Naslovna Novosti Legenda ruskog vazduhoplovstva, borbeni pilot na avionima MiG-29 i Su-27, preminuo u...

Legenda ruskog vazduhoplovstva, borbeni pilot na avionima MiG-29 i Su-27, preminuo u 72-oj godini

4
anatoly kvochur
Anatolij Kvočur
google news

Ruski opitni pilot Anatolij Kvočur, pionir u svetu avijacije poznat po svojim smelim podvizima i revolucionarnim dostignućima, preminuo je u 72. godini.

Smrt Kvočura je preko svog Telegram kanala potvrdio i Viktor Bondarev, prvi zamenik predsednika odbora za odbranu Saveta Federacije i bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Bondarev je pozdravio Kvočura kao „sovjetskog i ruskog pilota“, „heroja Ruske Federacije“ i „zaslužnog pilota testa“ koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji avijacije.

Kvočurova slavna karijera trajala je decenijama, tokom kojih je pokazao neuporedivu veštinu i hrabrost u savladavanju i testiranju zapanjujućeg niza aviona.

Prema Bondarevu, Kvočurova dostignuća nisu bila ništa drugo do izuzetna. On je napomenuo da je cenjeni test pilot savladao i testirao više od 90 tipova i modifikacija aviona. Kvočur je 2005 godine dospeo na naslovne strane postavivši impresivnih 11 svetskih rekorda dok je leteo Su-27, dodatno učvrstivši svoj status pionira u avijaciji.

Među Kvočurovim najznačajnijim dostignućima je ono iz 1982, kada je demonstrirao krajnju snagu lovca MiG-29.

U pitanju je bio prvi slučaj forsiranja preopterećenja aviona na maksimalnu granicu od 9 jedinica, što je podvig koji je naglasio njegovu ulogu u unapređenju sposobnosti aviona iz sovjetske ere.

TRENAŽNA VARIJANTA MiG 29U
TRENAŽNA VARIJANTA MiG 29U

U istoriju je ušao i hrabrim manevrima kao što su noćna poletanja i sletanja sa palube nosača aviona „Admiral Kuznjecov” 1990. godine i izuzetan let od Moskve do Australije i nazad na Su-27. 1995. godine.

Pored svojih izuzetnih podviga, Kvočur je bio poznat po pomeranju granica daljinskog leta. Tokom 1999. Je na Su-27 izveo dva leta dugog dometa preko Severnog pola, prevalivši svaki put oko 15.000 kilometara sa punjenjem goriva u vazduhu.

Ovi revolucionarni letovi poslužili su kao platforme za proučavanje novih naučnih i tehničkih dostignuća, uključujući satelitske radio navigacione sisteme i kompjutersku opremu.

Prvo sletanje MiG-29 na američko tlo

Kvočur je 1989. godine učestvovao u misiji koja se smatra istorijskom: radi se o prvom sletanju lovaca MiG-29 i sovjetskog transporta An-225 na tlo Severne Amerike. Ovaj događaj se desio u okviru putovanja sovjetske delegacije na međunarodni avio-salon Abbotsford u Vankuveru, Britanska Kolumbija.

Extreme low pass by Anatoly Kvochur – in a Sukhoi Su 30

Nakon kratkog zaustavljanja za dopunjavanje goriva na Aljasci, do kanadske granice su ih ispratili F-15 Eagles američkih vazduhoplovnih snaga i pozdravili kanadski mlazni lovci CF-18 Hornet.

Za to vreme, MiG-29 i An-225 su privukli značajnu pažnju medija. Sovjeti su predstavili ove novorazvijene avione širom sveta u nadi da će privući strane kupce.

U to vreme, kapetan USAF Richard Armstrong, jedan od pilota F-15 Eagle uključenih u pratnju MiG-ova kroz vazdušni prostor SAD, izrazio je uzbuđenje što je prvi američki pilot koji je došao u blizinu novog sovjetskog lovca.

Kvočurovo učešće u ovim događajima visokog profila podiglo ga je do statusa slavne ličnosti na globalnom nivou. Ovo je bilo očigledno kada je, nakon tragičnog obaranja aviona Malaysia Airlines MH17 iznad Ukrajine 2014. Godine ruskih raketnim sistemom, Kvočur viđen na ruskoj televiziji kako pobija izveštaje da su incident izazvali pobunjenici koje podržava Moskva.

Kvočur se katapultirao nekoliko sekundi pre pada njegovog MiG-29

Anatolij Kvočur je postao centar globalne pažnje 1989. tokom mučnog incidenta na Pariskom aeromitingu. Njegovo smelo i čudesno spasavanje iz borbenog aviona MiG-29 zaokupilo je svetsku maštu i prikazalo naprednu tehnologiju koju je koristio Sovjetski Savez.

Publika na pariskom avio-salonu je bila puna iščekivanja dok je Kvočur uzleteo u nebo u tek promovisanom MiG-29, borbenom avionu koji je za mnoge na Zapadu ostao obavijen velom misterije. Međutim, pred kraj prikaza, dogodila se tragedija kada je ptica uvučena u jedan od motora MiG-29, zbog čega je letelica opasno skrenula ka zemlji. U letelici koja je strmoglavo letela ka tlu, Kvočur je ostao izuzetno priseban, preduzimajući odlučnu akciju da ublaži potencijalnu katastrofu.

Kvočur je odlučio da ostane u avionu što je duže moguće i udaljio ga je od gusto zbijene gomile gledalaca. Njegovo brzo razmišljanje i smireno držanje nesumnjivo su spasili bezbroj života.

Manje od dve do tri sekunde pre udara, Kvočur je pokrenuo sekvencu izbacivanja, lansirajući se iz oštećenog aviona sa besprekornim tajmingom. Uprkos tome što je pilotska kabina MiG-29 bila opasno usmerena ka tlu, Kvočurovo sedište za izbacivanje ga je bezbedno odbacilo od mesta predstojeće katastrofe.

Incident su snimale TV kamere a svet je sa strahopoštovanjem posmatrao kako Kvočur izlazi iz olupine relativno nepovređen, pretrpevši samo manje ozlede od maske za kiseonik.

anatolij kvocur
anatolij kvocur

Kvočur je preživeo udes prvenstveno zahvaljujući inovativnom sedištu za lansiranje Zvezda K-36, koje je bilo opremljeno revolucionarnim auto-žiro sistemom i nizom raketa dizajniranih da sedišta odbace od opasnosti bez obzira na njegovu orijentaciju.

Sposobnost sedišta da menja vektore potiska u toku leta odigrala je ključnu ulogu u obezbeđivanju Kvočurovog bezbednog spasavanja.

Incident je izazvao šok u zapadnoj inženjerskoj zajednici, koja nije bila svesna napretka Sovjetskog Saveza u tehnologiji sedišta za izbacivanje. Posle Kvočurovog čudesnog spasavanja, brzo su usledili napori da se slične karakteristike ugrade u zapadna sedišta za katapultiranje.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version