Naslovna Novosti ‘Car-tenk’ stigao na front: Neviđeno zaštićeni ‘tenk-kornjača’ T-72 sada sa sistemom za...

‘Car-tenk’ stigao na front: Neviđeno zaštićeni ‘tenk-kornjača’ T-72 sada sa sistemom za elektronsko ratovanje

7
car tenk ili kornjaca t 72
car tenk ili kornjaca t 72
google news

U Avdijevskom pravcu linije fronta primećen je drugi ruski tenk T-72, potpuno ​​pokriven zaštitnom konstrukcijom i izuzetno moćnim sistemom za elektronsko ratovanje sa osam antena.

Podsetimo, početkom aprila 2024. godine na ukrajinskim frontovima pojavila su se potpuno misteriozna vozila.

Ruska vojska uči pouke iz tekućih borbi na ukrajinskim ratištima, gde su bespilotne letelice različitih tipova dokazale svoju visoku efikasnost u neprijateljstvima. Kao odgovor na masovnu upotrebu dronova od strane neprijateljskih snaga, i ruske i ukrajinske snage počele su da pojačavaju odbranu svojih tenkova i raznih vozila.

Zauzvrat, ruski vojni inženjeri dostigli su novi, blago je reći neobičan nivo.

U pokušaju da zaštite svoja vozila od ukrajinskih dronova, ruske snage su počele da postavljaju specijalne rešetke na krovove. Tenkovi su takođe bili ojačani mobilnim sistemima za elektronsko ratovanje.

Početkom aprila ruski inženjeri na frontu su otkrili svoj novi izum. Ruski tenkovi T-72 sa ogromnim zaštitnim „kutijama“ poput kornjača primećeni su u borbama u Donjecku.

Tenkovi su bili opremljeni masivnim čvrstim metalnim zaštitnim konstrukcijama. Tenkovi sa pojačanom čvrstom zaštitom snimljeni su kako predvode oklopne grupe u napadima kod sela Krasnogorovka u pravcu Donjecka.

Juče, 16, aprila, snimci sa ratišta u pravcu Avdijevke pokazali su najnoviju nadograđenu verziju čvrste zaštite. Uočen je još jedan ruski tenk T-72 koga je pokrivala potpuna zaštita; ali za razliku od prethodnih modela, borbeno vozilo sa pojačanom zaštitom bilo je opremljeno i moćnim sistemom za elektronsko ratovanje sa osam antena.

U videu ispod možete videti ovaj “car-tenk” 5. brigade kako obilazi Krasnogorovku, vozi se ulicama i stiže do zgrade fabrike u centru mesta, nakon čega napušta Krasnogorovku.

    Verovatno je ova ekstremno rizična vožnja za cilj imala da demonstrira sigurnost posade u sopstveni izum.

    Stalna pretnja neprijateljskim udarima FPV dronova primorava zaraćene strane da pribegnu raznim neobičnim metodama zaštite svojih oklopnih vozila. Različiti zaštitni uređaji imaju za cilj maksimalnu bezbednost opreme i posade od udara neprijateljskih dronova.

    Kada se koriste u kombinaciji, pretpostavlja se da su svi ovi zaštitni uređaji zaista u stanju da maksimalno zaštite opremu i posadu od napada neprijateljskih dronova.

    Fleksibilnost zaraćenih strana i sposobnost prilagođavanja novim izazovima uvek su bili neophodni da bi se ostvarile bilo kakve pobede na ratištima. Moderni ratovi kao što vidimo nisu ništa drugačiji.

    Vremešni T-72 se pokazao vrednom imovinom

    Iako se smatraju za starom vojnom tehnikom, T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih jedinica kako ukrajinske tako i ruske vojske. 

    Pored spomenute nadogradnje, Rusija je takođe uspela da ih modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Oznaka za ruske modernizovne je T-72B4.

    Prošle godine, tačnije 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

    Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

    T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se je ova serija T-72B4 najverovatnije već na frontu u Ukrajini.

    ruski tenkovi t 72 sa improvizovanim sistemima zastite na vrhu kupola
    ruski tenkovi t 72 sa improvizovanim sistemima zastite na vrhu kupola

    Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata i dronova. 

    Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima. Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

    7 KOMENTARA

    1. Hahahahahah. Bolje da su ga betonirali. To znaci da su toliko jadni, i da su ih Ukrajinci i bez oruzja rasturili, kad moraju da prave ovakve gluposti. Da su dobili pravo oruzje vec bi se bitka oko Moskve igrala. Zivela Ukrajina.

    2. A zašto Rusi na svakom od tenkova i oklopnih vozila nemaju i točkove koji bi nastradali prvi i očistili mine na koje krećući se po bojištu ….

    3. Meni i dalje nije jasan napad ili ispipavanje terena, otišla dva tenka a samo se ” kornjača ” vratila.

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version