Naslovna Novosti Amerikanci hvale performanse svojih lovaca F-15E: “sami oborili polovinu iranskih dronova lansiranih...

Amerikanci hvale performanse svojih lovaca F-15E: “sami oborili polovinu iranskih dronova lansiranih na Izrael”

3
f 15ex
f 15ex
google news

Lovci F-15E Strike Eagle američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) oborili su 13. aprila više od 70 iranskih dronova dok su se kretali ka ciljevima u Izraelu, tvrde američki zvaničnici.

Međutim tu nije kraj, baterija Patriot u Erbilu, u Iraku, takođe je oborila balističku raketu, a razarači USS Arleigh Burke i USS Carney u istočnom Mediteranu oborili su četiri do šest balističkih projektila, dodali su američki zvaničnici.

Avioni američke mornarice takođe su podržali misiju, piše časopis Air&Space Forces.

„13. aprila i u ranim jutarnjim satima 14. aprila, snage Centralne komande SAD (CENTCOM), uz podršku razarača Evropske komande SAD (EUCOM), uspešno su angažovale i uništile više od 80 jednosmernih bespilotnih letelica (OWA UAV) i najmanje šest balističkih projektila lansiranih iz Irana i Jemena da bi pogodili Izrael“, objavio je CENTCOM u svom zvaničnom saopštenju za štampu.

Predsednik SAD Bajden razgovarao je sa pripadnicima 494. i 335. eskadrile, koje su bile uključene u operaciju, kako bi „pohvalio njihove izuzetne pilotske veštine i veštinu u odbrani Izraela pred iranskim vazdušnim udarom bez presedana“, saopštila je Bela kuća.

„Ovi hrabri vojnici čine sve nas ponosnim“, rekao je američki predsednik.

Američki zvaničnici rekli su da se iranski napad sastojao od više od 100 balističkih projektila, 30 krstarećih raketa za kopneni napad i 150 dronova. SAD su saopštile da su presrele rakete i bespilotne letelice koje lete ka Izraelu, lansirane iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena.

Prema američkim i izraelskim zvaničnicima, presretnuto je navodnih „99 odsto“ dronova i projektila. Većina je eliminisana od strane Izraela, rekao je visoki američki zvaničnik. Britanski i francuski lovački avioni oborili su takođe nekoliko dronova.

„Bliska saradnja između Oružanih snaga SAD i IDF (Izraelske odbrambene snage) dovela je do formiranja jake koalicije koja se pokazala pred iranskim vazdušnim udarima“, saopštila je ID.

Koaliciona protivvazdušna odbrana je odigrala veoma dobro i tačno kako se očekivalo, iako je bilo nekih emocija.

Dok je Izrael organizovao odbranu sa sistemima zemlja-vazduh Arrow 2 i Arrow 3, kao i lovcima, SAD su koordinirale protivvazdušnu odbranu za koalicione snage iz Centra za kombinovane vazdušne operacije (CAOC) koji se nalazi u Al Udeidu, u Kataru, gde je šef Centralnog vazduhoplovstva (AFCENT), general-potpukovnik Alekus G. Grinkevič, je regionalni komandant protivvazdušne odbrane.

Bajden je prošle nedelje naručio u regionu dodatne F-15 i lovce opremljene sistemom protivvazdušne odbrane AEGIS.

f 15 iaf
f 15 iaf

U saopštenju od 13. aprila, Bajden je rekao da su ta raspoređivanja dovela do presretanja „skoro svih“ bespilotnih letelica i projektila lansiranih protiv Izraela. Visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima da je više od 100 balističkih projektila istovremeno bilo u vazduhu tokom napada.

U intervjuu za časopis Air&Space Forces 14. aprila, Grinkevič je odbio da razgovara o napadu na Iran. Međutim, Grinkevič je opisao kako CAOC obično koordinira protivvazdušnu odbranu.

„Uzimamo svu imovinu koju imamo na raspolaganju… pod našom taktičkom kontrolom ili u ulozi direktne podrške u okviru kombinovanih i koalicionih snaga i integrišemo ih tako da možemo da sinhronizujemo udare i efekte kada uđemo u borbu protiv PVO“, rekao je Grinkevič.

U budućnosti, SAD žele da povećaju saradnju u oblasti vazdušne i protivraketne odbrane, što je bio i ostaje dugogodišnji cilj CENTCOM-a.

“Mnogo je toga postignuto poslednjih godina”, rekao je Grinkevič. „Pokušavamo da okupimo partnere u regionu koji dele perspektivu pretnje, dele zabrinutost zbog pretnji stabilnosti u regionu, uglavnom koje dolaze iz Irana sa velikim brojem balističkih projektila, i da budemo u poziciji u kojoj možemo da delimo informacije, možemo da delimo upozorenja o pretnji. A krajnji cilj je dostizanje mnogo dublje i potpunije integracije. Napravili smo ogroman napredak.”

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da su avioni Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) oborili “određeni broj” iranskih dronova tokom masovnog napada. Britansko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da su avioni RAF-a u regionu spremni da “presretnu sve vazdušne napade koji se izvode u dometu postojećih misija”.

izraelski f 15 i americki b 1b lancer patroliraju nad tel avivom 30. oktobar 2021. vazduhoplovstvo sad astariji avijaticar jerreht harris
F-15 i B-1B Lancer patroliraju nad Tel Avivom

Iz Irana su izjavili da su njihovi udari dronovima i projektilima, njihov prvi direktan napad na izraelsku teritoriju, bili odgovor na napad Izraela od 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, a u kojem su ubijene visoke ličnosti Korpusa garde islamske revolucije.

Iran je obećao odmazdu, a Izrael, SAD i region su se pripremali za napad. Nije jasno kako će Izrael sada odgovoriti ali su najavili da će odgovoriti.

Bajden je razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nakon napada. Visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima da su dvojica lidera „razgovarala o pokušaju da smire stvari“.

3 KOMENTARA

  1. Lansirano 300 ubojnih sredstava, od kojih je 7 palo na vojni aerodrom, što je 2.1% od ukupnog broja, kako dođoše do 99%, nije mi jasno

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version