihovu opremu.

Čak i relativno mali balon zapremine 12 kubnih metara može da podigne teret težine oko 4 kg na visinu od 500 metara i ostane u vazduhu tokom celog dana. Opremljen daljinskim upravljačem, operater može da aktivira i deaktivira balon po potrebi, štedeći energiju baterije.”

Ukrajinski baloni su u prvoj fazi kao što se očekivalo, koriščeni kao releji za komunikaciju i upravljačke signale UAV. Ubrzanim razvojem od ovih aerostata za vezu, Kijev je došao do borbenih balona a ubrzo je moguće da ih podigne i na nivo stratosferskih, nedostižnih za klasičnu PVO.

ukrajinski balon naoruzan eksplozivom
ukrajinski balon naoruzan eksplozivom

Danas ni jedna vojska na svetu nema ni sistem PVO ni borbenu letelicu sposobnu da presreće ciljeve na visinama iznad 30 hiljada metara.

U isto vreme, tačnost Oružanih snaga Ukrajine nije potrebna. Sam po sebi psihološki efekat balona koji lebdi iznad Rusije, koji PVO nije u stanju da presretne, mogu biti zastrašujući.

9 KOMENTARA

  1. Јадан народ!! Они ће се борити док им на крају не остане само Зеленски. А онда ће по њега да дође Британски хеликоптер и одведе га у вилу покрај Лондона!!

    10
    1
  2. Jos malo pa ce go.nima poceti gadjati. eee ukre kako vas nasamarise ameri. Samo me interesuje sta je sledece, bicklo sa integrisanom minom. Zar niste culi da sa biciklom ne mozes na ruse???

    13
    1
  3. A kada je taj balon primjecen u Srbiji nevjerne tome I zapadu skloni ljudi su se ismijavali, a postoje I baloni sa pogonom istina ogranicenim gdje to treba plus kamera a gdje ce pasti pa koga briga bitno je nanijeti stetu

    1
    6
  4. Ako je bez goriva i struje kako se onda upravlja sa tim balonom ili ukraince boli uvo gdje će istivariti eksploziv,bitno je da ti fašisti bilo šta ubiju

    24
  5. Sta sve nacisti neće uraditi kako bi vršili teror.Koliko je terorista na planeti nismo svjesni a kako se toj bandi oduprijeti?

    20
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version