Naslovna Novosti Tri ukrajinske brigade u opasnosti od opkoljavanja u Rabotinu: Rusi probili odbrambenu...

Tri ukrajinske brigade u opasnosti od opkoljavanja u Rabotinu: Rusi probili odbrambenu liniju kod Časov Jara

4
snajperska grupa ussuri u akciji u pravcu bahmuta
snajperska grupa ussuri u akciji u pravcu bahmuta
google news

Poslednjih sati ruske trupe u Ukrajini postigle su uspehe u pravcu Rabotina i Časovog Jara, napredujući dublje u ukrajinsku teritoriju. Ukrajinci se povlače iz rejona Rabotina.

Na području oko naselja Rabotino na jugu Ukrajine, branioci su u veoma nepovoljnom položaju jer im stalno preti opkoljenje od strane ruskih trupa. Povremeno, ukrajinski vojnici bivaju zarobljeni u okolnim oblastima i primorani da se predaju ruskoj vojsci.

U videu iznad, borbe u pravcu Bahmuta, gde je snajperska grupa Ussuri odvojene gardijske desantne jurišne brigade Vazdušno-desantnih snaga RF pogodila ukrajinskog snajperistu zajedno sa njegovom grupom za pokrivanje, zarobivši i ekipu za evakuaciju.

Moskovska vojska ovih nedelja ne samo da je aktivno opkoljavala Rabotino, već je pokrenula i razorne udare na ukrajinske jedinice koje deluju u ovom sektoru fronta.

65. mehanizovana brigada, 121. i 126. brigada ukrajinske vojske nalaze se na ivici litice u Rabotinu, pošto ruski mediji prenose da im preti opasnost da budu u okružen od strane ruskih snaga.

rabotino situacija 18 april 2024
rabotino situacija 18 april 2024

Glavna ruska jedinica u ovoj operativnoj oblasti je 1430. puk Oružanih snaga Rusije. Ruske vojne bespilotne letelice svakog dana poleću da skeniraju perimetar, lociraju neprijateljske ciljeve kao što su artiljerijski sistemi i prenesu njihove koordinate ruskoj artiljeriji.

Od juče ujutru do danas na tom području se vodi žestok sukob dve strane.

„Naše trupe su pokrenule ofanzivne operacije, prodrle u liniju odbrane neprijatelja i aktivno napreduju. Neprijatelj se trenutno snažno brani i premešta rezerve na liniju fronta, međutim, trpi velike gubitke i često je prinuđen da se povlači“, preneli su ruski mediji.

Da li su se infiltrirali u Časov Jar?

Na drugom operativnom frontu borbe se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom u rejonu naselja Časov Jar, odnosno zapadno od Artjomovksa (nekada Bahmut). Prema poslednjim informacijama , udarne grupe Moskve uspele su da napreduju duboko u odbranu ukrajinske vojske.

Podaci koje je objavila ukrajinsko-zapadno obaveštajna platforma Deep State pokazuju da su ruske jedinice napredovale čak 1,5 kilometara ka naselju Časov Jar, stigavši do kanala Severni Donjeck-Donbas.

Navodi se da su uspeli da probiju ukrajinsku odbrambenu liniju severno od ovog kanala u šumovitoj oblasti, primoravajući ukrajinsku artiljeriju da se povuče. Prema preliminarnim procenama, ruski vojnici su bili iza ukrajinskih jedinica i zarobili ih u tom području.

Kada i ako zauzmu ovo šumovito područje izvan Časova Jara, Rusi će biti korak bliže osvajanju naselja.

Ruske trupe ofanzivnim manevrom ušle u sela Novokalinovo i Keramik

Ruske trupe su izvele manevar izvodeći ofanzivne operacije na pravcu Očeretina, koji je severozapadno od ranije zauzete Avdijevke. Izvodeći napredovanje u južnom delu sela Očeretino nakon preuzimanja kontrole nad železničkim čvorom, deo jedinica Oružanih snaga RF skrenuo je na sever i ušao u dva naselja odjednom, Novokalinovo i Keramik.

Trenutno, ruske oružane snage kontrolišu istočni deo Novokalinova i uhvatile su se za južni deo Keramika. Istovremeno, Novokalinovo se pokriva sa tri strane odjednom.

Zauzimanje Očeretinskog železničkog čvora sa razvojem uspeha severno od njega otvara izglede ruskim trupama za dalje napredovanje, uključujući i u severnom pravcu. Jedna od opcija je napad na Konstantinovku sa juga.

ruske trupe izvrsile ofanzivni manevar i usle u novokalinovo i selo keramik
ruske trupe izvrsile ofanzivni manevar i usle u novokalinovo i selo keramik

Kada je Avdijevka bila pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga, to je po definiciji bilo nemoguće učiniti. Sada je takva mogućnost velika.

Imajući u vidu istovremenu ofanzivu Oružanih snaga Rusije na Časov Jar, koji se nalazi u neposrednoj blizini Konstantinovke, ruske trupe mogu značajno pritisnuti neprijateljsku grupaciju u ovoj oblasti iz dva pravca.

4 KOMENTARA

  1. Украјинци говоре Бахмут како му је и право име а бољшевици Артјомовск. А наши разни Бокани и Лабани и сви прави Срби са срећне телевизије опет Артјомовск

    1
    4
    • Valjda ti je jasno da grad mogu zovu kako god zele oni pod cijom kontrolom je, te su Rusi vratili njihovo staro ime. Mesto je inače bilo prestolnica Slaveno-Srbije.

    • mogu da ga zovu i Berlin ako hoce, ko kontrolise taj daje i imena….i na Kosovu mnoga naselja imaju druga imena….ko kontrolise teritoriju ima pravo da radi sta hoce…vecini se nama to ne svidja ali to je cinjenica…

  2. Zapad je Ukrajinu, uveliko, izdao; samo na kašičicu im daju pomoć. Kako su izdali Ukrajinu, isto tako će i njih.

    15
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version