Naslovna Novosti SAD odobrile izraelski napad na grad Rafa u Gazi u zamenu za...

SAD odobrile izraelski napad na grad Rafa u Gazi u zamenu za otkazivanje udara na Iran?

1
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva naoružan GBU-31 JDAM
google news

Sjedinjene Države su navodno odobrile plan Izraela za operaciju u gradu Rafa u južnom Pojasu Gaze, u zamenu za neizvođenje velikog udara u Iranu kao odgovor na neviđene napade Teherana raketama i dronovima. Informacija stiže od egipatskih zvaničnka za Al-Araby Al-Jadeed-u 18. aprila.

„Američka administracija je pokazala prihvatanje plana koji je ranije predstavila okupaciona vlada u vezi sa vojnom operacijom u Rafi, u zamenu da ne izvrši napad velikih razmera na Iran“, rekao je zvaničnik za novinsku agenciju sa sedištem u Londonu, a u vlasništvu Katara.

Neimenovani zvaničnik je dodao da su u toku pripreme kako bi Egipat mogao da se nosi sa svakim mogućim uticajem planirane operacije.

Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) lansirao je više od 300 projektila i dronova na Izrael u noći između 13. i 14. aprila kao odgovor na izraelski napad koji je početkom meseca gađao iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije, Damasku, i u kome je ubijen jedan broj njihovih istaknutih članova.

Izrael je obećao da će odgovoriti, ne govoreći kada i kako, dok su njegovi saveznici pozvali obe strane da izbegnu dalju eskalaciju.

Izraelska vojska se poslednjih nekoliko meseci pripremala za pokretanje operacije u Rafi. Navodi se da se više od 1,5 miliona Palestinaca sklonilo u grad i okolinu. Prigovor SAD i drugih saveznika ometa izraelsku odluku o operaciji.

Dok izveštaj Al-Arabi Al-Jadeeda sugeriše da bi Izrael otkazao uzvratni udar na Iran u zamenu za zeleno svetlo za napad na Rafu, drugi izveštaji ukazuju na to da je izraelska vojska i dalje odlučna da odgovori na napad IRGC bez presedana.

Međutim, malo je verovatno da će Izrael izvesti napad na Iran pre kraja Pashe, rekao je američki zvaničnik za ABC News 18. aprila, priznajući da bi se tajming mogao promeniti. Jevrejski praznik, kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom opisanim u Starom Zavetu, počinje 22. aprila uveče i traje do kraja meseca.

Novinska mreža je takođe citirala izraelske izvore koji su rekli da je Izrael dva puta bio potpuno spreman, a zatim odustao od planova za napad na Iran prošle nedelje.

Visoki iranski zvaničnici, uključujući predsednika Ebrahima Raisija, već su upozorili Izrael da će svaki napad na teritoriju zemlje naići na veoma oštar odgovor. Teheran je takođe upozorio SAD da ne učestvuju u bilo kakvom izraelskom napadu.

1 KOMENTAR

  1. jasta tuci nemocne doktrina zapada….jel te IRAN ucveljio napadni IRAN a ne civile u GAZI…zapad zaboravlja da je Evropa sve vise Muslimanska…..obice im se ovo kad tad o glavu…cekam Tursku da se umesa bice zanimljivo nece ni oni trpeti zauvek a i okrecu se i oni od sekularne Turske sve vise tradicionalizmu..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version