Naslovna Novosti Iranski napad mogao bi da ubrza glasanje američkog Kongresa o paketu pomoći...

Iranski napad mogao bi da ubrza glasanje američkog Kongresa o paketu pomoći Izraelu koji uključuje i Ukrajinu

4
američki vojnik drži novac ilustracija
američki vojnik drži novac ilustracija
google news

Demokrate sada vrše neviđeni pritisak na predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da glasa o pomoći Izraelu i Ukrajini.

Republikansko rukovodstvo u Predstavničkom domu američkog Kongresa saopštilo je da će sledeće nedelje glasati o pomoći Izraelu nakon iranskog napada na izraelsku teritoriju. Izjave u tom smislu dao je 13. aprila lider većine Stiv Skaliz iz Republikanske partije, piše Politiko.

„U svetlu neopravdanog napada Irana na Izrael, Predstavnički dom će sledeće nedelje izmeniti svoju prethodno najavljenu zakonodavnu agendu i razmotriti zakon koji podržava našeg saveznika Izrael i poziva Iran i njegove terorističke partnere na odgovornost“, rekao je Skalis. Više detalja će biti objavljeno kasnije, rekao je Skalis.

Politiko, međutim, ističe da je iz saopštenja nejasno o kom zakonu će Predstavnički dom glasati, jer moraju da glasaju i o paketu spoljne pomoći Senata, koji kombinuje finansiranje Izraela sa pomoći Ukrajini i Tajvanu, za šta se dugo smatralo da je vreme.

Raste pritisak na lidere republikanske većine u Predstavničkom domu

U međuvremenu, republikanski lideri se suočavaju sa rastućim dvopartijskim pritiskom da donesu paket pomoći nakon napada Irana na Izrael. Pojedini analitičari iz ovoga zaključuju da napad Irana odlično služi demokratama ali i izraelskom premijeru da ostane na vlasti.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel pozvao je Predstavnički dom da odobri paket inostrane pomoći koji je odobrio Senat, rekavši da će on „obezbediti kritične resurse” Izraelu, „odloženu smrtonosnu pomoć” Ukrajini i pomoć Tajvanu.

Ovaj govor je ekstreman primer kako jedan republikanski lider (jedan od najjačih pristalica Ukrajine) pokušava da natera svoje kolege da usvoje zakon kojem se protrampovski republikanci protive mesecima.

“Vrhovni komandant i Kongres moraju odmah da deluju u skladu sa našim osnovnim odgovornostima. Posledice neuspeha su jasne, razorne i izbežne”, rekao je Mekonel.

Sa svoje strane, neki republikanci u Predstavničkom domu tvrde da bi SAD trebalo da ubrzaju pomoć Izraelu kako bi ojačao svoje odbrambene sposobnosti.

američki kongres ilustracija

Međutim, demokrate su podržale Mekonela i nastavile da pritiskaju predsednika Majka Džonsona da održi glasanje o paketu, koji takođe uključuje pomoć Ukrajini, koji je zastao dva meseca nakon što je prošao u Senatu.

“U Kongresu moramo da preduzmemo akciju. Predsednik Džonson mora da pruži Izraelu dodatni paket pomoći da ga podrži u njegovom teškom vremenu”, naglasio je kongresmen Majk Loler.

4 KOMENTARA

  1. Izreal ce dobiti novac, a Ukrajina neku sicu ovo je i smisljeno da se odvuce paznja za Ukrajine, ovo ako nije doovoreno izmedju Irana, Izreala i USA msm na ovaj jucerasnji napad….Iranci kao se osvetili za napad Izraela sacuvali cast, Izrelaci kao dobri nece vrsti odmazdu jer im Bajden rekao da to ne rade…ustvari samo je Zelenski izvisio…

    38
    • @Gedza … Što se tiče Ukrajine – oni su najveći gubitnici u ovoj priči;
      situacija je sledeća: Ukrajinci, napreduju, al’ prema Kijevu! Svi u Kijev, svi na barikade! Deviza ukrajinski boraca na ratištu glasi: “kopaj ili umri”! Ukrajinski neonacizam i brigade Azov i Aidar će ih skupo koštati. Kijevska Rusija će, ponovo, biti aktuelna.
      Žali Bože mladih života na svim странама.

      8
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version