Naslovna Novosti Ruski vojnici 9. gardijske brigade 1. armijskog korpusa podigli zastavu u Pervomajskom...

Ruski vojnici 9. gardijske brigade 1. armijskog korpusa podigli zastavu u Pervomajskom [VIDEO]

0
rusi podigli zastavu u pervomajskom
rusi podigli zastavu u pervomajskom
google news

Ruski vojnici su 9. aprila podigli rusku zastavu u mestu Pervomajskoje u oblasti Avdijevka, u sada koliko vidimo Donjeckoj Narodnoj Republici. Na snimcima iz grada vidi se kako vojnici 9. gardijske brigade 1. armijskog korpusa Oružanih snaga Ruske Federacije ističu zastavu u naselju.

9. brigada Oružanih snaga Rusije sukobila se ovde sa nekoliko brigada Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinske 59. i 53. brigada pojačane su 25. brigadom neposredno pre nego što je grad došao pod rusku kontrolu.

    Grad je mesecima goreo od teških borbi. Prvi izveštaji o potpunoj ruskoj kontroli Pervomajskog stigli su 8. aprila. Ipak, sačekali smo da i ruski i ukrajinski vojni izvori potvrde napredovanje ruskih trupa u zapadnom delu naselja.

    U martu i početkom aprila, ruske snage su uspele da napreduju u centralnom delu grada i odbace Oružane snage Ukrajine na zapadnu periferiju. Zauzvrat, ukrajinske snage su poslale pojačanje u to područje u pokušaju da zaustave napad.

    Od 4. do 5. aprila, ukrajinske grupe su pokušale masivne kontranapade, ali nisu uspele. Kao rezultat toga, ukrajinski garnizon je pretrpeo poraz, a ruski vojnici preuzeli su kontrolu nad celim naseljem.

    Ruski napredak u Pervomajskom prethodila je nedavno rusko zauzimanje sela Vodjanoje koje se nalazi na severu. Ruske snage su odavno preuzele kontrolu nad skoro celim Vodjanom, ali je ukrajinska vojska nastavila silovite kontranapade na njegove zapadne periferije.

    Konačno, rusko Ministarstvo odbrane zvanično je 5. aprila proglasilo potpunu kontrolu nad Vodjanom. Još u februaru ruske trupe su ušle u centralni deo Pervomajskog, zbog čega je ukrajinska vojska bila prinuđena da se povuče sa vojnih položaja u centru.

    Oružane snage Ukrajine mogu pokušati više kontranapada zapadno od Pervomajskog u pokušaju da uspore dalje rusko napredovanje ka zapadu. Ruski izvori smatraju da je malo verovatno da će imati značajan uticaj na odnos snaga na bojnom polju. Ruska vojska tvrdi da završava operaciju čišćenja zapadnog predgrađa, pojačavajući odbranu zauzetog naselja.

    Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine povukle su se na zapad do grada Netajlova, koje je jedno od glavnih ukrajinskih uporišta u regionu. Ukoliko se dogodi, napredovanje ka Netajlovu omogućava ruskoj vojsci da očisti teren između Pervomajskog i Nevelskog, gde Oružane snage Ukrajine još uvek kontrolišu bitna uporišta.

    Ruski progres u Pervomajskom poboljšava rusku poziciju u celoj oblasti Avdijevke. Ukrajinska vojska gubi šansu za kontranapad na južnom krilu, dok su se borbe već približile selu Umanskoje.

    NEMA KOMENTARA

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version