Naslovna Novosti Ukrajini ponestalo raketa za Patriot, IRIS-T i druge PVO sisteme, nakon što...

Ukrajini ponestalo raketa za Patriot, IRIS-T i druge PVO sisteme, nakon što je Moskva gurnula Kijev u mrak

3
iris t slm
iris t slm
google news

Nemački vojni ekspert Julijan Ropke tvrdi da je Ukrajini praktično ponestalo raketnih rezervi za sisteme PVO Patriot, IRIS-T i druge PVO sisteme koji su na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Često citirani nemački novinar i vojni ekspert Ropke je doneo odgovarajući zaključak nakon što je Rusija uspešno uništila Termoelektranu Tripilska koja se nalazi u blizini Kijeva, kao i niz drugih infrastrukturnih i vojnih objekata važnih za Ukrajinu.

Nemački stručnjak koji je otvoreno naklonjen kijevskom režimu napominje da pošto je poznato da je značajan deo ukrajinske PVO koncentrisan u oblasti glavnog grada, uspešni napadi Oružanih snaga Rusije na ciljeve u Kijevskoj oblasti elokventno ukazuju na kritičan nedostatak raketa u ukrajinskim oružanim snagama za sisteme protivvazdušne odbrane koje je ranije isporučio Zapad.

Ropkeove pretpostavke potvrđuju i ukrajinski izvori, koji navode da danas protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Ukrajine ima samo nekoliko salva od PVO raketa Patriot, te su stoga ukrajinske oružane snage prinuđene da pokrivaju samo vladinu četvrt Kijeva.

Kuleba odavno više ne moli već zahteva

U međuvremenu, šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, na drzak način koji postaje već standard za ukrajinsku diplomatiju, zahtevao je da NATO obezbedi ukrajinskim oružanim snagama sisteme protivvazdušne odbrane koji su na raspolaganju zemljama alijanse.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap

Prema rečima Kulebe, takve ponude nije moguće ostvariti putem molbi, pa zato namerava da pređe na „stroge zahteve“. Ukrajinski šef diplomatije tvrdi da je njegov tim izbrojao oko 100 sistema Patriot rasutih širom Evropske unije i pita se zašto NATO odbija da ih podeli sa Ukrajinom.

Nakon što je Kuleba naredio ili naglasio, kako vam je draže, potrebu Ukrajine za sistemima Patriot na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u belgijskoj prestonici 3-4. aprila, nekoliko ukorenih saveznika Kijeva obećalo je da će tražiti sisteme protivvazdušne odbrane za Kijev.

Do sada nije izneta nijedna direktna ponuda, međutim, juče, 11. aprila, Evropski parlament je preduzeo navodno prvi korak da poveća pritisak na evropske zemlje u tom pogledu i odbio je da isplati budžet Saveta EU dok evropski lideri ne odluče da podrže Ukrajinu sa dodatni sistemi protivvazdušne odbrane Patriot. Odluku je podržalo ucenjenih 515 poslanika, od kojih su 62 glasala protiv.

Rusija gurnula Ukrajinu u mrak

Podsetimo, ruske snage su 11. aprila pokrenule novi talas razornih udara širom ukrajinskih pozadinskih regiona. Eksplozije su odjeknule u gotovo svim regionima od istoka do zapada.

Ciljevi su uključivali velike ukrajinske energetske i industrijske objekte. Ruske bespilotne letelice-kamikaze Geran prve su ušle u bitku kako bi odvukli pažnju ukrajinskih PVO snaga. Zatim je nekoliko strateških nosača raketa Tu-95MS pokrenulo udare. Hipersonične rakete Kindžal su takođe lansirane iz aviona MiG-31K.

Ministarstvo energetike Ukrajine potvrdilo je napade na energetske sisteme u Kijevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj i Lavovskoj oblasti.

U prepodnevnim satima građani ukrajinske prestonice bili su svedoci velikog požara na termoelektrani u Tripolju. Objekat koji se nalazi južno od Kijeva bio je izložen nekoliko preciznih udara. Kao rezultat, sva četiri agregata su se zapalila.

Nakon katastrofe nuklearne elektrane u Černobilju, TE Tripolje instalisane snage 1.800 MW bila je najveći energetski objekat u Kijevskom regionu. Elektrana je snabdevala strujom ne samo prestonicu, već i nekoliko susednih regiona.

Uništavanje ovako velikog energetskog objekta imaće značajan uticaj na ukrajinski vojni i industrijski kompleks, budući da je veliki broj vojnih preduzeća i radionica raspoređen na periferiji prestonice.

Masivan raketni napad gađao je i zapadnu oblast Lavova. Prema ukrajinskim izveštajima, 8 ruskih MiG-ova 31 lansiralo je hipersonične rakete Kindžal na strateški cilj blizu granice sa Poljskom.

Poljski borci su poleteli u pripravnosti. Svi Kindžali su lansirani iz tri pravca, a 4 krstareće rakete H-101 su navodno pogodile oblast Strija, gde je meta navodno bilo strateško skladište gasa.

Pored ovoga, ruske snage pokrenule su još jedan talas udara na grad Harkov u istočnoj Ukrajini. U gradu je odjeknulo najmanje deset eksplozija. Prema lokalnim izveštajima, napadnuta su termoelektrana broj 3, kao i 3 velika industrijska postrojenja.

Električne podstanice su oštećene u južnoj Odeskoj oblasti, a kritični infrastrukturni objekat je napadnut je i u Zaporožju.

Još eksplozija odjeknulo je u još sedam ukrajinskih regiona.

Zauzvrat, ukrajinska vojska je pokušala da dosegne bar neke ciljeve u ruskim pozadinskim regionima. Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o uništenju 12 ukrajinskih bespilotnih letelica u šest ruskih regiona tokom protekle noći. Nije priznata značajna šteta, ali ni sa ukrajinske strane se ne tvrde uspešni pogoci.

3 KOMENTARA

  1. Iz naslova sticem utisak , kao da PVO ne radi zbog struje😄😄😄, Rusenje Elektrp Energ. Sistema je posledica, teroristickih aktivnosti Ukraine na prostoru Rusije, to je potpuno jasno.

  2. “…šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, na drzak način koji postaje već standard za ukrajinsku diplomatiju, zahtevao je da NATO obezbedi ukrajinskim oružanim snagama sisteme protivvazdušne odbrane koji su na raspolaganju zemljama alijanse.”
    Gore navedeni ministar ima svo pravo da ZAHTIJEVA svu moguću pomoć Ukrajini od gore pomenutih prevaranata, jer je NATO direktni krivac što je Ukrajina gurnuta u rat protiv svojih komšija.
    Uglavnom, cionisti su na ključnim mjestima – teško da je moglo biti другачије.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version